Odp: Panasonic 20mm f/1.7 czy 14mm f/2.5
Cytat:
Zamieszczone przez
bogdi
zostaw sobie zooma, i na próbę kup dekielek 15/f8, zobacz czy ci stałka będzie pasowała, przy odrobinie szczęścia, dekielek kupisz za ok 200zł, jeśli się "nie sprawdzi", za podobną cenę go odsprzedaż, jeśli będzie ci pasował sam zdecydujesz, czy szerzej, a może bardziej wąsko będzie to czego poszukujesz
Lepiej ustawić przysłonę na 8 a ogniskową w zoomie zablokować przy pomocy taśmy klejącej, niż kupować ten wynalazek.
Zamiast dekielka polecam 14/2,5 za jakieś 600 zł.
Cytat:
Zamieszczone przez
Iwo
Za 600zł kupi jasny obiektyw Sigma 19mm 2,8, a Ty mu wciskasz dekielek F/8 za dwie stówy? Nie żartuj.
Tak jak pisałem szukam obiektywu małego aby aparat przypominał kompakt więc w grę wchodzą tylko naleśniki. Sigma chociaż fajna i tania to za odpada bo za duża.
Cytat:
Zamieszczone przez
bobdylan
Tak jak pisałem szukam obiektywu małego aby aparat przypominał kompakt więc w grę wchodzą tylko naleśniki. Sigma chociaż fajna i tania to za odpada bo za duża.
oj nie wiem, czy będziesz zadowolony z wyboru aparatu. wg mnie lepiej było by kupić zaawansowany kompakt. no ale jak już kupiłeś, to spróbuj popstrykać tym co masz. uwierz, nie ma co się spieszyć z zakupami naleśnikowymi.
Cytat:
Zamieszczone przez
Iwo
Z naleśników z zoomem możesz kupić 14-42 X Panasonica. Tyle że za jego cenę wolałbym już kupić np. LX5.
Najbardziej uniwersalnymi szkiełkami z naleśników są
20mm 1,7 Panasonica oraz szybszy i gorszy optycznie
17mm 1,8 Olka.
Jeśli brakuje Ci $$, to jest jeszcze
Sigma 19mm 2,8. Nie taka zła a dużo tańsza od ww.
Bzzzzt! 17 mm 1.8 to NIE NALEŚNIK. Naleśnikowy jest 2.8.
Witam ,tak jak Adambieg polecam panasonica 14mm 2,5 , na ebayu do dostania za 500-600 zl , nawet na alledrogo teraz chyba taki stoi w tych pieniadzach , 28mm to bardzo uniwersalna ogniskowa , ma naprawde fajne rozmiary , w przedziale przyslon 4-8 calkiem niezle , zasadnicza wada jak dla mnie jest dystorsja , ale jak za te pieniadze to sympatyczne male szkielko ,pozdr
Cytat:
Zamieszczone przez
bobdylan
Tak jak pisałem szukam obiektywu małego aby aparat przypominał kompakt więc w grę wchodzą tylko naleśniki.
To wybór jest prosty - Panasonici:
1. 20mm 1,7 - moja sugestia - najbardziej uniwersalna ogniskowa i F/1,7
2. 14mm 2,5 - dla mnie jako podstawowy/jedyny obiektyw troche za szeroko, ale jak wolisz.
3. 14-42mm X - jeśli wolisz mieć zooma.
Dołącze do tych co polecają 20/1,7. Ten obiektyw ma swoje wady, ale który ich nie ma? Ma wszakże sporo zalet - jest mały, ostry i jak na średnią w m4/3 stosunkowo jasny.
Ogniskowa jest rzeczywiście bardzo uniwersalna - a jak jest zawąsko - to proponuję składać panoramki. Z tym obiektywem robię je tak że podpieram obiektyw kciukiem mniej więcej w połowie środka pierścienia ustawiania ostrości - wtedy przestawiając aparat wokół tego punktu obracamy go wokół punktu nodalnego. Odrobina wprawy + Hugin i zabawa jest przednia
Cytat:
Zamieszczone przez
bogdi
zostaw sobie zooma, i na próbę kup dekielek 15/f8, zobacz czy ci stałka będzie pasowała, przy odrobinie szczęścia, dekielek kupisz za ok 200zł, jeśli się "nie sprawdzi", za podobną cenę go odsprzedaż, jeśli będzie ci pasował sam zdecydujesz, czy szerzej, a może bardziej wąsko będzie to czego poszukujesz
też pomyślałem dzisiaj o dekielku. Jak chce Ci się tachać statyw, to już w ogóle super sprawka i świetny szeroki kadr. Na pewno nie można narzekać w nim na ostrość.
Cytat:
Zamieszczone przez
goldiesr
oj nie wiem, czy będziesz zadowolony z wyboru aparatu. wg mnie lepiej było by kupić zaawansowany kompakt. no ale jak już kupiłeś, to spróbuj popstrykać tym co masz. uwierz, nie ma co się spieszyć z zakupami naleśnikowymi.
fakt - na pewno lepszy do tego co potrzebujesz byłby xz-2 lub p7700(za zoom)
Cytat:
Zamieszczone przez
Iwo
To wybór jest prosty - Panasonici:
1. 20mm 1,7 - moja sugestia - najbardziej uniwersalna ogniskowa i F/1,7
2. 14mm 2,5 - dla mnie jako podstawowy/jedyny obiektyw troche za szeroko, ale jak wolisz.
3.
14-42mm X - jeśli wolisz mieć zooma.
14-42 nie jest może super długi, ale da naleśników nie należy - a facet chce mieć kieszonkowca
wg mnie najlepszy do krajobrazów 17f2.8 lub (przy zachowaniu określonych warunków - jak statyw) 15f8 - za ostrość i gabaryt
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
Dołącze do tych co polecają 20/1,7.
Ogniskowa jest rzeczywiście bardzo uniwersalna - a jak jest zawąsko - to proponuję składać panoramki.
Chciałem napisać to samo.