Odp: Sicilia - gdzie o mafii się nie mówi
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
fajnie :) trochę więcej słowa by się przydało bo w drugiej wrzutce tyle zabytków...
BodziP, Witia, Saboor no i Jan_S Bardzo dziękuję za wizyty i komentarze, macie rację, niniejszym zamieszczam update do postu nr 5:
Foto 9, 16 oraz 17 - katedra w Palermo (Cattedrale di Palermo 1069 - 1190)
Foto 10 i 18 - fragmenty kościoła katolickiego (San Giovanni degli Eremiti) ślady architektury Bizantyjskiej, Arabskiej oraz Normańskiej
Foto 11 - fragment wejścia na pocztę główną w Palermo
Foto 12 - galeria handlowa w Palermo
Foto 13 - kościół (Santa Maria della Catena)
Foto 14 oraz 15 - bramy (Porta Nuova oraz Porta Felice)
Ale kapliczki świetne. Tyle ich i to w dużym mieście...
U nas na wioskach jest jedna, góra dwie. W miastach prawie nie ma.
9 załącznik(ów)
Kościoły to temat rzeka w Palermo, jest ich tak wiele że czasem ich nawet nie zauważamy snując się uliczkami centrum Palermo. Dziwne dla mnie było to że wtopione one są niejako w ciąg kamienic. Nie ma wyraźnej granicy pomiędzy kościołem i budynkiem mieszkalnym obok. Nie ma terenu okalającego kościół, ogrodzenia czy choćby płotku. Wyjątkiem jest na pewno katedra otoczona ogromnym placem gdzie stoi łódź św. Rosalii patronki Palermo, a w około rosną drzewka pomarańczowe.
Dziwną dla nas rzeczą była sytuacja jaką zaobserwowaliśmy przypadkowo pod koniec mszy świętej żałobnej. W czasie wyprowadzania trumny z kościoła wszyscy żałobnicy wyszli z kościoła i klaskali aby w ten sposób pożegnać zmarłego.
31.Załącznik 81640 32.Załącznik 81641 33.Załącznik 81642 34.Załącznik 81636 35.Załącznik 81639 36.Załącznik 81637 37.Załącznik 8163538.Załącznik 81638 39.Załącznik 81643
kolejny ciekawy podróżniczy wątek, foty ciekawe, będę zaglądał
pozdrawiam
Świetny wątek, będę zaglądał.
7 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
Ale kapliczki świetne. Tyle ich i to w dużym mieście...
U nas na wioskach jest jedna, góra dwie. W miastach prawie nie ma.
Bodzip, to prawda naprawdę w każdej uliczce możesz znaleźć kapliczkę. Bardzo mnie to zadziwiło.
Cytat:
Zamieszczone przez
yamada
kolejny ciekawy podróżniczy wątek, foty ciekawe, będę zaglądał
pozdrawiam
Cytat:
Zamieszczone przez
Johny_85
Świetny wątek, będę zaglądał.
yamada, Johny_85 dzięki za odwiedziny i znak symbol Waszej obecności :D dobrze wiedzieć że nie piszę tylko dla siebie :D
Dzisiaj jeszcze kilka szczegółów kościelnych oraz rzecz zadziwiająca, w jednym z kościołów znalazłem oświetloną gablotę z popiersiem księdza mieszkającego tam przed laty. Okazało się że po śmierci zdjęto z jego twarzy odcisk i zrobiono oto to popiersie. Troszkę straszne to chyba...
40.Załącznik 81738 41.Załącznik 81739 42.Załącznik 81740 43.Załącznik 81741 44.Załącznik 81742 45.Załącznik 81743 46.Załącznik 81744
9 załącznik(ów)
Rzeczą na pewno godną zobaczenia jest pałac królewski (Palazzo dei Normanni) siedziba królów Sicylii.
Wzniesiony w XI wieku przez Normanów na ruinach zamku arabskiego, wewnątrz którego znajduje się słynna (Capella Palatina) z XII wieku, arabsko-bizantyjskie sklepienie stalaktytowe, oraz mozaiki z XII wieku.
Niestety w samej kaplicy robienie zdjęć jest zabronione, ale postaram się podlinkować zdjęcia choć wrażenie jakie na mnie ona wywarła i jakie odczuwa się oglądając zdjęcia jest zupelnie niemiarodajne.
Od roku 1946 do dzisiaj pałac jest siedzibą Sycylijskiego Zgromadzenia Regionalnego.
- http://www.cappellapalatina.it/en/
- http://palermodintorni.blogspot.com/...-palatina.html
47.Załącznik 81795 48.Załącznik 81791 49.Załącznik 81789 50.Załącznik 81787 51.Załącznik 81790 52.Załącznik 81793 53.Załącznik 8178854.Załącznik 81792 55.Załącznik 81794
Na zdjęciu 52 dowód na bardzo bogatą historię tego miejsca. Napisy po grecku, łacinie i włosku na jednym fragmencie kamienia.
7 załącznik(ów)
Część nadmorska Palermo zwana również Foro Itallico niestety z kamiennym brzegiem oraz głęboka od samego brzegu wodą to nadal miejsce piękne, ze wspaniałym widokiem na port oraz miasto. Przestrzeń nadmorska zaaranżowana jako miejsce spotkań młodych mieszkańców miasta, Jest też miejsce na pogranie w kosza czy jogging nad brzegiem morza.
56.Załącznik 81920 57.Załącznik 81921 58.Załącznik 81922 59.Załącznik 81923 60.Załącznik 81924 61.Załącznik 81925 62.Załącznik 81926
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
Lubię takie wątki :) Będę śledził
Pozdrawiam :)
Ja także.
Marku, dzięki i zapraszam do zwiedzania :D