Odp: Voigtlander-Cosina 42,5mm f/0.95
Na fotopolis są pierwsze sample: http://www.fotopolis.pl/index.php?n=16421
Jak na model przedprodukcyjny to jest nieźle. Nawet bardzo nieźle, jak na zdjęcia prosto z puszki. Przy odpowiedniej obróbce RAW'e efekty powinny być jeszcze lepsze.
Ciekawe co na to Panasonic?
fajnie, tylko że jak popatrzeć na gabaryty i cenę to znów wyjdzie że miłośnicy portretów z małą GO raczej powinni poszukać FF z 85/1,8
Jeżeli chodzi o gabaryty, to nie wydaje się szczególnie duży. Długość podobna do mojego Rokkora 50/1.4 z adapterem. Oczywiście bez osłony, bo ta dodaje 1/3.
Ale cena niska nie będzie :(
Cytat:
Zamieszczone przez
grzyboo
Ciekawe co na to Panasonic?
AF, OIS i f/1.2 - to mało?
Ta fotka z siwym gościem mówi sama za siebie: CA charakterystyczne dla ultra jasnych szkieł czytaj (dodatkowy jeden klik myszki w LR4), ostrość jak na f/1 zarąbista, jeśli weźmiemy pod uwagę fakt, że to jest tylko jotpeg z Oly.
Jak dla mnie te samle pokazują bardzo dobrą jakość. Na f/1.0? Światło było co prawda łaskawe (skupione, mało rozproszone) ale obiektyw bardzo dobrze sobie radzi z taką przysłoną.
Cena pewnie jednak mnie mocno przyhamuje.
Cena, nawet jak będzie tylko trochę wyższa od Panasa to i tak Pana znajdzie więcej klientów. Tak samo jak z 25. Panas ciemniejszy jakoś się sprzedaje, ale Nokton to prawdziwa rzadkość.
CV i Panas będą pewnie podobne cenowo. Różnica w jasności i GO pomijalna. Jeżeli Panas utrzyma tradycję robienia szkieł użytecznych od pełnej dziury to będzie ostra konkurencja.
Z jednej strony solidny kawał metalu i szkła, który przy odrobinie uwagi będzie można zapiąć do wszystkiego o podobnym lub mniejszym rozmiarze sensora.
Z drugiej strony nowoczesny, wypasiony i pewnie też przyzwoicie wykonany obiektyw. Trudny wybór, chyba, że CV ustawi się cenowo wyraźnie poniżej Panasa, to wtedy wybór będzie jeszcze trudniejszy ;).
Ustawi wyżej - jak każde poprzednie szkło :)
Cytat:
Zamieszczone przez
strOOs
Cena, nawet jak będzie tylko trochę wyższa od Panasa to i tak Pana znajdzie więcej klientów. Tak samo jak z 25. Panas ciemniejszy jakoś się sprzedaje, ale Nokton to prawdziwa rzadkość.
Zwlaszcza jak mu nalepią znaczek Leica...
Nokton ma na razie jedną przewagę nad panasem. Pokazał się (fakt, tylko wersja developerska) i firma pozwoliła zrobić i opublikować zdjęcia. A panasa to tylko na obrazkach widywałem. No chyba, że coś przegapiłem.