Odp: A może jednak inaczej ?
to co zobaczyłem, to ....
- czasem warto się schylić (dużo zdjęć z góry)
- używać f8 i statywu (często za mała głębia)
- po wymyciu auta są pod nim plamy i wygląda to FATALNIE
- chyba używasz AWB lub w obróbce coś namieszałeś (nie jednakowa kolorystyka)
- warto w aucie doświetlić lampką, lub ratować się hdr *(dużo ciemnych partii obrazu bez detalu)
- przyda się duża i mała blenda, w przypadku dużej to odbijająca i przepuszczająca (czasem warto zasłonić okno przepuszczalną blendą lub wykorzystać do odbijania światła)
zdjęcia volvo jak do sprzedaży to nawet zachęcające i tak naprawdę niewiele więcej Ci potrzeba - może szeroki kąt który zastąpiłby ujęcia detali ale z drugiej strony dokładnie widząc owe szczegóły kupujący utwierdza się o dobrym lub złym stanie auta : )
a tak poza konkursem ; )
- widać że auto świeżo umyte- wygląda jak celowo odpicowane do sprzedaży ; )
Pozdrawiam
- kup filtr polaryzacyjny i go używaj;
- nie fotografuj samochodów stojących na podwórku obok plamy oleju na kostce z polbruku, tylko wykombinuj ciekawszą scenerię;
- szukaj ciekawej perspektywy;
- nie baw się w żadne f/8, chyba że akurat robisz zdjęcie samochodu w Kanionie Kolorado i tło może stanowić jakąś wartość dodaną; w przeciwnym razie stosuj mają głębię ostrości i skup się na detalach;
- możesz próbować hdrów;
- zainwestuj w Lightrooma;
- jakbyś miał ze dwie sterowane bezprzewodowo lampy błyskowe, to by była bomba;
Ogladałem Twoje zdjecie Volvo i zdjecia samochodu ukazujące zewnętrzą sylwetke pojazdu są OK ,ale pokazane wewnątrz mogą się wydawać mało ostre przez ograniczenia sprzętowe{obiektyw},powinieneś tez używać wiekszej,dużo większej wartości przesłony .Masz FL-36r pobaw sie z bocznym oświetleniem i korekcja błysku,może pomyśl też o dokupieniem drugiej lampy -eksperymentuj z oświetleniem.Kup -chyba za 90zl zestw 3ksiązek Scott'a Kelby tam wszystko bedziesz mial o oświetleniu i technice foto-napewno nie będziesz żalował wydanych pieniędzy na te ksiązki.
Nie kupuj 12-60mm ,tam jet ogromna dystrsja na 12mm .Obiekty 11-22mm będzie najleprzym rozwiązaniem do zdjeć tego typu ,poza tym po przejściu z E-500 na E-510 zdjęcia wydawały mi sie mniej ostre ,nie wiem czy to tylko jest moje wrażenie? po długim okresie i zmianie na e-520{takie samo wrażenie co e-510} ponownie powróciłem do starego e500 i teraz bez obawy o jakość zdjęci podpinam pod E-500 i E-300 obiektywy SHG.
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
- nie baw się w żadne f/8, chyba że akurat robisz zdjęcie samochodu w Kanionie Kolorado i tło może stanowić jakąś wartość dodaną; w przeciwnym razie stosuj mają głębię ostrości i skup się na detalach;
To nie katalog producenta. Klient kupujący używany samochód oczekuje maksymalnie dużo informacji o stanie pojazdu. Ustawianie małej głębi ostrości tylko sprawi, że poczuje się on, że coś się przed nim próbuje ukryć.
oktopus - wyostrzasz w ogóle te zdjęcia przed wrzuceniem na stronę? Czy tylko zmniejszasz?
Cytat:
Zamieszczone przez
slaszysz
To nie katalog producenta. Klient kupujący używany samochód oczekuje maksymalnie dużo informacji o stanie pojazdu. Ustawianie małej głębi ostrości tylko sprawi, że poczuje się on, że coś się przed nim próbuje ukryć.
oktopus - wyostrzasz w ogóle te zdjęcia przed wrzuceniem na stronę? Czy tylko zmniejszasz?
Imo tez takie zdjecia wystarcza. Jak chcesz sie bawic w katalogowe to juz bedzie inwestcja w boxy, etc. Statyczne zdjecia samochodow to ciezki temat. Ciagle sie cos odbija, blyszczy, bliki...
Unikaj robienia fot zaraz po myciu auta. Mokro pod autem masz.
Dziękuje za rady i podpowiedzi (proszę o więcej), powoli zaczynam dochodzić w czym mogą być podstawowe błędy i będę musiał od nowa eksperymentować.
Kilka pytań:
- Robiąc zdjecia z zewnątrz mam problem z uzyskaniem ostrosci na całym samochodzie, gdzie popełniam błąd ?
- pomimo rożnych podejść nie jestem wstanie uzyskać identycznych zdjęć (nie naturalne odcienie,klimat i kolory) ?
- gdybym zdecydował się na zakup 14-54 to pokryje on moje potrzeby ?
- czy nie macie wrażenia, że moje zdjecia mają dziwną barwę (tak jakby ciemne i smutne) ?
Co do lokalizacji i przykladowych zdjęć:
- tak jak już wcześniej koledzy pisali: plamy na kostce to woda z zakamarków (czasami nie sposób tego uniknąć - jesień/zima kostka słabo przesycha).
- nie chodzi mi o wciskanie ludziom kitu w postaci rasowanych zdjęć i niespodzianki w trakcie wizyty klienta - potrzebuje naturalnych zdjęć i z tym mam problem (od wielu lat importuje samochody i wypracowałem sobie naprawdę dobrą renomę i wiarygodność wsród klientów)
- zdjecia detali są konieczne aby uchwycić indywidualność w wyposażeniu danego samochodu
- samochody nie są "picowane" - są poprostu czyste.
Cytat:
Zamieszczone przez
oktopus
Dziękuje za rady i podpowiedzi (proszę o więcej), powoli zaczynam dochodzić w czym mogą być podstawowe błędy i będę musiał od nowa eksperymentować.
Kilka pytań:
- Robiąc zdjecia z zewnątrz mam problem z uzyskaniem ostrosci na całym samochodzie, gdzie popełniam błąd ?
- pomimo rożnych podejść nie jestem wstanie uzyskać identycznych zdjęć (nie naturalne odcienie,klimat i kolory) ?
- gdybym zdecydował się na zakup 14-54 to pokryje on moje potrzeby ?
- czy nie macie wrażenia, że moje zdjecia mają dziwną barwę (tak jakby ciemne i smutne) ?
1. Ustaw mniejszy otwór przesłony - na zdjęciach masz 2.8 - 3.2; ustaw f/8 czy f/11. Do tego możesz potrzebować statywu, jeśli światło będzie słabe.
2. Balans bieli ustaw na stałe, nie korzystaj z automatycznego. Jeśli w aparacie masz taką możliwość, wykorzystaj balans wg wzorca (biała kartka).
3., 4. - zacznij od tego co powyżej plus wyostrzanie po zmniejszeniu.
Cytat:
Zamieszczone przez
slaszysz
Przy tych zdjęciach korzystałem z viewer 2 i tylko opcji automatycznych: wygładzenie, kolory, korekta zaokrągleń i zmniejszenie aby zamieścić na stronie
P.S.
Zapytam przy okazji - jak zainstalować Viewer 2 na Mac'u (Lion)
No to koniecznie wyostrzaj na koniec.