Witaj ponownie :)
Ciekawa relacja, czekam na więcej!
Wersja do druku
Witaj ponownie :)
Ciekawa relacja, czekam na więcej!
Witaj. Fotorelacja super. Gratuluję wyjazdu.
Zapowiada się bardzo ciekawie. Poczytałem i pooglądałem z przyjemnością. Pozdrawiam
Wybaczcie urwanie wątku i brak obecności przez dłuższy czas. Praca, praca, praca.. Obiecuję większą regularność. Nadróbmy szybko co stracone. Z tego co widzę, zatrzymaliśmy się na zdjęciach z góry Oliwnej. No właśnie... Byliśmy na niej dwukrotnie. Za pierwszym razem szliśmy śladami Chrystusa, za drugim odwiedziliśmy Górę Oliwną, by napawać się niesamowitym widokiem na miasto i oraz by zwiedzić ogromny cmentarz żydowski stanowiący nie tylko łącznik miedzy miastem a wzniesieniem ale także między światem żywych i umarłych. Największy i najstarsza istniejąca nekropolia żydowska na świecie rozciąga się wzdłuż południowo-zachodniego stoku Góry Oliwnej. W tym miejscu Żydzi upatrują miejsca zmartwychwstania zmarłych w dniu sądu, kiedy nadejdzie Mesjasz. To z tego miejsca można najszybciej trafić przed oblicze Boga, dlatego często ostatnim życzeniem umierającego Żyda była prośba o pochówek właśnie u stóp góry Oliwnej. Klimat jaki panuje na cmentarzu jest specyficzny. Powiecie, że na każdym cmentarzu jest specyficznie ale tutaj ma się poczucie bycia na zupełnym odludziu, na pustyni, z tą różnicą, że tu gdzie okiem nie sięgnąć roztaczają się żydowskie nagrobki. Wchodząc do wnętrza tego labiryntu kamiennych grobów ma się wrażenie, że gdziekolwiek się nie spojrzy jest tak samo. Grób przy grobie i każdy praktycznie taki sam - jasny kamień, brak jakiejkolwiek roślinności, zniczy czy kwiatów składanych w naszym obrządku a jedynym śladem odwiedzin zmarłych są kamienie pozostawione na płycie nagrobnej. Patrząc dookoła na 150 tys. otaczających grobów ma się wrażenie, że każdy skrawek ziemi został już dawno wykorzystany. Dziś znalezienie wolnego miejsca jest niezwykle trudne i mogą liczyć na to jedynie najbogatsi Żydzi bowiem cena miejsca waha się tu w okolicach 30 tys $. Na tyle mniej więcej wycenione jest dobre miejsce w kolejce do zbawienia, bowiem prawie każdy Żyd chciałby znaleźć się w pierwszych szeregach tego pochodu. Częstym zjawiskiem jest przybycie Żydów z USA na ostatnie lata swojego życia właśnie do Jerozolimy, by tu zostać pochowanym.
Swój cmentarz w pobliżu Góry Oliwnej mają także muzułmanie. Wybrali oni miejsce na drugim brzegu rzeki płynącej u podnóża góry. Znajdujące się nieopodal stare budowle, w których upatrują grobowców proroków i patriarchów, mają posłużyć do zawieszenia szali ważących ludzkie uczynki. Miejsce wybrane na cmentarz nie jest przypadkowe. Dla wielu wyznawców islamu stanowi on blokadę ścieżki z żydowskiego cmentarza. Konflikt jest widoczny nawet tutaj... Smutne. Warto zaznaczyć, że także w okolicy Góry Oliwnej znajduje się niewielkie ale chyba najładniejszy cmentarz chrześcijański. W odróżnieniu od cmentarza żydowskiego i muzułmańskiego czuje się tutaj życie z racji na otaczającą roślinność.
Świetne zdjęcia!
---------- Post dodany o 11:58 ---------- Poprzedni post był o 11:48 ----------
Zaspokoisz moją ciekawość jakim obiektywem robiłeś zdjęcia przy ogniskowej 150mm?
Mnie podoba się nr 11 ale wywaliłbym tych gości z lewej.
Masz rację, kiepsko to wygląda. Nie wykadrowałem, może tak wygląda lepiej?
Załącznik 75786