Odp: indywidualny kurs foto
Cytat:
Zamieszczone przez
konradkkk
...
np: pokazanie osobie całego procesu sesji w studio, od zera do gotowego produktu.
I jak to rozbić? Najwyżej jednego dnia teoria, drugiego praktyka, ale to i tak wyjdzie drogo. No i kluczowe jest słowo "pokazanie". To ma być pokaz, czy z udziałem klienta? Na pokaz raczej chętnych nie będzie, chyba, że sesja tfp, a oglądacz zapłaci za kawę i ciastka. Z udziałem, to 4-5 godzin za mało. 2-3 godziny - wprowadzenie, wizaż, poopowiadanie o wyposażeniu studia, przerwa na kanapki, 2-3 godziny sesja, przerwa na kanapki, 2-3 godziny obróbka i pogadanka. W sumie pełna dniówka. z grubsza studio 300, kanapki 100, sensowny wizaż 150, sensowna modelka 200, same koszty 750 bez amortyzacji sprzętu fotografa. Do tego zarobek fotografa, VAT i robi się 1500.
http://www.fotografiapro.pl/warsztat_126.htm
Może to Ci pomoże, ta formuła może się sprawdzić. Klient decyduje o tym, co chce robić. Ty praktycznie organizujesz sesję na zamówienie klienta .
---------- Post dodany o 12:19 ---------- Poprzedni post był o 12:18 ----------
słuchajcie, zawsze można usiąść i pogadać kto jakie ma oczekiwania, czego chce się nauczyć i jakie ma budżet na taką "naukę przez praktykę"
mam dostęp do zaplecza myślę, że sensownego, do ekipy i można coś pomyśleć
Uważam, że pomysł jest bardzo dobry.
Byłem nie raz na kursach "wieloosobowch" i prawda jest taka, że ciężko tam wynieść coś odkrywczego.
A tu prowadzący skupia się na tobie, pokazuje co i jak oraz pozwoli samemu porobić zdjęć.
Sam czegoś takiego szukałem i moim zdaniem pomysł znakomity.
Jestem zdecydowanie za. Jak dla mnie fotografia studyjna był zawsze strasznie sztywna, ale po ostatnich warsztatach na Pięknej z chęcią dowiedziałbym się więcej chociażby o światłach, pracy z modelką, kadrowaniem ... no i oczywiście bardzo chciałbym poeksperymentować :) Plener plenerem, ale gdy pogoda w kratkę, to studio też daje mnóstwo frajdy :)
czyli mówicie, że zainteresowanie by było...tylko ja mam pytanie co tak dokładnie osoba by chciała się dowiedzieć?
kadrowanie
światła
praca z modelką
wizaż- krótka informacja
prawo w fotografii- uważam, że to też ważne, co jeszcze?
Ja bym ewentualnie dodał wykorzystanie różnych teł i scenografii tak co by urozmaicić kadr ;)
RobertW3D białe, szare i czarne czy budowanie całej sceny ? możesz jakąś przykładową fotę dac?
Mnie głównie chodzi o pracę ze światłem oraz z samą modelką.
Nie umiem podchodzić do modelki "przedmiotowo" a często takie zachowanie widzę na różnych backstage'ach.
Dlatego przydałoby mi się podpatrzeć, jak pracują bardziej doświadczeni.
fotomini widzisz, według mnie to trochę zależy czy robisz zdjęcia dla klientki, TFP czy zlecenie komercyjne....troszkę inaczej się pracuje, ale podstawy są te same