Odp: Pierwsze zakupy - obiektyw i statyw
ja mam ten albo podobny:
http://fotozakupy.pl/oferta/produkt,5400s
popularniejsze od slika sa velbony
ogolnie statyw musi byc na tyle wytrzymaly by sie nie przewrocic pod lustrzanka i na tyle konfigurowalny aby dalo sie ustawic dokladnie tam gdzie chcemy kadrowac i aby to wszystko sie nie trzeslo przy tym, slik pro tak dziala, nie wiem jak inne
Jak wybierzesz jaśniejszy obiektyw to pamiętaj, że będzie cięższy a tym samym statyw do niego powinien być stabilniejszy dodatkowo z głowicą, która zapewni Ci dobre przymocowanie aparatu tak żeby przy dłuższych czasach naświetlania nie przemieszczał się pod własnym ciężarem jak to może mieć miejsce w pionowych kadrach. Oczywiście rozumiem Twoje podejście. Na początku kupuje się to na co człowieka stać tyle, że później za dużo tego wszystkiego wala się po szafach ;-)
---------- Post dodany o 17:30 ---------- Poprzedni post był o 17:22 ----------
Przyznam Ci się jednak, że taki mały statyw mam zawsze w samochodzie w bagażniku i niekiedy uratował mi życie ponieważ był pod ręką. Solidniejsze cięższe statywy mają wile zalet ale wadą ich jest to, że nie zawsze są przy Tobie chyba, że wybierasz się na konkretną fotograficzną wyprawę w konkretnym celu gdzie ciężar sprzętu ma drugorzędne znaczenie ;-)
Dzięki jeszcze raz za odpowiedzi. ;)
Kupiłem ten 40-150 f3.5-4.5 - duży i dość ciężki, ale optycznie fajny.
A co do portretów to Helios 44-4 58f2 + adapter M42 z dandelionem daje dużo lepsze efekty. Manualne ostrzenie nie takie straszne, do tego obiektyw mniejszy, lżejszy, jaśniejszy.
Jak bedziesz chcial portrety z mala GO to kolejnym krokiem moze byc wlasnie kupienie adaptera M42 i jakiejs 50mm, ja polecam Pancolara.
Cytat:
Zamieszczone przez
MichalP
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. ;)
Skorzystam z rad doświadczonych fotografów i taki statyw sobie odpouszczę. Proszę jednak podać modele czy linki do sklepów ze statywami, które moglibyście polecić w różnym przedziale cenowym - od tańszych po te droższe, żebym wiedział w czym mam wybierać kiedy będe chciał kupić statyw.
Z lustrzankami przerobiłem kilka różnych statywów. Podobnie jak Ty na początku kupiłem taniznę (Velbona). Szybko okazało się że używany wówczas sprzęt (C50E + Sigma 70-200 2.8 . ) jest za ciężki (a raczej to statyw był za słaby i musiałem wykazać się dużym refleksem). Po tej nauce, na dzień dzisiejszy używam Manfrotto 190 CLB. Albo odpuść sobie słabe, gniotliwe statywy albo kup coś porządnego.
Ja obok ww. szykuję się do zakupu http://fotozakupy.pl/statyw/sirui-t-...raveler,14610s. Lekki statyw podróżny.
Velbon Velbonowi nierówny albowiem oni mają kilka zupełnie różnych serii statywów. Ja mógłbym polecić przyjrzenie się Velbonom z serii sherpa bo mają dobry stosunek jakości do ceny http://www.cyfrowe.pl/statywy,1,11/p/45/Velbon.html.
Sam mam osobiście sherpę 450R i używałem jej z samsungiem gx20 + tamron 70-200 2.8 i problemów nie było. Wybierając statyw pamiętaj aby dobrać go do wzrostu. tj przy rozstawionym statywie bez wyciągnięcia kolumny centralnej i założonym aparacie abyś się nie musiał za bardzo schylać do wizjera.
jesli chodzi o statyw - polecam malo znana, chinska firme TRIOPO. Dzieki temu, ze sa tak malo popularni - ich produkty sa znacznie tansze od konkurencji, i np. za 600zl mamy statyw, za ktory w znanej firmie zaplacilibysmy ~1000. Tansze niz 600 oczywiscie tez sa.
Cytat:
Zamieszczone przez
ktokolwiek
.....Podobnie jak Ty na początku kupiłem taniznę (Velbona). Szybko okazało się że używany wówczas sprzęt (C50E + Sigma 70-200 2.8 . ) jest za ciężki (a raczej to statyw był za słaby i musiałem wykazać się dużym refleksem).......
Cytat:
Zamieszczone przez
Olo73
Velbon Velbonowi nierówny albowiem oni mają kilka zupełnie różnych serii statywów......
Olo73 -> Prawda. Zbyt uogólniłem.:oops:
Cytat:
Zamieszczone przez
MichalP
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. ;)
Skorzystam z rad doświadczonych fotografów i taki statyw sobie odpouszczę. Proszę jednak podać modele czy linki do sklepów ze statywami, które moglibyście polecić w różnym przedziale cenowym - od tańszych po te droższe, żebym wiedział w czym mam wybierać kiedy będe chciał kupić statyw.
Sam zaczynałem od Sherpy 600, Dziś mam Manfrotto 55 Prob Na Sherpie E-30 + ZD 50-200 wpadał w drgania przy odrobinie bocznego wiatru.