Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 29

Wątek: Pierwsze zakupy - obiektyw i statyw

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Pierwsze zakupy - obiektyw i statyw

Witam wszystkich bardzo serdecznie,
    mój aparat to Olympus E-500 wyposażony w podstawowy obiektyw. Przyszła jednak pora aby zakupić obiektyw pozwalający wykonywać portretowe/zbliżeniowe. Nie chcę wydawać majątku dlatego też skupiam się na używanym obiektywie. Ma być to Olympus Zuiko 40-150mm.
    Jednak chciałbym się dowiedzieć przed zakupem, na co zwrócić uwagę gdyż mam do wyboru kilka obiektywów o tym przybliżeniu mianowicie:
    - 1:3,5/4,5
    - 1:4-5.6

Czym one się różnią jeśli chodzi o same zdjęcia?

Który będzie lepszym zakupem ? Link do aktualnych aukcji na allegro:
    http://allegro.pl/listing.php/search...g=zuiko+40+150

Co myślicie o tym statywie ?
    http://allegro.pl/statyw-camrock-ta3...598250634.html

Dziękuję za odpowiedź i proszę wybaczyć mi założenie tego tematu ale chce poradzić się osób, które się na tym znają i mogą udzielić wskazówek przed zakupem amatorowi mojego pokroju.
    Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez MichalP ; 10.09.12 o 16:23

Awatar mat1321
    Siła reputacji
    15
    Moja galeria

Odp: Pierwsze zakupy - obiektyw i statyw

Na statyw proponuje przeznaczyć trochę więcej pieniędzy. Za 28zł nie spodziewałbym się stabilności i dobrego wykonania.
    Cult of Zuiko

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Chciałbym żeby statyw spełniał poprostu swoją podstawową funkcję, jako, że jest to mój pierwszy statyw... Ten wydaję Ci się lepszy ? http://allegro.pl/statyw-175cm-3d-po...594057277.html

Co z obiektywami ?

darkelf
    Gość

Mam taki statyw (w sensie taki najtańszy srebrny za 50zł), kupiłem go chyba w 2005 roku do kompaktu. Z lustrzanką będzie Ci dość ciężko go używać, ja zmieniłem potem na Slik Pro za 3 stówki. Zastanów sie do czego Ci ten statyw, jakie zdjęcia chcesz wykonywać?

Co do obiektywu, to tez nie wiem czy jest sens w przypadku tak taniego brac uzywke. Uzywki do portretu to raczej m42, a zuiko lepiej wziac nowe.

Skoro chcesz zainwestowac tak malo w nowe zabawki to upewnij sie, ze na pewno ich potrzebujesz, czy obecny zestaw Cie jakos ogranicza? W jakich momentach potrzebujesz statywu? Jak wychodza portrety obecnym obiektywem?

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez darkelf Zobacz posta
    Mam taki statyw (w sensie taki najtańszy srebrny za 50zł), kupiłem go chyba w 2005 roku do kompaktu. Z lustrzanką będzie Ci dość ciężko go używać, ja zmieniłem potem na Slik Pro za 3 stówki. Zastanów sie do czego Ci ten statyw, jakie zdjęcia chcesz wykonywać?

Co do obiektywu, to tez nie wiem czy jest sens w przypadku tak taniego brac uzywke. Uzywki do portretu to raczej m42, a zuiko lepiej wziac nowe.

Skoro chcesz zainwestowac tak malo w nowe zabawki to upewnij sie, ze na pewno ich potrzebujesz, czy obecny zestaw Cie jakos ogranicza? W jakich momentach potrzebujesz statywu? Jak wychodza portrety obecnym obiektywem?
    Dzięki za odpowiedź. Bardzo trafne uwagi. Decyzję zakupu już przemyślałem obiektyw jest mi potrzebny do zdjęć portretowych oraz wszystkich tych, które wymagają większego zbliżenia - ten obiektyw jest poprostu praktyczny i stanowi doskonałe dopełnienie do obecnego. Ten (14-42) do zdjęć portretowych spisuje się naprawdę dobrze - sam byłem zdziwiony efektami jakie osiągnąłem robiąć portrety, aczkolwiek jak mówie 40-150 nie będzie mi potrzebny stricte do portretów ale też do wszystkich systuacji, które wymagają większego przybliżenia.
    Co do statywu - nie mam określonego zakresu obiektów, które chciałbym fotografować. Potrzebuję statywu do celów uniwersalnych - zdjęcia robione nocą, zdjęcia wody, oraz wszelkiego typu sytuacje, w których chcę wydłużyć czas migawki i uzyskać dobry efekt. Jeszcze raz podkreślam - przeznaczenie uniwersalne.
    Wiem, że na sprzęt trzeba mieć większe fundusze ale z tego co czytam na forum i mówią inni, na początek nie trzeba mieć najlepszego sprzętu - ja właśnie się uczę, potem jeśli będe dalej chciał robić fotografię coraz lepsze, to przecież wszystko przedemną tak i aparaty, obiektywy, statywy i wszelaki sprzęt. Ale na chwilę obecną priorytetem są dla mnie koszty proporcjonalne do tego co mogę zakupić, a co nie będzie kiepskie, tylko co mi pomoże uczyć się robienia lepszych zdjęć.
    Taki krótki wywód.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar yamada
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    255
    Moja galeria

Tani statyw szybko okaże się droższy, wierz mi wszechobecny kiepski plastyk szybko się wyrobi i statyw będzie mało stabilny. No i trzeba będzie kupić nowy. Lepiej od razu coś sensownego nawet używanego poszukać. Co do szkła 40-150 f3.5/4.5 jest z tego co się dowiadywałem o wiele lepsze optycznie niż kitowy 40-150. Zresztą jest jaśniejszy a to też jest nie bez znaczenia. Większość moich szkieł jakie miałem do Canona to były używki i nie narzekałem. właściwie dopiero mZD12-50 jest nowe bo kupione w zestawie z korpusem. Jednak decyzję powinieneś podjąć świadomie sam, nie ma gwarancji, nigdy do końca nie ma pewności że szkło jest takie jak w opisie.

darkelf
    Gość

Olej statyw, kup 40-150, sprawdz czy dziala, czy sie nie rozlatuje, czy dobrze ostrzy, porob nim zdjecia. Potem nazbieraj na normalny statyw.

Jak ten statyw Ci padnie na beton z lustrzanka to bedziesz potem musial zakladac watek jaka nowa lustrzanke kupic.

| OlyJedi Awatar viruuss
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    231
    Moja galeria

Jak ten statyw Ci padnie na beton z lustrzanka to bedziesz potem musial zakladac watek jaka nowa lustrzanke kupic.[/QUOTE]

święte słowa
    Prawdziwy mężczyzna nie je miodu, tylko żuje pszczoły

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Eddie
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    92
    Moja galeria

Na Allegro za 2 godziny kończy się aukcja wystawionego 40-150/3,5-4,5 jedynego w ludzkiej cenie. Pomijając fakt, że w ogóle zbyt dużo tego towaru tam nie mają. Jeśli wierzyć sprzedawcy i szkło faktycznie zrobiło nie więcej niż 5000 zdjęć, możesz śmiało brać. To porządny obiektyw i potrafi się odwdzięczyć wieloma udanymi zdjęciami.
    Co do statywu, odpuść taniznę, szkoda nerwów.
    Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011

[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]

BernArt - Moje zdjęcia

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.
    Skorzystam z rad doświadczonych fotografów i taki statyw sobie odpouszczę. Proszę jednak podać modele czy linki do sklepów ze statywami, które moglibyście polecić w różnym przedziale cenowym - od tańszych po te droższe, żebym wiedział w czym mam wybierać kiedy będe chciał kupić statyw.