Odp: Zdjęcia Mcarto - street i takie tam...
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
Na tych zdjęciach nic się nie dzieje, nie stoi za nimi żadna historia, ot, takie tam pstryki.
Jan ma niestety moim zdaniem rację. Też mi się zdarza takie fotki "trzasnąć" żeby pokazać po powrocie cioci: "z prawej był taki plac... a z lewej stał taki osiołek". Potem kasuję.
Można było trochę poszukać lepszego kadru, innego momentu, innego kąta, może przykucnąć, może do osiołka podejść "od d..y strony" :-P .... bo miejsce ciekawe.
:wink:
tematy ktore podajesz na zdjeciach, same w sobie nie urywaja ... czegos tam ;-)
byly by smaczne, gdybys je podal w interesujacy sposob,
czyli, albo temat zdjecia jest bardzo ciekawy, wtedy on buduje atmosfere i nawet pewne niedociagniecia techniczne mozna przebolec,
albo temat jest taki sobie, ale podany jest w tak interesujacy sposob, ze milo sie patrzy
co do samego robienia zdjec, warto czasami pomyslec o Punkcie Widzenia, czyli mowiac po ludzku, czasami kucnac z aparatem, czasami stanac na czyms wyzszym itd.
z dwoch ostatnich kadrow, dalo by sie cos wyciagnac, musialbys nad nimi popracowac... ale przed nacisnieciem spustu,
np. osiolek- mozna by kucnac i zrobic zdjecie z perspektywy tego osiolka, wyczekac moment kiedy bedzie pusto, zrobic zdjecie szerszym katem, wykorzystac elementy architektoniczne, aby utworzyly cos w rodzaju ramki, byc moze bylo by to interesujace
PS
jezeli moge cos doradzic, wiecej myslenia przed nacisnieciem spustu, mniej myslenia podczas "obrobki" zdjecia, zaoszczedzisz swoj czas, oraz zaczniesz zbierac pochwaly od ogladajacych zdjecia, czyli 2 cele za jednym razem ;)
Rada Centusia z PS doskonała. Tylko jest jedno ale - zastosowanie sie do niej nie jest gwarantem dobrego zdjecia/kadru. Do tego trzeba talentu i/lub praktyki.
Wracajac do zdjec Mcarto moim zdaniem ich celem bylo uwiecznienie miejsc, ktore zwiedzil i to sie mu udalo znakomicie. Po kilku latach bedzie mogl otworzyc katalog i zwiedzic je jeszcze raz. Przeciez nie wszystkie zdjecia musza od razu trafic na wystawy :-)
Ja jestem zdecydowanym przeciwnikiem wycinania niechcianych elementow ze zdjec przy pomocy PSa. Wole aby bylo niedoskonale ale prawdziwe i w sumie to na tych zdjeciach brakuje mi wlasnie tak zwanego zycia tego miasteczka bo mam wrazenie, ze Mcarto czekal w sumie zgodnie z Waszymi wskazowkami jak w kadrze bedzie jak najmniej osob/samochodow/innych elementow.
Dla mnie to takie"za grzeczne,za mocno wyprane"moze troche swiatla wprowadz,tej spiekoty jaka byla.
Moze tak lub takZałącznik 68211Załącznik 68212
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Jedynka to właściwie oryginał, gorąco nie było bo to początek maja w górach. Wydaje mi się, że nawet bardziej je rozjaśniłem? ale podoba mi się kontrast - muszę więcej go serwować.
1 załącznik(ów)
Pierwotna koncepcja osiołka.
Załącznik 68244
bez rozpraszaczy - obiekt centralny zamknięty w patio (kolumny ze stałym ocienieniem?) i góry w tle. Przydały by się jeszcze promienie słońca od góry ale nie mam warsztatu - zdjęcie musi poczekać.
Naprawdę nie chciałem go podchodzić od ogonka;)
no to ciekawsze bo nietypowa faktura zdjecia, ale trzeba by poprostować trochę kolumny bo się walą na boki, patio nie domyka szczelnie z prawej strony i brakuje domknięcia od dołu. do tego kolumny domykają osiołka tylko do lini pyska - ogona i to jest trochę takie nijakie.
2 załącznik(ów)
Kolejne dwa zebrane z ulicy - no prawie z ulicy...
6.
Załącznik 68284
7.
Załącznik 68285
Z ostatniej serii bardziej podoba mi się nr 7.