95 MB/s odczyt
90 MB/s zapis
Wersja do druku
19 - 22 klatki zależnie od czasu naświetlania na Extreme Pro 95
Dziękuję wszystkim za pomoc. Poszukam tej z 95 Mb/s. O reputacji będę pamiętał jak już będę mógł.
Pozdrawiam AP.
Czesto ograniczeniem nie jest czytnik tylko wielkosc bufora - klasycznym przykladem jest G3. W wypadku RAW nie ma roznicy w ilosci klatek ktoe mozna zrobic na Kingstonie Ultimate x100 (zapis <20 MB/s) i Sandisku Extreme (40 MB/s) - za to w wypadku jpg'ow juz jest (Kingston wysiada po ok. 20 a Sandisk po ok. 40)
No i przyszło mi odszczekać co naskrobałem. Powiedzmy że te 20 kl/s było lekko przesadzone :/
Zrobiłem mini test na czterech kartach. Policzyłem ile klatek zrobił E-M5 do czasu zapełnienia bufora i ile czasu zajęło mu zrzucenie danych z bufora na kartę od czasu zrobienia ostatniego zdjęcia. Zdjęcia przy czasach 1/800-1/1000.
Załącznik 65175
Jak widać nie zawsze deklaracje producenta są miarodajne. Pretec class 10 jest tak szybki jak Eye-Fi Class 6 i wolniejszy od SanDiska Class 6 :)
Już pisałem - E-M5 robi 19-22 klatki w serii aż do zapełnienia bufora... oczywiście JPG w jakości LF - trwa to ok.2 sekundy.
Wczoraj robiłem próby na koncercie - np. dla godziny 21:35 mam 130 klatek, a przecież robiłem przerwy pomiędzy seriami... :-P