Przy fotografowaniu w trybie seryjnym E-M5 widzę, że najsłabszym elementem jest zapis na karcie - jaką kupić? Jakie szybkie karty SD są dostępne na rynku? Czym się sugerować przy zakupie ( jakim parametrem w opisie )?
Przy fotografowaniu w trybie seryjnym E-M5 widzę, że najsłabszym elementem jest zapis na karcie - jaką kupić? Jakie szybkie karty SD są dostępne na rynku? Czym się sugerować przy zakupie ( jakim parametrem w opisie )?
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro
Polecam kartę z oznaczeniem CLASS 10, Transcend, Lexar, albo właśnie SanDisk Extreme.
"Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA
Tytuł niemal jak oksymoron
Pozdrawiam.
Czasem kupowanie ultraszybkiej karty nie ma sensu bo szybkość przesyłu gniazda nie jest w stanie wykorzystać możliwości nominalnych karty. Polecałbym sprawdzić w jakimś teście jaką maksymalną szybkość zapisu w tym modelu. Gietrzy dał już wyżej ten filmik z testu kart.
Ostatnio edytowane przez szamotl ; 1.06.12 o 12:13
Musisz przyznać Panie Boże, że Ci pokoju nijak nie zakłócam i proszę tylko, byś mi tą samą miarką odpłacił." Colas Breugnon
niby racja... tylko że to ma się nijak do rzeczywistości![]()
Pomierzyłem parę kart - dla przykładu jedna karta Samsung CLASS 10 ma zapis 11,2MB/s a inna też CLASS 10 19,8MB/s, a np. CLASS 6 zapisuje te same pliki z prędkością 12,4 MB/s.
Transcent CLASS 6 zapisuje 13,1 MB/s, a Lexar też CLASS 6 tylko 8,4 MB/s.
Chcesz mieć szybko - kup kartę SanDisk Extreeme Pro na której pisze 95MB/s - pomierzona prędkość to 65 MB/s
Wszystkie pomiary odbywały się na czytniku USB 3.0 zapisując tymi samymi plikami czyste, świeżo sformatowane karty.
---------- Post dodany o 12:00 ---------- Poprzedni post był o 11:55 ----------
Zawsze to lepiej, gdy ogranicza czytnik w urządzeniu, niż sama karta...
Ostatnio edytowane przez easy_rider ; 1.06.12 o 11:58
Dokładnie, GH2 hack driftwood 176 mbps to "tylko" 22 MB/s do zapisania przez kartę a - według anielskiej cierpliwości/życzliwości Fatmana - ten hack potrafi zawiesić kartę ExtremePro z oznaczeniem 45 MB/s (i dlatego potrzebna jest ta z 95 MB/s).
Tak czy siak ja bym zrobił tak (nie dajmy się zwariować): załóż sobie jakiś budżet na nową kartę w pln i udaj się na łowy. W przypadku gdybyś na forum przeczytał, że super jest karta x, ale jest droższa o 50-100 zł - imho - dołóż jeśli tak bardzo zależy ci na trybie AK-47 w nowym EM5. Ten paragraf nie dotyczy użytkowników GH2![]()
Musisz przyznać Panie Boże, że Ci pokoju nijak nie zakłócam i proszę tylko, byś mi tą samą miarką odpłacił." Colas Breugnon