Odp: Fotografowanie Antyterrorystów w akcji
Jestem świeżo po szkoleniu :mrgreen:
Poczytaj Dz.U. z 2010 nr 182 poz. 1228 Art. 2 pkt. 4 - co to jest materiał niejawny, a następnie: Dz. U. Nr 288 poz. 1692 z 22 grudnia 2011 r. w sprawie sposobu oznaczania materiałów i umieszczania na nich klauzul tajności.
Wychodzi na to, że jak zwykle przekroczyli swoje kompetencje, a obywatel to śmieć.
Ja kiedyś sprawdzałem jak wygląda kwestia fotografowania mundurowych (policji, czy wojska) podczas pracy.
No i wyszło, że można. Nie ma zakazu, nie ma też (zdaje się) zakazu publikacji. Może antyterroryści podpadają pod inne wytyczne?
Cała sytuacja jaka Cię spotkała sama w sobie interesująca.
T.
sprawa czysta. Stanęło póki co na tym, że mam napisać skargę do Wydziału Kontroli Komendy Stołecznej
zobaczymy co dalej....
dobas, bo wtedy obowiązuje zakaz fotorgafowania jak pod pałacem kultury , bo to teren prywatny i nie wolno :D
Nawet na terenie prywatnym wolno fotografować. Co najwyżej jeśli właścicielowi się to nie podoba, może Ci nakazać opuszczenie tego terenu. Nie może Ci jednak zakazać fotografowania - co najwyżej może Cię nie wpuścić.
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Nawet na terenie prywatnym wolno fotografować. Co najwyżej jeśli właścicielowi się to nie podoba, może Ci nakazać opuszczenie tego terenu. Nie może Ci jednak zakazać fotografowania - co najwyżej może Cię nie wpuścić.
sprawdz jak to działa pod pałacem kultury osobiście :D
Cytat:
Zamieszczone przez
konradkkk
Wiesz ... sama sprawa z "terenem prywatnym" pod PKiN jest chora,:mrgreen: co dopiero reszta regulacji.
Cytat:
Zamieszczone przez
konradkkk
Jeśli ktoś nie wie jakie prawa mu przysługują i daje sobie wciskać kit, to działa to tak, jak działa ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Jeśli ktoś nie wie jakie prawa mu przysługują i daje sobie wciskać kit, to działa to tak, jak działa ;)
taka jest prawda. niestety trzeba znać prawa które się ma i jak ktoś Cię wygania albo karze skasować zdjęcia to pytać o podstawę prawną - na ogół ma się rację bo z drugiej strony jest nadgorliwy ochroniarz. Tu sprawa troszkę inna bo Panowie po tajniaku wielcy silni i od razu przez radio mówią coś o laniu w ryj. też trzeba znać granice na ile się stawiać a na ile nadstawiać tyłka :)
kolejna sprawa jest taka, że po tego typu akcj jednak trzeba zrobić zadymę żeby następnym było łatwiej... jak każdy potulnie będzie uciekał b mu kazano to zaraz się dowiemy, że prawo to widzimisie ochroniarzy a nie ustawy i rozporządzenia
A powiedzcie mi po co ich fotografowac??Nie lepiej focic pod dyskoteka jakies lyse karki o polnocy jak sie naparzaja.Zawsze to trudniejsze wyzwanie ,bo i ciemno i swiatla mniej,a i dynamiczne bardziej.No i bezpieczniej chyba,bo karkowi paragrafem mozna dowalic,ze mozna i mam prawo go focic.:mrgreen::mrgreen: