Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 37

Wątek: Fotografowanie antyterrorystów w akcji

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria

Fotografowanie antyterrorystów w akcji

Tiaaa.... Wczoraj o pierwszej nad ranem odbywały się ćwiczenia AntyTerrorystów i ŻW (?) na jednej ze stacji metra.
    Są tak tajne, że na parkingu stoją wszystkie czarne wozy AT z wybałuszonymi na wierzch tablicami rejestracyjnymi,
    a całe zajście można sobie spokojnie ogladąć z tarasu widokowego.

no właśnie czy można spokojnie czy nie można... Albo czy można fotografować
    generalnie zaczęło się od standardowej gadki - TE KOLEŚ - już mnie wkur...ło takie odzywanie się ...

Ale mówię że robie zdjęcia dla prasy dla agencji foto

Więc znów pada pytanie dlaczego robię zdjęcia czy mam dokument potwierdzający że jestem fotografem dlaczego nie noszę ze sobą umowy z agencją itp itd

temat dziwny bo Panowie niby z policji ale legitymacje chcieli pokazać tylko migając przed oczami. Niby nie zatrzymują ale wzywają policjantów ze stacji metra. niby nie zatrzymują nawet na pytanie czy jestem zatrzymany mówią że nie nie jestem zatrzymany ale jak chce iść to za torbe fotograficzną mnie łapią

przez radio gadki w rodzaju - to co lejemy gościa w ryj ?

słowem początek nieelegancki. potem że nie mogę bo to tajne i że ja mam na zdjęciu elementy taktyczne a nie można takich miec na zdjęciu...
    potem jeden ustawił mnie pod ścianą i kazał stać w miejscu. jak spytałem czy jakoś moja wolność obecnie jest ograniczona to powiedział, że nie więc zacząłem znów oddalać się z godnością

Skończyło się w miarę na luzie - wrócił jeden z panów i wreszcie zaczeła się grzeczna rozmowa bez straszenia. poprosił bym skasował zdjęcia bo oni nie chcą żeby ich wizerunek i działania taktyczne zostały ujawnione . Odpuściłem generalnie nie chciało mi się tam stać do rana i wojować bo gra nie warta świeczki nigdy człowiek nie wie kiedy rzeczywiście w ryj dostanie.

ale ręce opadają. Teoretycznie super tajne szkolenia opatrzone klauzulą niejawności a tak zorganizowane, że można sobie spokojnie podziwiać je z antresoli. Jak by sztuka było zasłonić te miejsca skąd wszystko było widać. podejrzewam też że całośc jest nagrana na kamerach z monitoringu
    Słowem wg mnie jak się chce zrobić coś tajnego to należy to tak zrobić aby było tajne, a nie zorganizować ćwiczenia w centrum miasta i twierdzić że one są tajne i nie wolno na nie patrzeć

jak sytuacja się rozwinie to na pewno opiszę ją dokładniej tak aby ktokolwiek w takiej samej czy podobnej sytuacji miał jakiś punkt odniesienia

poszperałem troche o podobnych akcjach i trafiłem na ten post :

http://kontakt24.tvn.pl/artykul,anty...sku,19726.html

to dopiero grube straszenia utrata sprzetu 24 godziny w areszcie - ciekawe czemu 24 a nie 48 itp itd..
    Choć nie znam regulaminu fotografowania na lotnisku... z drugiej strony stoi człowiek za płotem, chce sfotografować coś co widzi ze swojej działki i nagle mu zabraniają.. Rozumiem PRL i strach przed fotografowaniem mostów i dworców bo a nóż amerykańscy imperialiści zrobią sobie w USA taki sam most ale dziś ? teraz ?

Najbardziej rozbawiła mnie gadka

- Dlaczego Pan robi zdjęcia
    - Jestem fotoreporterem i to moja praca
    - Mnie to wogóle nie interesuje
    - To po co Pan pyta ? najpierw Pan pyta a jak ma Pan odpowiedź to już ona Pana nie interesuje

Rozjemca - Super Mod Zwycięzca popRAWki
    Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Mieszka w
    Markach
    Siła reputacji
    287
    Moja galeria

Odp: Fotografowanie Antyterrorystów w akcji

Bo to nasze, rdzennie nasze, partactwo i niestety buractwo.
    Przy właściwej organizacji nic takiego by Cię nie spotkało -
    po pierwsze: nie miał byś możliwości się zbliżyć"na odległość strzału"
    po drugie ni wiedział byś że coś takiego ma miejsce ... ale jaki kraj tacy antyterroryści.

edit: zalatuje Magdalenką: najpierw wchodzimy, potem liczymy ... straty.
    |popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
    wątek kulinaria :::: bez prawdziwych potrzeb :::: wątek tutoriale
    wątek Photoshop :::: <-- Volter --> :::: wątek DITL

Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria

dokładnie... do tego zmierzam. Jak chce się coś zrobić tajnego bo jest objęte klauzulą niejawności, bo zawiera elementy taktyki ważne dla obronności naszego kraju bla bla bla to można to zrobić tak żeby nie było o tym wiadomo i tak żeby nie dawało się tego oglądać z antresoli..
    BA ! trzeba to tak zrobić bo póki co jesteśmy w sytuacji że jestem w miejscu w którym mogę być fotografuję coś co się koło mnie dzieje - no trudno nie fotografować kilkudziesięciu uzbrojonych gości szturmujących wagon metra a potem nagle pojawia się dwóch panów którzy nawet nie raczą się przedstawić i chcą grzebać w moim sprzęcie i moich zdjęciach coby je pokasować...

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar judasz
    Mieszka w
    kraina OZ
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

hehe , dobas trzeba bylo powiedziec ze jestes z nimi i ich sprawdzasz,a fotki dla szefostwa , bankowo by zbaranieli na kilka chwil ,pzdr.
    Z kazdym dniem mojego zycia nieublaganie zwieksza sie liczba tych osob ktore moga mnie pocalowac w d...!
    pozdrawiam reszte !
    http://judasz007.blogspot.com/ ------- www.karolphotography.co.uk

| OlyJedi Awatar bogdi
    Mieszka w
    dolny śląsk - Kiełczów
    Siła reputacji
    39
    Moja galeria

to jest taka troszkę nietypowa sytuacja, miasto zostało poinformowane, że w tym miejscu i o tej godzinie zostaną przeprowadzone ćwiczenie, czyli teren został wynajęty - stał się miejscem pracy, które może być chronione (tak samo jak plan filmowy czy koncert) w tym momencie organizator, komendant może wydać zezwolenie na fotografowanie (wybranym osobom lub nikomu), chodzi o dokumentowanie zachowań i wizerunku osób (które w dokumentach nie mają wpisane AT) - a co do zachowania tych osób to są szkolone do czegoś innego, a nie grzeczności wobec fotografów

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Na Twoim miejscu nagrałbym tą rozmowę z funkcjonariuszami i opublikował gdzie trzeba. Media lubią takie historie, a rzecznicy prasowi policji bardzo nie lubią się z nich potem tłumaczyć.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Mieszka w
    Markach
    Siła reputacji
    287
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez dobas Zobacz posta
    dokładnie... do tego zmierzam. Jak chce się coś zrobić tajnego bo jest objęte klauzulą niejawności, bo zawiera elementy taktyki ważne dla obronności naszego kraju bla bla bla to można to zrobić tak żeby nie było o tym wiadomo i tak żeby nie dawało się tego oglądać z antresoli..
    BA ! trzeba to tak zrobić bo póki co jesteśmy w sytuacji że jestem w miejscu w którym mogę być fotografuję coś co się koło mnie dzieje - no trudno nie fotografować kilkudziesięciu uzbrojonych gości szturmujących wagon metra a potem nagle pojawia się dwóch panów którzy nawet nie raczą się przedstawić i chcą grzebać w moim sprzęcie i moich zdjęciach coby je pokasować...
    No i to jest wkur*****ce na max.
    Zdaje się Dziewulski nie dawno o tym wspominał: jak się do BOR BOA i AT i Policji przyjmuje i awansuje kretynów, a na szkolenia niema kasy
    To czemu się dziwimy, że służby specjalne mają problem z koordynacją własnych ruchów.
    Albo robimy "pod publikę" żeby pokazać muskuły i wtedy fotoreporterzy, tv, prasa, radio szaleją do woli.
    Albo "doskonalimy poligon" a tu nikt z zewnątrz nic nie wie, i nie ma prawa wiedzieć, bo od tego zależy bezpieczeństwo cywili, i nasza skuteczność
    w działaniu.
    |popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez bogdi Zobacz posta
    ...teren został wynajęty - stał się miejscem pracy, które może być chronione (tak samo jak plan filmowy czy koncert) w tym momencie organizator, komendant może wydać zezwolenie na fotografowanie (wybranym osobom lub nikomu)...
    "Organizator" nie może wydać zakazu fotografowania, bo nie jest to impreza zamknięta, tylko miejsce publiczne, do którego każdy może wejść.

...chodzi o dokumentowanie zachowań i wizerunku osób (które w dokumentach nie mają wpisane AT)
    Wizerunek funkcjonariuszy służb publicznych w czasie pełnienia obowiązków służbowych można nie tylko dokumentować, ale i publikować bez żadnych ograniczeń. Jakiś czas temu była akcja, gdy jakiś facet filmował komórką akcję policji. Ci go wzięli do radiowozu i straszyli jakimiś bzdurami. Gość na szczęście wszystko nagrał, potem pojawiło się to w mediach. Zrobiło się głośno - okazało się, że policjanci działali bezprawnie i w rezultacie ponieśli za to jakieś konsekwencje służbowe.

...a co do zachowania tych osób to są szkolone do czegoś innego, a nie grzeczności wobec fotografów
    Najwyraźniej są szkoleni do posłusznego wykonywania rozkazów z góry, bo jak przychodzi co do czego i trzeba samodzielnie zinterpretować obowiązujące przepisy prawne, to mają z tym wielki problem. Grzeczności nikt od nich nie wymaga. Oni w ogóle nawet nie powinni podchodzić do fotografa. Jeśli mają czas na takie pierdoły, to znaczy, że nie przepracowują się za bardzo na tych ćwiczeniach. Jedni ćwiczą, a inni się nudzą. Może dać im jakąś robotę na ten czas, np. niech pastują buty.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria

to jest taka troszkę nietypowa sytuacja, miasto zostało poinformowane, że w tym miejscu i o tej godzinie zostaną przeprowadzone ćwiczenie, czyli teren został wynajęty - stał się miejscem pracy, które może być chronione (tak samo jak plan filmowy czy koncert) w tym momencie organizator, komendant może wydać zezwolenie na fotografowanie (wybranym osobom lub nikomu), chodzi o dokumentowanie zachowań i wizerunku osób (które w dokumentach nie mają wpisane AT) - a co do zachowania tych osób to są szkolone do czegoś innego, a nie grzeczności wobec fotografów
    Taaak ale jestem poza terenem działań. W przejściu podziemnym a nie na terenie zamkniętej imprezy.
    Wizerunek ? większość ma kominiarki poza tym mówimy póki co o fotografowaniu a nie rozpowszechnianiu i publikowaniu z resztą jest to funkcjonariusz publiczny bo policjant. Ci co chcą zadbać o wizerunek mają kominiarki.

Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Mieszka w
    Markach
    Siła reputacji
    287
    Moja galeria

/.../ - a co do zachowania tych osób to są szkolone do czegoś innego, a nie grzeczności wobec fotografów
    Co racja to racja, ale ...
    1. mundur i służba publiczna zobowiązuje.
    2. To nie te lata, kiedy w spec służbach, podział wyglądał tak: 50% to debile, a 50% sadyści.
    Chociaż z drugiej strony ... dobra dość bo o politbiuro zahaczę.