Lepiej pieniądze zainwestuj w dobry obiektyw.
Obiektywy są równie ważne, lub nawet ważniejsze niż body.
Za to sam fotograf najważniejszy :wink:
Wersja do druku
Lepiej pieniądze zainwestuj w dobry obiektyw.
Obiektywy są równie ważne, lub nawet ważniejsze niż body.
Za to sam fotograf najważniejszy :wink:
nie umiem :)
Witam !
Ludzie lubia nowosci i jak maja kase... To zawsze mozna znalezc powody dla ktorych warto kupic nowe body.
Dzieki temu rynek foto kreci sie i ktos cos sprzedaje i cos kupuje.
Ostatnio zauwazylem, ze sprzet foto starzeje sie bardziej moralnie niz fizycznie i wystarczy poczytac
grupy dyskusyjne i masz ochote kupic nowe szklo czy nowy korpus o paru bajerach wiecej.
Efekt koncowy to pewne uzaleznienie sie od... nowosci i dazenie do posiadania najnowszych zabawek ;)
Pozdrawiam
Te zamglone zdjęcia to wina obiektywu, wiem o czy pisze autor bo miałem podobnie. Krótki kit zwłaszcza w gorszych warunkach oświetleniowych dawał efekt jakby fotografii za plexiglasowej szyby - z ZD40-150 nie miałem takich problemów. Suwak clarity w niektórych programach b.ładnie oczyszczał zdjęcia.
masz racje.było robione krótkim. Nie umiem linkować zdjęć, kiedyś umiałem , a teraz to dla mnie za trudne bo zapomniałem. Ale jak bede miał chwile czasu to pomyślę. Aparat i tak oddałem synowi. Urodziła mu sie córka to ma dla kogo robić zdjęcia :) A żona i tak go nie chciała.
http://www.picshot.pl/public/view/94988 to jedno ze zdjęć co mnie na nerwy działają :)
http://www.picshot.pl/public/view/95005 a tam juz pewnie nie pojadę
No to ja tu widzę mgiełkę typową dla zdjęć górskich, a nie problem z obiektywem. Na pierwszym w dodatku ostrość nie trafiła w postać. Przy obróbce można nieco zwiększyć kontrast, to będzie wyglądać lepiej.
Jak coś jest oddalone od aparatu o 5, 10 czy więcej kilometrów to nie ma bata - będzie "mgiełka". Mamy przecież atmosferę z różnego rodzaju zanieczyszczeniami, parą wodną itd.
Teraz lepiej?
Załącznik 63013 Załącznik 63012
az tak zle nie jest , trzebva sie chyba troche dlozej pobawic , pewnie zaraz mirek sie pojawi to nawywija tymi magicznymi sowakami :) pzdr.Załącznik 63014
o ktos juz mnie uprzedzil i ladnie wyszlo :)pzdr.