Odp: Panasonic 20/1,7 + Pen = aberacja (problem rzeczywisty czy wydumany?)
@ Mirek54
Ostro mnie połajałeś, ale przeżyję :)
Tylko, albo ja źle do tematu wprowadziłem albo nie zrozumiałeś o co mi chodzi.
Nie napisałem nigdzie że wspomniany obiektyw jest zły bądź niewystarczający dla amatora. Napisałem tylko, że w połączeniu z PENami czasami daje (niepożądane) efekty, których na korpusach od Panasonica by nie było. Tyle i tylko tyle.
Jest to pewien problem. Wystarczająco zauważalny by o nim mówić i by o nim pamiętać przy robieniu zdjęć, ale też nie aż tak duży by sugerować wyrzucenie obiektywu i zastąpienie go czymś z czerwoną kropką.
A całość wątku zmierza do myśli z postu Jasanda: Panasonic i Olympus - wspólny bagnet nie jest jednoznaczny ze wspólnym systemem.
I na koniec wracam do myśli z pierwszego postu - chciałbym zobaczyć dwa zdjęcia z tego obiektywu ale jedno z Pena a drugie z korpusu Panasonica - z tego samego ujęcia, na tych samych ustawieniach. Na ile korekcja programowa pomaga.
Źle sie wyraziłem - chodziło mi o to ,że kupując cyfraka trzeba dokupić program za minimum 1.500 zł oczywiscie tylko raz a nie do każdego aparatu . Co sie tyczy programów dostepnych w zestawie na płycie przy zakupie aparatu to nie tak do końca. Niektórzy daja tylko programy do ściagania zdjęc z aparatu i ich przegladania na PC. Jak chcesz obrabiac to musisz kupic osobny program.
---------- Post dodany o 09:35 ---------- Poprzedni post był o 09:30 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Takie jest zycie.Ja tez bardziej mysle o swojej rodzinie jak sasiada z przeciwka.Jak myslisz?Jesli pojdziesz do sklepu Panasonika chcac nabyc aparat to sprzedawca bedzie Ci polecac i chwalic szkla Olympusa bo mocowanie pasuje?Chyba,ze w MM tam to nawet kosiarke do trawy polecaja jako golarke:mrgreen:
Sprzedawca widzac amatora powinien uprzedzic go o mozliwych problemach,dodatkowych kosztach.Tak jest napewno w szanujacych sie sklepach gdzie kupujacy jest wyzej ceniony niz dzienny utarg.
Tylko gdzie taki sklep teraz znajdziesz? Musiałby tam pracowac świetnie obeznany w temacie maniak fotografii. Ale długo by sie nie uchował bo spadły by obroty i zyski.
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Nie ma takiej konieczności. Można używać darmowego oprogramowania producenta. Ale jak ktoś chce mieć lepiej, może kupić np. Lightrooma. Nie do każdego aparatu - wystarczy, że kupi takie oprogramowanie raz. Z innymi aparatami też będzie działać ;)
Ten obiektyw zachowuje się dokładnie tak samo, niezależnie od puszki, do jakiej go podepniesz. To zachowanie samych puszek się różni - jedne korygują, inne nie. Ale dotyczy to tylko jpegów. W rawach nie ma znaczenia - tutaj znaczenie ma program, jakiego używasz.
Jeśli mowa o jpegach, to tak.
Janie_S. Wyjmij sobie tę płytkę co ją dostałeś z aparatem i pokonasz większość problemu... (A jak nie masz - ściągnij sobie darmowego OVieviera na nr seryjny aparatu.)
Jak będę się wybierał do lokalnej stolicy - powinienem mieć już EPL-1 i G1, zrobię coś do porównania. Mój problem polega na tym , że ja tych jpg-ów w zasadzie nie oglądam., chyba że lepię jakąś panoramę z reki.
Pozdrawiam AP.
Cytat:
Zamieszczone przez
Jasand
Czyli prawda jest naga. Każdy sobie rzepke skrobie. Panas programowo koryguje niedoskonałośc optyki ale tylko dla swoich puszek a Olek dla swoich. Więc niech nikt nie pisze ,ze jest tyle szkieł do systemu m43. Bagnet jest tylko wspólny, a reszte każdy klepie pod siebie.
A źródło powyższego to?
Ja spytałem Panasa i... i jest jak jest. Nic nie zapowiada zmiany tego faktu.
Jeszcze raz: suma plusów dodatnich jest wciąż większa niż suma plusów ujemnych; np. używany E-PL1 + 20/1.7 = power/pocket zestaw za małe pieniądze (nie chcę napisać za grosze lub za darmo bo mam na forum wiernego cenzora -> pozdro ;))
Cytat:
Zamieszczone przez
Jasand
Czyli do kazdego aparatu dopłacic co najmniej 1.500 zł ?
Ponieważ nie mogę rozdać punktów czy reputacji, z tego miejsca wielki szacun!!! dla Mirek54 za posty # 6 i 8.
Nie nie musisz wydawać 1500; jak pisał epi Adobe robi to z automatu, w tle. 13 i 14 lutego, jako amator miałeś promocję (thx Adobe ;)) i mogłeś kupić zestaw PSE10 i PRE10 za EUR 77.
Cytat:
Zamieszczone przez
Jasand
Nie - bo ten sam obiektyw dopiety do Panasa zachowuje sie poprawnie.
Na moim EPL1 również zachowywał się poprawnie; założenia systemu mówią o korekcji geometrycznej schowanej w sofcie szkła elektronicznego (nie liczymy Voitków, SLR Magic'ów czy tej makrówki 1:5 z Japonii). Reszta to ficzery poszczególnych producentów, co więcej moja obecna blekota (PL25/1.4) takiej korekcji nie ma i jest zielono poza ostrością... Więc kiedy Oly zadecyduje OK, teraz i my wykorzystamy TruePic do korekcji CA, wtedy będzie działać i na LumixG.
Cytat:
Zamieszczone przez
Jasand
Czyli sprawdza sie mój wywód z poczatku tego postu , że jak puszka i szkło bedzie tego samego producenta to problemu nie bedzie?
Niestety, ale nie, LumixG plus PanaLajki też tej korek-ty/cji nie dają.
---------- Post dodany o 10:11 ---------- Poprzedni post był o 10:09 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
Jasand
Tylko gdzie taki sklep teraz znajdziesz? Musiałby tam pracowac świetnie obeznany w temacie maniak fotografii. Ale długo by sie nie uchował bo spadły by obroty i zyski.
Niekoniecznie, nawet w B&H tak jest, ale - imho mowa o bardzo starych, małych sklepikach.
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Nie traktuj tego personalnie do siebie.
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
@ Mirek54
Ostro mnie połajałeś, ale przeżyję :)
Tylko, albo ja źle do tematu wprowadziłem albo nie zrozumiałeś o co mi chodzi.
Ach nie czytasz wszystkiego w poscie tylko to co Ci podpadnie:wink:
Zrozumialem dokladnie,napewno.Ty tez to wiesz tylko nie wiesz jak wybrnac jeszcze:-P.Jednak juz powoli inni wskazuja kierunek problemu,juz wiemy,ze trza dolozyc do ceny aparatu na cos co aparatem nie jest:mrgreen::mrgreen:
Za kilka stron watka ktos napisze ze jednak jestesmy pokrzywdzeni bo za malo zarabiamy a wszystko jest za drogie,tam u nich jest latwiej ,taniej,lepiej,wygodniej.
Juz ktos napisal ze sklepu z fachowa obsluga nie ma:mrgreen:( jest u mnie za rogiem:mrgreen::mrgreen::mrgreen:)
Przed chwila rozmawialem z zona(prawdziwa amatorka fotograficzna)odpowiedziala mi tak-oddaj do zakladu ,niech zrobi odbitki,niech beda ladne i kolorowe,i niech bedzie na nich wyraznie wszystko widac.Jak beda brzydkie kolory to juz wiecej tam nie dawaj.
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Janie_S. Wyjmij sobie tę płytkę co ją dostałeś z aparatem i pokonasz większość problemu... (A jak nie masz - ściągnij sobie darmowego OVieviera na nr seryjny aparatu.)
Rada o tyle nierealna że oprogramowanie Olympusowe jest Windows-Only. Próbowałem przez Wine instalować ale nie pracowało stabilnie. Nadzieja w DarkTable'u czy UfRAWie.
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Jak będę się wybierał do lokalnej stolicy - powinienem mieć już EPL-1 i G1, zrobię coś do porównania.
Jestem bardzo niecierpliwy zobaczyć wyniki :) z góry dziękuję
---------- Post dodany o 14:33 ---------- Poprzedni post był o 14:11 ----------
@ Mirek54
Myślę że trochę upraszczasz. Czy to że "profesjonaliści" uznali że ww obiektyw produkuje wystarczająco śliczny obrazek, zabrania mówić o zaobserwowanych problemach? Ja wiem, są obiektywy które dają "kolorki" w znacznie większym natężeniu, ale czy pozwala mówić o tym obiektywie jak o idealnym?
Wymagasz (post 8 ) od sprzedawców w sklepach by informowali kupców - amatorów o potencjalnych problemach, a tu na Forum, kwestionujesz prawo do wyrażania opinii o zaobserwowanych niekorzystnych zjawiskach. Może od razu trzeba było napisać "może i są tam jakieś niedoskonałości ale w całościowej ocenie nie są one warte roztrząsania"? Byłoby krótko, zrozumiale i na temat.
niemniej dziękuję i za ten głos w dyskusji.
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
@ Mirek54
Myślę że trochę upraszczasz.
Chyba nie.Potraktowalem sprawe tak ,ze ty jestes amatorem(sam tak zaznaczyles) a ja zabawilem sie w sprzedawce z malego sklepu,ktoremu Twoje amatorstwo jest bardziej bliskie niz utarg ze sprzedanego nastepnego "grata"Napewno przy kuflu piwa bysmy sobie wiecej powiedzieli,jednak u mnie pisanie jednym palcem wywoluje konwulsje,dlatego staram sie pisac krotko,byc moze zbyt krotko.
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Napewno przy kuflu piwa bysmy sobie wiecej powiedzieli,
Świat jest mały więc może kiedyś :)
Może się za bardzo czasami upieram przy swoich poglądach, ale w gruncie rzeczy chętnie słucham ludzi których doświadczenie, wiedza i umiejętności zasługują na szacunek.
pozdrawiam
Jan
Pytanie podsumowujące całą powyższą wymianę zdań:
Czy dla amatora który nie będzie wywoływał RAWów zakup naleśnika od Panasonica ma sens, jeśli naleśnik od Olympusa jest tańszy o 1/3 i nie ma aberracji chromatycznej?
Do togo doszedł banding na wysokich ISO w OM-D E-M5.