......
Wersja do druku
Co do ceny jaką jestem w stanie wydać na początek to 3k-3,5k zł.
Co do fotografii jaką bym chciał się zajmować to tak jak pisałem. Na początku uliczne fotki i tutaj też uważam że mikrus będzie odpowiedni. Mały, nie rzuca się w oczy i co najważniejsze lekki. Oprócz tego również krajobrazy i fotografia ludzi. Może w przyszłości będzie tego więcej, na razie muszę powoli łapać się wszystkiego po trochu żeby zobaczyć co spodoba mi się najbardziej i później w tym kierunku chciałbym iść.
Nie ukrywam również, że opcje filmowania są też dla mnie ważne, ale tutuaj to tylko okazyjne filmy.
Pen, poniewaz spisze sie do tego co chcesz, street, to jego zycie, pozostajesz niezauwazonym i nikt nie traktuje Cie serio z 'aparacikiem' wiec lapiesz fajne kadry, krajobraz, 12mpix spokojnie starcza do rozdzielczych wydrukow wysokiej jakosci, ludzie, patrz punkt 1.
Polecam za Karolem E-PL1, tani i bardzo dobry jakosciowo, to juz ostatni dzwonek na zakup nowki sztuki za mala kase, mam 2 i nie zamieniam na nowsze.
Na lustro, duze i ciezkie, z duzymi inwestycjami, do bardzo powaznej specyficznej pracy, zawsze jeszcze przyjdzie czas.
pozdrawiam serdecznie
Janek
W takim razie jeżeli wybiorę PEN'a na początek to jakie obiektywy jeszcze dokupić?
Do Pena kupiłbym Panasonica 20/1.7 dobry do streeta i krajobraz też się da nim ogarnąć.
Jeśli portrety też, to 45/1.8 Olympusa.
Potem jeśli będą dodatkowe pieniądze 12/2 do krajobrazu i szerszych kadrów ulicznych.
Kita też warto mieć, jako uniwersalny obiektyw.
Ja bym na poczatek proponowal EPL1 + szkielko 45/1.8 olympusa i dalej masz dwie opcje:
Panasonic 20mm + z czasem Olympus 12mm,
Lub
Panasonic 14mm + z czasem Panasonic 25mm,
Oba zestawy wychodza podobnie cenowo, wszystko zalezy ktora ogniskowa jest dla Ciebie priorytetowa.
e-pl1 z 14-42mm + 45mm f/1,8 + 20mm f/1,7 + fl-36R + statyw
14-42mm - praktyczny zoomik który pozwoli Ci zorientować się na jakich ogniskowych najczęściej będziesz robił zdjęcia i pod niego kupić nowe szkiełka w przyszłości.
45mm f/1,8 - super portretóweczka
20mm f/1,7 - super jakość, fajna ogniskowa, genialne światło... nie pożałujesz. Dla mnie szkło numer jeden tego systemu.
FL-36R - bardzo fajna amatorska i niewielka lampka z dużym potencjałem.
Jeśli zależy Ci na szerokim kącie do krajobrazów to warto pomyśleć o 9-18mm a na 20mm dozbierać,
ale jeśli 14mm wystarczy Ci na początek, to bierz bez wahania najpierw 20mm - genialne szkiełko.
pozdrawiam
Ale "praktyczny" zoomik niepotrzebnie zuzywa czesc budzetu, oraz miejsce w torbie. Lepiej od razu przyzwyczajac sie do pracy stalkami. Roznica w jakosci i jasnosci jest zbyt duza...
Piszemy o kicie z E-PL1. Budżet - komplet to jakieś 200zł więcej niż samo body. Miejsce w torbie - on jest mały, sprytnie składany, zresztą nie trzeba zawsze wszystkich klamotów przy sobie nosić. Co do jakości - ta wersja kita jest całkiem używalna i piszę to z perspektywy posiadacza 20/1.7 i 45/1.8.