w kwestii książki, masz jakiś tytuł który warto przetrawić? Ja mam braki czasowe na focenie a co dopiero książki :) Ale jak warto to bym troszke poświęcił czasu :)
Wersja do druku
w kwestii książki, masz jakiś tytuł który warto przetrawić? Ja mam braki czasowe na focenie a co dopiero książki :) Ale jak warto to bym troszke poświęcił czasu :)
Jeszcze jedno , Do szybkich ujęć ruchu to S chyba bedzie najlepsza? I jaką opcje brac np. do auli UAM na wieniawskiego w pozku? Jestes z moich okolic więc wiesz co i jak tam wygląda...
kadm_kg, edytuj posty a nie piszesz jeden pod drugim :!:
OK. Przepraszam. Następnym razem wyedytuje.
luz ;)Cytat:
Zamieszczone przez kadm_kg
KADM_KG - Wiesz co, jezeli mam byc szczery, to najpierw zapoznaj sie z aparatem. Pouzywaj trybu AUTO, poobserwuj co aparato wogole wyczynia. Potem pobaw sie z czasem przeslony, itp. Az dojdziesz do wprawy i wciagnie cie tryb M.
To taka moja mala sugestia.
I na aulę, to nie tak szybko i nie tak łatwo - szczególnie Olmpusami i kitowymi szkiełkami ;-)
Tam ciemno jest :twisted: Oczywiście wszystko się da zrobić, ale wymaga to już pewnego doświadczenia - porównałbym fotografowanie w auli do fotografowania w kościołach - wyższa szkoła jazdy... poczytaj ile wątków o tematyce fotek w kościele było, to temat trudny i wymagający dużo i od sprzętu i od fotografa...
Co do książek - nie mam żadnego tytułu na podorędziu ale jest tego obecnie sporo. Prawdopodobnie większość dobrze wyjaśni podstawowe zależności między przesłoną, migawką, czułością itp..
OK, dzięki za porady. Bawiłem sie właśnie wszytskimi trybami. Faktycznie A. jest uniwersalny. S to chyba tylko na statyw ( takie mam wrażenie), z wzgędu na dośc długi czaś otwarcia migawki w celu złapania odpowiedniej ilości światła. Ale mnie głowmnie obiekty statyczne interesują. Serdecznie dziękuję.
Dempsey: dzieki za info w kwestii auli. Miałem tam znajomemu fotki porobic, ale dam sobie luzik, za wysokie progi jeszcze dla mnie.:)
Powiedzcie mi jeszcze tylko co sądzicie o soczewkach do makro? Oferuja takowe na allegro.
kadm_kg S też jest niezły, zwłaszcza jak zaczniesz używać tego drugiego pokrętła ;-)
Polecam tą pozycję:Cytat:
Zamieszczone przez kadm_kg
Fotografia od A do Z - Michael Langford
ISBN: 83-7319-506-8
Książka jeszcze sprzed epoki fotografii cyfrowej, ale moim zdaniem bardzo dobra. Może mniej informacji o samej technice fotografowania, ale sporo (jak na niewielką ksiązkę) o kompozycji, świetle, kolorach. No i dużo zdjęć ilustrujących tekst.
Jest i opis własnoręcznego wywoływania filmów i robienia odbitek. :)