Panowie. Potrzebuje malej pomocy. Jak robie zdjecia na auto ( E500) to mam duze nasycenie koloru niebieskiego. Przy innych trybach tego nie ma. Jak to wyregulowac?
Panowie. Potrzebuje malej pomocy. Jak robie zdjecia na auto ( E500) to mam duze nasycenie koloru niebieskiego. Przy innych trybach tego nie ma. Jak to wyregulowac?
balans bieli jak masz ustawiony?
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
Witam,Zamieszczone przez kadm_kg
a musisz uzywac trybu auto, troche dziwne mieć lustrzankę i jechac na zielonym. A tak na serio moze cosik za balansem?. Pokaz fotke
Pozdrawiam
Pozdrawiam Krzysztof W.
Dopiero sie ucze . Przesiadlem sie z kompaktu. Nie za bardzo wiem co i jak sie ustawia ( a dokladniej po co co jest).
Poniżej dwie fotki : jedna na AUTO druga na opcji Makro ( ikonka tulipana na pokretle)
A jak ustawic i po co sa funkcje poszczegolne to dobre pytanie, tylko gdzie znalezc jakis ladny opis? na razie eksperymentuje metoda prob i bledow..
Kadm_kg na drugim zdjęciu masz balans bieli ustawiony ręcznie - najprawdopodobniej źle i dlatego zabarwienie na niebiesko. A źle jest ustawiony dlatego, że robiłeś zdjęcie z lampą błyskową, a balans ustawiałeś do światła zastanego (najwidoczniej o niższej temperaturze niż błysk flash'a).
A co do innych opcji i sposobu ich używania - zajrzyj do instrukcji - tam wszystko jest opisane.
OLYMPUS E-500, ZD 12-60/2.8-4.0, ZD 14-45/3.5-5.6, ZD 40-150/3.5-4.5, FL-36, filry HOYA polaryzacyjny LINIOWY i połówkowy-szary
OK. Juz widze. na opcji auto daje mi balans bieli na CWK 3000 zawsze, i to stad . Dzieki za info.
widocznie coś gdzieś przestawiłeś, bo domyślnym ustawieniem WB dla Auto powinno też być auto.
i proszę bardzo![]()
OLYMPUS E-500, ZD 12-60/2.8-4.0, ZD 14-45/3.5-5.6, ZD 40-150/3.5-4.5, FL-36, filry HOYA polaryzacyjny LINIOWY i połówkowy-szary
ok. A teraz na czym sie bawic z nauką na trybie P, A S czy M ???
Kurcze, musiałbym z kims usiąć i pofocić dla prób chyba![]()
ja najczęściej używam A - trybu priorytetu przysłony. Ustawiam ją tak by uzyskać odpowiadającą mi głębię ostrości a resztę aparat robi sam. Oczywiście dalej są tryby pomiaru światła, które diametralnie mogą zmienić fotkę + korekcja ekspozycji. Proponuję byś zaopatrzył się w jakąś książkę o fotografii (może być stara - jeszcze sprzed ery cyfrowej) i poznał podstawowe pojęcia dotyczące fotografii - zależności przesłony/migawki/czułości itd... Poczytaj też forum wiele odpowiedzi na pytania, które chcesz zadać zostało już tutaj udzielonych.