Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 35

Wątek: Niebieskie zdjecia

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wlkp
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

Niebieskie zdjecia

Panowie. Potrzebuje malej pomocy. Jak robie zdjecia na auto ( E500) to mam duze nasycenie koloru niebieskiego. Przy innych trybach tego nie ma. Jak to wyregulowac?

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    balans bieli jak masz ustawiony?
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi Awatar gofer111
    Mieszka w
    Trzebiatów
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

Re: Niebieskie zdjecia

Cytat Zamieszczone przez kadm_kg
    Panowie. Potrzebuje malej pomocy. Jak robie zdjecia na auto ( E500) to mam duze nasycenie koloru niebieskiego. Przy innych trybach tego nie ma. Jak to wyregulowac?
    Witam,
    a musisz uzywac trybu auto, troche dziwne mieć lustrzankę i jechac na zielonym. A tak na serio moze cosik za balansem?. Pokaz fotke
    Pozdrawiam
    Pozdrawiam Krzysztof W.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wlkp
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Dopiero sie ucze . Przesiadlem sie z kompaktu. Nie za bardzo wiem co i jak sie ustawia ( a dokladniej po co co jest).
    Poniżej dwie fotki : jedna na AUTO druga na opcji Makro ( ikonka tulipana na pokretle)
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	p5164320_306.jpg
Wyświetleń:	425
Rozmiar:	41,0 KB
ID:	1515   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	p5164319_902.jpg
Wyświetleń:	419
Rozmiar:	45,0 KB
ID:	1516  

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wlkp
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    A jak ustawic i po co sa funkcje poszczegolne to dobre pytanie, tylko gdzie znalezc jakis ladny opis? na razie eksperymentuje metoda prob i bledow..

| OlyJedi Awatar Dempsey
    Mieszka w
    Poznań/Buk
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Kadm_kg na drugim zdjęciu masz balans bieli ustawiony ręcznie - najprawdopodobniej źle i dlatego zabarwienie na niebiesko. A źle jest ustawiony dlatego, że robiłeś zdjęcie z lampą błyskową, a balans ustawiałeś do światła zastanego (najwidoczniej o niższej temperaturze niż błysk flash'a).
    A co do innych opcji i sposobu ich używania - zajrzyj do instrukcji - tam wszystko jest opisane .
    OLYMPUS E-500, ZD 12-60/2.8-4.0, ZD 14-45/3.5-5.6, ZD 40-150/3.5-4.5, FL-36, filry HOYA polaryzacyjny LINIOWY i połówkowy-szary

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wlkp
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    OK. Juz widze. na opcji auto daje mi balans bieli na CWK 3000 zawsze, i to stad . Dzieki za info.

| OlyJedi Awatar Dempsey
    Mieszka w
    Poznań/Buk
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    widocznie coś gdzieś przestawiłeś, bo domyślnym ustawieniem WB dla Auto powinno też być auto .
    i proszę bardzo
    OLYMPUS E-500, ZD 12-60/2.8-4.0, ZD 14-45/3.5-5.6, ZD 40-150/3.5-4.5, FL-36, filry HOYA polaryzacyjny LINIOWY i połówkowy-szary

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wlkp
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    ok. A teraz na czym sie bawic z nauką na trybie P, A S czy M ???
    Kurcze, musiałbym z kims usiąć i pofocić dla prób chyba

| OlyJedi Awatar Dempsey
    Mieszka w
    Poznań/Buk
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    ja najczęściej używam A - trybu priorytetu przysłony. Ustawiam ją tak by uzyskać odpowiadającą mi głębię ostrości a resztę aparat robi sam. Oczywiście dalej są tryby pomiaru światła, które diametralnie mogą zmienić fotkę + korekcja ekspozycji. Proponuję byś zaopatrzył się w jakąś książkę o fotografii (może być stara - jeszcze sprzed ery cyfrowej ) i poznał podstawowe pojęcia dotyczące fotografii - zależności przesłony/migawki/czułości itd... Poczytaj też forum wiele odpowiedzi na pytania, które chcesz zadać zostało już tutaj udzielonych.