Odp: Dylemat: E30 czy E620
Jeśli uda Ci się kupić tanio używane E-30, to warto. E-620 z dłuższymi obiektywami na dłuższą metę może być niewygodne w obsłudze.
I oczywiście 14-54II do wszystkiego:-P
Cytat:
Zamieszczone przez
MagRadAW
Ptaszki ładne ale robione z zasiadki, więc można było sobie pozwolić na ISO poniżej 400. W marszu na ogół jest dużo gorsze światło i trochę się boję.
A co z portretem i całą resztą?
???
Nie rozumiem. Czemu tylko Ltdy?
Małe body + mały Ltd i mamy zestaw niewiele większy od G3
To mi jakoś uciekło. A jak z uszczelnionymi obiektywami?
Cytat:
Zamieszczone przez
bast
A - o to Ci chodziło. Zgadza się, ale do reszty zastosowań (ptaki) nie nadaje się. Trzeba podpiąć coś długiego, a wtedy znów wraca kwestia wagi. Zresztą wolałbym K-x jak już. Tańszy bo starszy, a nawet w testach minimalnie lepszy. W praktyce różnica żadna ale w cenie znacząca. Kusi mnie jednak ten krop Olego na ptaki, stąd moje dylematy.
Cytat:
Zamieszczone przez
Centus
pamietaj ze olek to nie tylko body ale tez swietne szkla po bardzo rozsadnych cenach
No nie. Z tymi rozsadnymi cenami to sie nie zgodze. W zasadzie kazde szklo ZD jest drozsze niz odpowiednik w systemie Nikona, czy Canona. Niestety.
Jakosciowo owszem sa super. Szczegolnie szkla z polki HG i SHG. Ale cenowo zabijaja.
Tomek.
Cytat:
Zamieszczone przez
MagRadAW
A - o to Ci chodziło. Zgadza się, ale do reszty zastosowań (ptaki) nie nadaje się. Trzeba podpiąć coś długiego, a wtedy znów wraca kwestia wagi. Zresztą wolałbym K-x jak już. Tańszy bo starszy, a nawet w testach minimalnie lepszy. W praktyce różnica żadna ale w cenie znacząca. Kusi mnie jednak ten krop Olego na ptaki, stąd moje dylematy.
No to sprawdż sobie cenę 300/2,8 i 90-250 - oba szkiełka fantastyczne, oba miałem przez chwilę w rękach, na drugie naprawdę choruję - i porównaj do odpowiedników, a potem pewnie wybierzesz 300s.
Pozdrawiam AP.
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
No to sprawdż sobie cenę 300/2,8 i 90-250 - oba szkiełka fantastyczne, oba miałem przez chwilę w rękach, na drugie naprawdę choruję - i porównaj do odpowiedników, a potem pewnie wybierzesz 300s.
Pozdrawiam AP.
Good post:)
pozdro
Cytat:
Zamieszczone przez
Thomasso
No nie. Z tymi rozsadnymi cenami to sie nie zgodze. W zasadzie kazde szklo ZD jest drozsze niz odpowiednik w systemie Nikona, czy Canona. Niestety.
Jakosciowo owszem sa super.
Z cenami jest różnie, z jakością również. Raz taniej, raz drożej, raz lepiej, raz gorzej... ;) Generalnie zoomy ze średniej półki i niektóre szkła z półki profesjonalnej cenowo wypadają całkiem nieźle.
Czy OLYMPUS E-30 jest tylko MADE IN CHINA ?
Cytat:
Zamieszczone przez
Bambus81
Jeżeli nie boisz się używek to e-3 jest odpowiedni - poluj na body e-3 z gwarancją!
Cena niewygórowana, a jakość i możliwości ogromne.
Łącznie z bandingiem, ślicznym, wyrazistym, no nie da się go pominąć. Przy ciemnicy z 70-300 będzie się doskonale sprawdzał.
Żeby nie było, mam do E-3 ogromny sentyment. To rewelacyjna pucha, kawał czołgu, mnóstwo genialnych zdjęć można tym zrobić. Jednak trzeba brać poprawkę na wady.
E-30 w takim układzie doradzam. Solidny, choć nie tak samo jak E-3, ale czuć go. Obrazek lepszy, wyświetlacz też. Nie wariuje z AF. No i szumi ładnie, tak jak należy, bez kolorowych pionowych pasów.