Mam możliwość zakupu 14-54 w USA. Czy ktoś orientuje się jakie jest cło przy przywozie do Polski?
Wersja do druku
Mam możliwość zakupu 14-54 w USA. Czy ktoś orientuje się jakie jest cło przy przywozie do Polski?
jakie cło... zawiń w szmaty, pudełko wyślij osobno...
A ja dzis doszedłem do wniosku, ze 14 - 54 jest nieostry :mrgreen:
Fociłem cały czas ZD 50 i na chwile zmieniłem szkiełko na szerszy kąt, naciskam AF, ostrość złapana a obraz jakiś nieostry. Oczywiście wszystko w porządku, tylko oko mi się do ZD 50 przyzwyczaiło, po takim przepięciu różnice wyłapuje się momentalnie. ZD 50 to żyleta na maksa.
Popieram 14-54 jakos tak srednio ostry do tego szumy wyskakuja przy wyzszym ISO (czasem nawet na iso400) itd. (pewnie z 14-45 to wogole masakra) a ZD 50 wszystko ostre i nawet zdjecia ISO1600 mi sie podobaja. A jakosc pomiedzy 14-54 i 50tka zauwazam nawet na ekraniku E1 chociaz jak wiadomo na nim nic za bardzo nic nie widac.Cytat:
Zamieszczone przez luc4s
eeetam...
aż takie są różnice że na LCD E-1 widać? Kupię w końcu te 50mm chyba
A w Kolibkach wylądowali Talibowie... :evil: Owszem, 50tka jest trochę ostrzejsza, ale i tak Talibów przez nią nie widać. Nawet w Kolibkach...Cytat:
Zamieszczone przez opiotr
hehe nie powiem, ubawiłem się
wynika, że 14-54 bardziej szumi...
niezłe, niezłe
pozdrawiam
ciekawa sprawa z tymi szumami. Serio szkło ma wpływ na szumy matrycy ?
Poprostu ZD 50 jest duzo ostrzejszy i nawet przy wysokim ISO obraz sie nie rozmazuje.Cytat:
Zamieszczone przez marecki
nie ma wpływu..oczywiście na upartego mozna twierdzić że im jaśniejsze szkło tym mniejsza konieczność wejścia na wysokie ISO ;) ale to bajki. Ale ostrość ma znaczenie...z tym że nie przesadzajmy też w druga stronę, bo wszyscy wywalą do kosza 14-54. Zoom raczej nigdy nie dorówna ostrością stałej ogniskowej ale tu róznice są "wykresowe" i może na dużych obrazach widoczne gołym okiem.