Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 26

Wątek: 14-45 i 14-54

Awatar Snoopy_jb
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

14-45 i 14-54

Witam.
    Jestem jeszcze niedoświadczonym amatorem fotografowania, nurtuje mnie jedna sprawa odnośnie cen obiektywów. Wielu poleca ten 14-54mm jako że jest wypas i wogule. Sprawdziłem sobie w sklepie ile to cudo kosztuje, tak z ciekawości w porównaniu z moim 14-45mm, i patrzę a tam różnica 1200zł. Zdziwiło mnie to srogo.

I tu pytanie, czy różnica tych '9mm' i to że jest nieco jaśniejszy jest powodem takiej ceny? O co tu chodzi? Proszę o wyrozumiałość dla laika
    Big Mac to Big Mac, tylko „le Big Mac”
    Wejdź na moje portfolio na plfoto.com i skomentuj parę zdjęć.

| OlyJedi Awatar Karol K.
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    14-54 jest jaśniejszy, ma szerszy zakres ogniskowych, jest uszczelniony no i jest profesjonalny - za to też sie płaci

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    149
    Moja galeria
    Weź oba obiektywy do ręki i zrozumiesz za co się płaci
    Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska

| OlyJedi Awatar johan
    Mieszka w
    Siedlce
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Jakość wykonania, uszczelnienia, światło no i jakość zdjęć, zwłaszcza przy max otwartej przesłonie to szczegóły, za które warto dopłacić. Obiektyw o takich parametrach w innych systemach to wydatek ok 5kpln. W Olku masz to za 2 kpln.
    Jak chcesz poprawić jakość zdjęć, szybkość działania AF to zmieniaj.
    pzdr
    E-620 | HLD-5 | 14-42 | 40-150 |
    5DmkII | 50D | C20/2.8 | C28/1.8 | C50/1.4 | C85/1.8 | C100/2.8L IS | C200/2.8L II | 300/2.8L IS | TC 1.4X II | TC 2.0X II | 580exII

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Snoopy_jb - w praktyce na rynku wtórnym 14-45 można wyrwać taniutko więc różnica cen dla potencjalnych kupców jest jeszcze większa. Koledzy wspomnieli o zaletach 14-54 są ona niepodważalne, czy warte takiego doinwestowania - indywidualna sprawa. Tak to już jest ze sprzętem z wyższej półki - za trochę lepiej płacisz dużo więcej. Mam 14-45, kontakt z 14-54 również - mogłem sobie pofotografować nim cały dzień. Mi najbardziej odpowiada w nim minimalna odległość fotografowania - można bardzo blisko podejść do obiektu. Fajną ma też plastykę. Kupię sobie 14-54 lub 12-60 ale jeszcze czekam. Problem w tym, że optycznie 14-45 jest IMHO całkiem dobry...
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

Awatar Snoopy_jb
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Czyli podsumowując dla 'fotografa' amatora wymiana 14-45 na 14-54 nie ma chyba najmniejszego sensu, lepiej chyba zainwestować w inny zakres ogniskowej, co nie?

| OlyJedi Awatar johan
    Mieszka w
    Siedlce
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Snoopy_jb
    Czyli podsumowując dla 'fotografa' amatora wymiana 14-45 na 14-54 nie ma chyba najmniejszego sensu, lepiej chyba zainwestować w inny zakres ogniskowej, co nie?
    Niekoniecznie
    E-620 | HLD-5 | 14-42 | 40-150 |
    5DmkII | 50D | C20/2.8 | C28/1.8 | C50/1.4 | C85/1.8 | C100/2.8L IS | C200/2.8L II | 300/2.8L IS | TC 1.4X II | TC 2.0X II | 580exII

Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Snoopy_jb
    Sens ma - widzisz wszystko zależy od tego czego oczekujesz i ile jesteś gotów za to zapłacić. Odpowiedz sobie na pytanie czy póki co 14-45 Cię ogranicza... Ja mając E-puszkę i tylko 14-45 zdecydowanie bym zaczął rozbudowę systemu o 40-150 3,5-4,5 - tani - powiększający zakres tego co masz i mający na krótkim końcu to (w uproszczeniu) co ma 14-54 na długim... Jak nie masz tego obiektywu i nie chcesz wydawać znacznie więcej na telezoom to 40-150 będzie świetnym zainwestowaniem 600zł...
    Facebook

Awatar Snoopy_jb
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    ktotek: takiej odpowiedzi się spodziewałem i chyba tak zrobię jak znajdę w miarę tani sklep. Wolałbym kupić gdzieś w pobliżu niż w internecie a szukanie takiego sklepu może potrwać.
    Dzięki za uwagi!

Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Sklepy raczej będą oferować szkła z oficjalnej dystrybucji Olka więc będzie drożej. Po drugie zwróć uwagę, że aktualnie są na rynku dwie wersje 40-150 i jedna z nich schodzi z rynku - IMHO bardziej atrakcyjna - o różnicach między nimi znajdziesz na forum...
    Facebook

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów