Jak pojawią się lampy ze sterowaniem radiowym kabelek będzie zbędny :D
Wersja do druku
Jak pojawią się lampy ze sterowaniem radiowym kabelek będzie zbędny :D
Zastanawiam się, czy ten kabelek Olympusa ma jakieś specjalne właściwości i czy zwyczajny pięciżyłowiec z odpowiednimi końcówkami nie dałby takiego samego efektu :?: Problemem oczywiście są te końcówki ;-) - ale mam wrażenie, że sprawny majsterkowicz byłby w stanie wykonać coś takiego we własnym warsztacie :-).
Z tego co rozmawiałem ze znajomym elektronikiem to powinien byc po prosrtu zwykły przedłużacz :/Cytat:
Zamieszczone przez Dempsey
heh może trzeba do Irka uderzyć :D
też jestem elektronikiem i nos podpowiada mi, że to zwykły kabel z mniej zwykłymi końcówkami. Pytanie co najwyżej o ekranowanie itp. parametry... Tak na oko jednak kabel spełniający standardy USB powinien styknąć - no tylko te końcówki :?
Jesli jest ekranowany to bedzie miec to znaczenie przy dluzszych odleglosciach kabla.
Tak wiec, kto sprobuje zrobic ten kabelek??
Chyba najgorszym problemem będą styki.Cytat:
Zamieszczone przez Meister
Ktoś wie skąd wziąć tanio takie styki (teleskopowe) jakie są w obiektywach?
Jeśli przedłużacz ma być do lampy gdzie nie konieczna jest dedykacja (tylko wyzwolenie błysku) to dosyć tanio można się zapoatrzyć w odp akcesoria np tutaj: http://www.funsports.pl
Przy kablu z pełnym przekazem informacji to jeśli chodzi o wejście w szynę aparatu kombinowałbym z kostką SCA Metza. Można kupić starą kostkę z analoga, wyrzucić niepotrzebną elektronikę i podlutować kabelki. No a gniazdko pod lampę... hmmm, może z jakiegoś starego uszkodzonego aparatu coś by się znalazło.
fotocela 46 zł i zadowolenie 100%Cytat:
Zamieszczone przez JACEKMAIL2