Tak zrobię, niech tylko się ociepli. Na razie rączki przymarzają do aparatu :D
Wersja do druku
Tak zrobię, niech tylko się ociepli. Na razie rączki przymarzają do aparatu :D
Mam marumi dhg na 14-54 i af znacznie zwalnia przy gorszym swietle, rozdzielczość spada napewno ale żadnych innych efektów specjalnych nie widziałem.
Na dworze ostatnio robiłem zdjęcia przy -11c i na 2 aku w gripie po 5 zdjęciach w serii ae bkt pucha twierdziła że prąd się skończył :), a palce odpadały. Szkoda mi troche katować aparat w taki mróz bo po powrocie do domu wiadomo, zaparowany ale w mroźne dni powietrze jest takie przejzyste, az szkoda nie wyjsc w góry z aparatem.
Strzeliłem w antenę na dachu sąsiedniego domu z ZD 70-300. Z ręki na - jedno z filtrem, drugie bez. Różnica tylko w ISO (większe z filtrem), natomiast ogniskowa (300mm), czas i przesłona te same. Widać, że AF obiektywu z filtrem, w ogóle nie trafił z ostrością.
Tak na logikę to trudności na pewno się mają prawo się pojawić, bo jednak AF ma trudniejsze warunki do pracy... Jest ciemniej o te 1,5EV czy ile tam polar zabiera.
Mam nadzieję że foty są niedoświetlone celowo. Jeżeli faktycznie było tak ciemno, to dziwię się że bez filtra 70-300 nie miał problemów :-P. Jak założysz PL na f/5,6 to się zrobi pewnie coś koło f/11 (mnie np. na kicie Hoya zabierała maksymalnie 2EV według światłomierza z E-520). Nie wymagaj od układu AF, już kiepskiego, że zadziała na takiej ciemnicy bez naprawdę sporej ilości światła. Poza tym, 70-300 ostrzy obracając przednią soczewką, a co za tym idzie obraca się również polar i jest raz ciemniej, raz jaśniej (popatrz przez polar (sam) na LCD, obracając go powoli, całego, nie sam pierścień). MZ używanie polara kołowego z "obrotową mordką" jest lekkim absurdem, chyba że nie ma innego wyjścia absolutnie. Sam spróbuję jutro jak to działa na zewnątrz.
To zdjęcie z filtrem wygląda raczej na poruszone - zarówno gałęzie jak i antena są podobnie "dygnięte". Zaglądnąłem w Exif - kąt widzenia jak ponad 500mm na małym obrazku, przy czasie 1/160s - nawet przy działającej stabilizacji ryzyko poruszenia spore, kwestia "jak się uda".
Co do ZD 70-300 to zauważyłem, że nie lubi on filtrów, AF nie jest demonem prędkości, jak się założy filtr obiektyw ma większy problem z ustawieniem ostrości, przy czym jak już ustawi ostrość to jest ok, nie zauważyłem takich cudów jak u Ciebie. Mam Murumi DHG 58mm więc jutro mogę pstryknąć takim zestawem. Ja z ZD 70-300 używałem polara sporadycznie latem - strata 1,5 EV przy tym świetle i ogniskowej jest dokuczliwa, a działanie samego filtra nie tak spektakularne jak w szerszych obiektywach.