Coś za coś. Za FL-36 to malutka i lekka. A moc jak wiadomo zawsze większa się przydaje. Tylko pytanie jak często i czy warto za to płacić (zarówno pieniędzmi jak i dodatkową masą w plecaku, czy na aparacie).
Wersja do druku
Coś za coś. Za FL-36 to malutka i lekka. A moc jak wiadomo zawsze większa się przydaje. Tylko pytanie jak często i czy warto za to płacić (zarówno pieniędzmi jak i dodatkową masą w plecaku, czy na aparacie).
Lepiej wziąć tą FL-36R bo jak zmienisz body to Ci się spodoba zdalne sterowanie naprawdę fajna sprawa, a co do czasu ładowania eneloopy znacznie poprawią ten parametr.
ja polecam FL36R + takie rozwiązanie:
https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=75960
Też to sobie zmontuję.
na giełdzie jest fl36r za 520 na gwarancji...
Osobiście posiadam fl36R i jestem zadowolony, co do ładowania ok może długo jak komuś nie przeszkadza te parę sekund to jest jak znalazł :)
I do tego cena.
Kiedyś na ślubie miałem pożyczoną od sebu$ia fl50 cacko niezłe ale kosztuje też troche :P więc jak ktoś szuka lampy w dobrej cenie to Fl36R jak znalazł.
Na temat innych lamp metz itp. nie mogę nic powiedzieć bo nie miałem w ręku więc to temat dla ich posiadaczy.
Pzdr
FL-36 ładuje się jakieś 7-9 s, ale przy pełnej mocy. Przy kotlecie taka moc nie jest potrzebna, lampa będzie wykorzystywała jej ułamek. No i biorąc pod uwagę to, że nikt nie będzie walił ciotce po oczach serią błysków przy 5 kl/s, to z dobrymi akumulatorkami problem czasu ładowania praktycznie przestaje istnieć.
Dzień dobry :)
Co sądzicie o tej lampie ? Mam E 510. Bardzo proszę o poradę, bo muszę kupić ale nie bardzo umiem dokonać wyboru. Chcę żeby nie była zbyt droga, ale jednocześnie żeby mi służyła jakiś czas.
http://allegro.pl/lampa-yn460-olympu...651848925.html
Hmmm
mam fl-36R i na pewno zaproponowana przez ciebie jest dużo słabsza biorąc pod uwagę , że nie wiadomo przy jakim kącie rozbłysku światła podana jest wartość "33".
No na pewno dokupisz stofena i będziesz 4x bardziej zadowolony niż z wbudowanej.
Biorąc pod uwagę , ew długi czas ładowania i liczbę przewodnią podaną przy jakimś wąskim kącie rozbłysku , cenę oraz nie mając większych funduszy wolałbym proponowaną przez ciebie niż wbudowaną.
Pomijam w wypowiedzi kwestie awaryjności i inne tego typu...
Trochę dziwne, że twoja lampa ładuję się tak długo. Ja mam dwie Fl-36R i 50-tke i nie mogę narzekać na czas ładowania nawet przy pełnej mocy błysku. Używam Enelopów i pracują poprawnie. Ogólnie polecam systemowe lampy Olka szczególnie z funkcją zdalnego sterowania, bo można kreatywnie wykorzystać światło i uzyskać bardzo dobre efekty.:grin: