Tak dopytywałem, bo dawno nie robiłem żadnej aktualizacji, więc nawet nie myślę o tym.
W każdym razie, sprawa przekichana. Jeden mały błąd i obiektyw martwy.
Wersja do druku
nie wiem co robią w PL ?
w trakcie rozmowy z serwisem zostałem poinformowany ze obiektyw musi zostać wysłany ( chyba) do Czech i w zwiazku z tym , naprawa moze potrwac dłuzej nz 2 tygodnie
Dzięki, ale tak jak już mówiono "się stało" :( Moja wina!!! Gdzie wysłać obiektyw? Do czech? mieszkam przy granicy z Czechami to na pocztę czeską mam bliżej niż na polską :) Komunikat z aparatu nie znikał przez dobre 5 minut a na kompie "odłącz!". I tak jak kolega pisze - nie ostrzy i nie mam kontroli nad przysłoną. O cenie mojej nieuwagi poinformuje kolegów z forum. Pani w serwisie powiedziała że przy najdroższych obiektywach koszt będzie wyższy :( jakieś porady? Proszę!
Wejdź na strone olka. Masz podane gdzie i jak dzwonić, zeby zamówic kuriera, który sprzęt odbiera.
fotomic- na około p...y mi to lata , czy naprawy robią w PL czy Tybecie , taka wiedza do nczego mi nie jest potrzebna
moje szkło naprawili i dla mnie to się liczy, na dodatek za darmochę !!
wcześniej wgrywalem soft do aparatu i kilku obiektywów , zawsze było OK
i akurat przy tym jednym się stalo , nie pamietam czy zawsze jako pierwszy odłaczałem kabelek USB , czy próbowałem wyłaczyć aparat
proces wgrania softu jeżeli jest mozliwy do wykonania przez uzytkownika sprzetu , powinien byc tak przygotowany i tak wykombinowany , aby nie mozna było uszkodzić klamotów ( pomijając celowe działania)
jezeli wszystko idzie ok , na koncu jest komunikat potwierdzajacy zakonczenie akcji i sie okazuje ze jest lipa
to obowiazkiem producenta jest dokonanie naprawy na własny koszt, inaczej to zwykła lipa !!
trzymam kciuki za Kolegę !!
No i wrócił z serwisu. Zapłaciłem słono :( Gdy dostałem wycenę zadzwoniłem dlaczego aż tyle, skoro wystarczy podłączyć do programatora i zaprogramować na nowo. Pani odpowiedziała że do wymiany jest: płyta główa, jakaś guma, element soczewki(???) i (UWAGA) silnik swd! ??? Czemu? Serwisant tak stwierdził i już. Po przysłaniu szkła były w paczce również wymienione części w tym silnik z URWANĄ tasiemką! Czyżby przy wyciąganiu płyty głównej rozerwali ją i postanowili "naprawić" wymieniając silnik? Nic się nie zmieniło w działaniu autofokusa, szybko, cicho, celnie.