-
1 załącznik(ów)
Zamiast uzywac AUTO, przejdz na P i ustaw czulosc na sztywno. Bedziesz mial wieksza kontrole nad tym co aparat wymysla.
Co do lampy, to ja sie zastanawiam caly czas nad metz'em 28, chyba ma najwieksze mozliwosci konfiguracji, szkoda ze nie ma uchylnego palnika.
A ponizej masz wycinek na ISO 400, 1/2sek, f 2.8, niestety przy takich parametrach szumu sie nie uniknie...
-
Widzę, że u mnie przy ISO 400 jest mniej szumów.
Przy metzu właśnie brakuje ruchmej głowicy.
-
1 załącznik(ów)
Dla porownania tu jest zdejcie na iso 50, 15sek, bez redukcji szumow ;)
-
1 załącznik(ów)
Zdjęcie zrobione przy iso50, bez lampy. Szumów nie widać
-
SP 500
mam pytanie. czy można podłączyć zewnętrzną lampę do SP500,jeśli tak to jaki wężyk potrzebny ?
-
Trzeba szukać takiej lampy, która nie musi korzystać z gorącej stopki, tylko umieszczana jest na szynie dokręcanej do aparatu. Właśnie dlatego podałem linki, która lampa mogła by być odpowiednia dla aparatów SP5xx
-
nie chciałem zaśmiecać forum i dodawać nowego wątku, więc piszę tutaj.
od jakiegoś czasu zostałem "uszczęśliwiony" aparatem sp-510 uz, piszę w " bo nie chciałem kompakta, jestem jeszcze z pokolenia zenitów i praktik, szkieł zeiss-a, fotosnajperów :) chciałem poczekać, odłożyć i kupić jakąś lustrzankę cyfrową no ale dostałem i mam. Chce kupić tuleję i konwerter szerokokątny, nie stać mnie na oryginalną oly, uznałem więc że kupie coś tańszego z allegro. widziałem tuleje 46,5 - 52 i konwertery w bardzo przystępnej cenie, interesuje mnie wasze zdanie na temat tej taniochy,
przykładowe linki:
http://allegro.pl/item161709276_konw...ing_japan.html
http://allegro.pl/item161849889_konw...x_dcr_720.html
czy ktoś eksperymentował już z takim sprzętem ?
pozdrawiam
-
Jesli juz, to stawialbym na raynoxa, tu mozesz zobaczyc jak wygladaja zdjecia z jego uzyciem.
Sam mam 0.45 tama, ale widac na nim rozmycie naroznikow zdjecia (choc jak sie dobrze kadr ustawi do moze byc mniej widoczne).
-
Jeżeli naprawdę Ci jest potrzebny konwerter [jakikolwiek], to kup dobry, np. Raynoxa, Jeżeli nie, to odpuść sobie, bo nie warto - IMHO to wyrzucanie kasy w błoto [np. taki King].
-
rozmycie faktycznie dość widoczne, a na tym pierwszym zdjęciu strasznie zniekształcony jest horyzont i pierwszy plan, chyba kupie coś o mniejszym współczynniku, nie potrzebuje "rybiego oka"