Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Wątek: Problem z tulejką ochronną 46,5 - 52

Awatar kur
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Problem z tulejką ochronną 46,5 - 52

Do aparatu Olympus SP-510 dokupiłem tulejkę jak w temacie do stosowania konwerterów oraz osłony przeciw słonecznej. Przykręciłem go bez problemów. Robiłem zdjęcia z filtrem w dzień. Natomiast nocą zrobienie zdjęcia okazało się niemożliwe ponieważ 1\3 dołu ekranu zasłaniał cień tulejki. Zdjęcie tulejki okazało się niemożliwe. Obraca się ona minimalnie w jedną lub w drugą stronę, ale nie mogę jej odkręcić. Proszę o pomoc.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Mińsk Mazowiecki
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Co do cienia, no to niestety nic sie nie poradzi, sam obiektyw juz cien rzuca jak sie z bliska robi zdjecie, a tuleja jeszcze to pogarsza. Nie widziales jeszcze jak konwerter srednicy 74mm potrafi cien rzucic Ja tam mam i tak przykrecona zawsze, bo wygodniej jest mi trzymac aparat, i moglem zrezygnowac z oryginalnego dekla.

A czy przypadkiem nie wkreciles za mocno tulei? jesli sie rusza w obie strony, to raczej cala oslona, a nie tuleja. sprobuj delikatnie odkrecic trzymajac jednoczesnie oslone metalowa obiektywu.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Śląsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    hmmm rozumiem ze ten cien nie jest spowodowany uzyciem flesza? a co do odkrecania i przykrecania tulejki mam podobnie... coraz gorzej sie to robi wiec zdejmuje coraz rzadziej...

| OlyJedi Awatar zibi1303
    Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Możesz pokombinować z lampą zewnętrzną, przykręcaną do mocowania statywu, ale tego nie próbowałem
    /*...................*/
    /* ...........................*/

Awatar kur
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Dzięki za odpowiedź. W serwisie odpowiedzieli, że mogą odkręcić tulejkę ale poniosę koszty jej odkręcenia.Właśnie zastanawiałem się na dokupieniem lampy zewnętrznej ale mam problem jaką wybrać .
    Oto kilka linków:
    http://www.foto-net.pl/sklep/pokaz_karte.php?idt=11985
    http://www.e-cyfrowe.pl/aparaty/tuma...wa-p-4289.html
    http://pstryk.pl/szukaj.php?zaaw=1&d...53&submit.y=37
    Chciałem jeszcze dodać, że zdjęcia z mojego aparatu (SP-510) mają duże szumy i zdjęcia nie wychodzą bardzo wyraźnie. Poprzedni aparat (SP-500) robił dużo lepsze zdjęcia (ukradziono). Po wgraniu nowego frimaeru znacznie się poprawiło ale do poprzedniego aparatu jeszcze daleko. Wrzucę kilka zdjęć na swoje konto to zerkniecie co i jak.
    Pozdrawiam
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	sp_510_szumy_160.jpg
Wyświetleń:	93
Rozmiar:	238,9 KB
ID:	950   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	sp_510_z_tulejk_541.jpg
Wyświetleń:	75
Rozmiar:	249,0 KB
ID:	951   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	sp_500_214.jpg
Wyświetleń:	77
Rozmiar:	242,6 KB
ID:	952  

Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Słucha kur... sprawdzaj sobie parametry zdjęć i porównuj, przynajmniej o zbliżonych.
    SP510 zrobiłeś przy ISO400, a z SP500 pokazałeś ISO80 . Więc to normalne że ISO400 bardziej szumi. Z tego co wiem to 510 na automacie i przy włączonej stabilizacji bardzo podbija ISO stąd te szumy, ale to nie znaczy że tak bardzo szumi. W sumie to nie mam porównania bo go nie miałem, ale ustaw sobie tryb M, ustaw iso50 i wtedy zrób fotkę i porównaj szumy.
    /*...................*/

Awatar kur
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Najlepiej wychodzą zdjęcia na manualu przy iso 50 i 100. Natomiast szumy są na automacie. Zdjęcie z SP500 było robione na automacie. W SP510 na automacie wychodzi iso od 400 do 800 jak to wyłączyć. Niektóre zdjęcia przy sztucznym świetle bez lampy są w miarę. Zdjęcie zrobione na automacie.
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	sp510_iso1250_105.jpg
Wyświetleń:	76
Rozmiar:	255,8 KB
ID:	955  

Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Zobacz czy wyłączenie stabilizacji coś da,.
    Ja bym nie używał automatu. Nawet przy programach tematycznych możesz wejść do MENU i ustawić ISO
    /*...................*/

Awatar kur
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Wyłączyłem stabilizację ale dużo to nie dało.

| OlyJedi Awatar siwyjohn
    Mieszka w
    Cz-wa, Wa-wa
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Ustaw ISO ręcznie i zrezygnuj z "zielonego aparaciku" - będzie lepiej
    E-1 | HLD-2 | GS-2 ** 14-54/f:2.8-3.5 | 40-150/f:3.5-4.5 ** FL-50 | FP-1
    Praktica Nova B ** Flektogon 20mm/f4 | Tessar 50/f2.8 | Pentacon Electric 100/f2.8 | Sonnar 180/f2.8