Re: NR a sprawa oszczednosci...
Cytat:
Zamieszczone przez Part
...lubie sobie zabrac czasami aparat na latanie (dla scislosci - na paralotni). A ze operowanie E-500 w powietrzu...
Daliśmy się zagadać dywagacją na temat NR ;) - powiedz zatem na jakiego czorta potrzebny jest ci do szczęścia NR, który zaczyna efektywnie działać przy czasach naświetlania począwszy od 1/2 sekundy, a i to też po to, by usunąć gorące piksele, które mogą sie pojawić przy ekspozycji ponad 4 - 6 sekund. Czyżbyś miał tak zaje....cie stabilną lotnię, że możesz z niej robić nocne zdjęcia bez poruszenia ;) ? Oczywiście to żart. Do zdjęć z paralotni nie potrzebujesz żadnego NR :mrgreen:
Jack
Cytat:
Zamieszczone przez Jack
Do zdjęć z paralotni nie potrzebujesz żadnego NR :mrgreen:
Jack
Rzecz w tym, ze potrzeba :) W momencie, kiedy robisz fotke z gory, ale panoramy krajobrazu, to nie ma wiekszych problemow. Schody zaczynaja sie, kiedy chcesz zrobic zdjecie rolnikowi, ktory wlasnie rzuca w ciebie brona. :D Jak juz sam zauwazyles w gorze niezle "torbi*". To raz. Dwa - las, laki, czy w ogole swiat z gory (bez nieba) jest ciemny. Musisz wiec wydluzyc czas naswietlania. A ze torbi*, to ta kwestia odpada. Pozostaje wiec opcja podjechania do gory ISO. I teraz juz pewnie wiesz po co mi NR :D
*) torbi - rzuca strasznie :D
Cytat:
Zamieszczone przez Part
... I teraz juz pewnie wiesz po co mi NR :D
Teraz już wiem ;) , tylko my, naród techniczny, traktujemy oznaczenia, jako ścisłe i precyzyjne. NR - Noise Reduction, jak odpowiedział fotomic, a co ja już wcześniej też wspominałem, niezbędne jest przy długich ekspozycjach. Teraz właśnie załapałem, że chodzi Ci o NF (Noise Filter), co jest czymś zupełnie innym i odmiennym, niż NR. W funkcji ISO BOOST znajdują się dwa przełączniki ON oraz ON + NF. Ten drugi umożliwia podbicie czułości wraz z wygładzeniem szumu, tak aby na wydrukach był on lepiej zamaskowany, przy czym towarzyszące temu ogólne rozmycie obrazu, nie jest takie duże i widoczne. Nie ma on wpływu na wielkość RAW-a, więc go po prostu używaj i już. Istnieje druga szkoła, która mówi, że nie powinno się stosować filtra wygładzającego szum, ale należy później stosować programy odszumiające do obróbki obrazu. Osobiście wolę stosować od razu wysokie ISO z filtrem. Jeżeli będziesz miał w przyszłości jakies problemy, bardzo proszę, zastosuj większą precyzję opisu tego, co potrzebujesz :D
Jack