takie "pół-podsumowanie" ;-)
udalo sie nam zgromadzic troche niebanalnych argumentow, sam sie zastanawiam, co tu jeszcze dopisac ...
co jeszcze Waszym zdaniem brakuje w systemie 4/3 lub jakie wskazowki przekazalibyscie Olympusowi, zeby przyszly "E1 next generation" spelnial oczekiwania ?
(rowniez prosze uwzglednic kategorie Krytyczne/Wazne/Przydatne)
Re: takie "pół-podsumowanie" ;-)
Cytat:
Zamieszczone przez cra3y
co jeszcze Waszym zdaniem brakuje w systemie 4/3 lub jakie wskazowki przekazalibyscie Olympusowi
Ważne:
Olympus powinien udostępnić pełną specyfikację formatu ORF by inne firmy lub programiści mogli lepiej przystosować swoje oprogramowanie do współpracy z aparatami olympusa. Poza tym świat nie kończy się na Windowsie i Intelu.
uzupełniłem pierwszego posta, bardzo trafny argument, dodalem do tego jeszcze o DNG, dziękuję - cra3y
Re: takie "pół-podsumowanie" ;-)
Ważne:
Nie stosować dziwnych i nietypowych wtyczek.
Przykłady:
- wtyczka do zasilacza 6V (żółta) do kompaktów; rzadko spotykana.
- wtyczka do zasilacza do E-300 (9V) i innych - wybryk natury
- wtyczka od wężyka spustowego E-1, E-300(+grip) też jakieś dziwactwo
- wtyczka do E-500 do USB i czagoś tam jeszcze
Ważne:
- rozsądana polityka cenowa za akcesoria.
np. wężyk spustowy do E-1 za ok. 300-400 zł (wtyczka, kabelek i dwa przyciski w zbyt dużej obudowie) lub grip+aku+ładowarka do E-1 za ok 2500 zł To absurd!
Mam wrażenie że te złośliwości są wszystko po to by życie ludziom utrudnić.
uzupełniłem pierwszego posta, dziękuję - cra3y
Re: Życzenia do Olympusa - czyli, z czego jesteśmy niezadowo
Opcja Auto ISO w trybach M, A, P.
Gdy ustawimy wartość ISO na Auto, to w żadnym z tych trybów ISO nie zmieni się podczas robienia zdjęcia. Np w sytuacji, gdy mamy tryb M z ustawionymi parametrami czasu i przesłony a jest zagrożenie, że zdjęcie wyjdzie za ciemne, to ISO powinno automatycznie zostać podniesione.
herman
P.S.
Był już kiedys na ten temat wątek:
Auto ISO
Auto ISO 2
uzupełniłem pierwszego posta, dziękuję - cra3y