dla mnie superos
Wersja do druku
dla mnie superos
mariush
i nadal nikt mnie nie przekona do wyjatkowosci tego rodzaju zdjec. Moje zdanie? idem jak w tym przypaku:
https://forum.olympusclub.pl/forum19...ghlight=#57580
pozdrawiam,
excel
excel, ale tego zdjęcia inaczej nie dało się zrobić bez przepalania/niedoświetlania - pierwszy wodospad był w cieniu, drugi w pełnym słońcu.
Chyba że masz jakiś pomysł - chętnie skorzystam ;-)
kurcze dlaczego nie mozna wysylac PW na tym forum, probuje mariush wyslac do ciebie PW juz 3 razy i mi odrzuca...
moze tu napisze, mariush zajrzyj na stronke frogow www.frogoff.com - gramy w TORUNIU - zdajesz sobie sprawe ze musisz byc?:) razem z rodzinka i znajomymi :)
a fotka miła, ale bardziej mi sie podoba ta z brzegiem morza na obiektywnych
pzdr ziom!
Fotka jest przedobrzona, ponieważ jest mocno odległa od rzeczywistości, a jedynym uzasadnieniem, jakie podał autor, to jest "inaczej nie mogłem".
Po pierwsze takich wodospadów nie ma w naturze, a jeżeli już woda ma być z waty, to jakieś wyjasnienie powinien przynieść sam obraz, ja przynajmniej takiego uzsasadnienia nie widzę. Autor po prostu przyjął, że tak ma być.
Po drugie kolory sa odpustowe, arkadyjskie, patrz rozmaitość czerwieni na podłożu i kolkor tafli wodnej. Jeżeli to miałby być projekt gobelinu lub podkładka do haftowania makatki, to by były na miejscu.
Po trzecie zbyt silne zhadeeryzowanie fotki pozbawiło ją zupełnie perspektywy powietrznej (jej resztki sa ledwo dostrzegalne) i różnic tonalnych pomiędzy pierwszym i ostatnim planem (tym za wodą), fotka stała się płaska - makatkowa.
Odnośnie kompozycji, czyli, jak to się popularnie mówi - kadrowania, to zamysł mi sie podoba.
Pzdr, TJ
gary, super wiadomość, już zaczynam zapuszczac grzywę :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Będę tam na pewno (jesli dowiem się gdzie jest ten klub bo... pierwszy raz słysze nazwę). Wydacie jakąś płytkę do tego czasu żeby było gdzie zebrac autografy?
mozesz dostac demo - to co jest na stronie :mrgreen:
moge ci rowniez markerem podpisac zuiko :twisted:
Serdecznie proszę o poradę jak zrobić to zdjęcie bez uzywania hadra i (równocześnie) bez przepalania/niedoświetlania.Cytat:
Zamieszczone przez Tadeusz Jankowski
Tak, masz rację, ten wodospad to twór syntetyczny - powstał w programie Adobe WaterfallMaker ver. 4 ;-) :mrgreen:Cytat:
Autor tworzył obraz a nie dokument = TO NIE JEST ZDJĘCIE DOKUMENTALNE!!! Przy okazji zapytam - jak wg ciebie powinna wyglądac woda na zdjęciu dokumentalnym wodospadu?Cytat:
Takie kolory tam są - niedowiarków odsyłam chocby tu: http://images.google.pl/images?hl=pl...r=&sa=N&tab=wiCytat:
Tadku, ponawiam pytanie z początku - jak zrobić to zdjęcie nie przepalając/niedoświetlając (aby była szansa na stwierdzenie, czy perspektywa powietrzna w ogóle tu występuje).Cytat:
Tadku, dzięki za wyczerpujący komentarz, pozdrawiam.
A jeśli załatwiłbym od Admina koszulkę Olympusa - czy zagrałbyś w niej jako zatwardziały nikoniarz? :twisted: :twisted:Cytat:
Zamieszczone przez gary
mariush,
Rozumiem Cie, nie dało się inaczej.
Pzdr, TJ