A czy któryś z niezależnych producentów klepie gripa do E500?
Wersja do druku
A czy któryś z niezależnych producentów klepie gripa do E500?
Pytanie podstawowe: Czy E-500 i E-330 posiadają dodatkowe styki w miejscu gdzie znajduje sie akumulator (oprócz styków od akumulatora), które służą do sterowania aparatem?Cytat:
Zamieszczone przez Rafał Czarny
Czy jakiś właściciel ww aparatu mógłby wyjąć akumulator i sprawdzić?
Miałem kłopoty z uruchomieniem mojego E-1, ale dzięki Irkowi rozgryzłem problem. Na moim wolnym łączu USB 1,1 - nie chce działać, ale długi kabel FireVire połączony z kartą Video jest bardzo szybki w transferze danych, gdzie zdjęcie zapisywane z aparatu na dysk kompa trwa tak samo długo jak na CompactFlash. Zabawa jest przedna, bo ustawiam nastawy w aparacie za pomocą kompa i robię sobie zdjęcie, które zaraz widzę na monitorze. Oceniam i zmieniam parametry ucząc się błyskawicznie. Myślę że w profesjonalnym zastosowaniu również jest użyteczne zastosowanie funkcji Camera Shooting, gdzie w studio na długim kablu robimy zdjęcia i natychmiast widzimy wyniki na monitorze - tutaj podgląd na żywo jest bezużytecznie zbędny - przydał by się natomiast przy PC Shooting + zoom...
W E500 są tylko styki (trzy) do akumulatora. Czyli ****?Cytat:
Zamieszczone przez skow
dzis z tym walczylem - i na poczatku dostalem problem z polaczeniem sie do aparatu (mimo, zejeden restart wczesniej viewer bez problemu chcial aktualizowac aparat ..) kolejne proby zaowocowaly niebieskimi ekranikami.. korzystam z olympus studio v 1.0 trial (nie mozna jej aktualizowac :( )
acha aparat to e1 - łączyłem się przez usb2.0 - system windows xp tablet edition z najnowszysmi wszystkimi aktualizacjami
na drugim komputerku z windowsem 2003 trybu control nigdy nie udalo mi sie uruchomic - zarowno usb jak i firewire... tylko storage.
no nie wiem do końca od czego to zależy, u mnie na e-300 nie działa.
Firware mogę zaktualizować, a potem jak chcę zrobić camera control to wyskakuje mi jakis błąd komunikacji z aparatem. Miał ktoś tak też?
Zainstalowałeś najnowszy sterownik do aparatu? Jest do pobrania z japońskich stron Olka (może z polskich tez).Cytat:
Zamieszczone przez Lakuta
http://www.olympus.co.jp/en/support/...al/oly_studio/
(po akceptacji licencji można pobrać m.in. Driver for Windows XP).
BTW - na tej stronie jest Olympus Studio w wersji 1.5, nie 1.0 jak ktoś wyżej sugerował.
sterownik mam, olympus viewer 1.5 ale studio na plycie mam 1.0 i aktualizowac się go nie da w ver. trial...
[edit]
ok nie wykombinowalem, ze mozna pobrac nowsza ver. zamiast aktualizowac stara (mimo zakazu na czerwono.. :twisted: )
Ściągnij triala 1.5. Pamiętam, że do wersji 1.2 to studio wywalało się jak pijany minister.Cytat:
Zamieszczone przez LubMich
No to ****.Cytat:
Zamieszczone przez Rafał Czarny
W E-300 dodatkowo są trzy styki a w E-1 chyba aż 10
więc grip dla E-500 najwyżej mógłby być dodatkowym pojemnikiem na akumulatory i nic więcej