Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 40

Wątek: E-1 sterowany z komputera

Mieszka w
    kujawy
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

E-1 sterowany z komputera

Wiem tylko tyle, że służy do tego aplikacja "Olympus Studio"- Camera Control. Próbowałem za pomocą IEEE 1394, jednak program zapewne jest zubożony o tę funkcję. Być może ktoś bawił się w tym temacie i podzieli się swoimi doświadczeniami. Najłatwiej byłoby kupić Olympus Studio, ale czy niema innej drogi ?
    ====================
    Pozdrawiam...

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Aby się pobawić wystarczy wersja Trial (30dni) i podłączenie USB -fajna zabawka, ale oczywisty brak podglądu przed zdjęciem uniemożliwia jakieś poważniejsze zastosowanie (w moim przypadku)--reszta na skrzynkę priv...

| OlyJedi Awatar Dempsey
    Mieszka w
    Poznań/Buk
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Irek50 wiem, że posiadasz E-1 ale może orientujesz się, czy istnieje możliwość sterowania z komputera E-500tki
    OLYMPUS E-500, ZD 12-60/2.8-4.0, ZD 14-45/3.5-5.6, ZD 40-150/3.5-4.5, FL-36, filry HOYA polaryzacyjny LINIOWY i połówkowy-szary

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Próbowałem na E-300 kolegi Witi, ale coś nie działało, mimo iż upgrade dało się zrobić dla korpusu E-300--E-500 nie sprawdzałem niestety...

| OlyJedi Awatar Dempsey
    Mieszka w
    Poznań/Buk
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    OK. Dzięki może popróbuję z trialem...
    OLYMPUS E-500, ZD 12-60/2.8-4.0, ZD 14-45/3.5-5.6, ZD 40-150/3.5-4.5, FL-36, filry HOYA polaryzacyjny LINIOWY i połówkowy-szary

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Dempsey
    Irek50 wiem, że posiadasz E-1 ale może orientujesz się, czy istnieje możliwość sterowania z komputera E-500tki
    Sterują się wszystkie cztery. Nigdy nie używałem do tego IEEE1394, ale do zdalnej obsługi przez USB używałem lusterek od E1 do E330. Olympus Studio Camera Controll działa bez problemu, pojedzie spokojnie 30 dni na trialu. Poprzednie wersje OS miały tendencję do przywieszania się od czasu do czasu.
    Próbowałem używac tego w studio do pakszotowania, tak sobie, za wolna transmisja jak dla mnie. Na wykłady, świetne.
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

Awatar deeper
    Mieszka w
    Gdansk
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Z e300 dziala na bank... fajna sprawa
    Olympus e-300 | FujiFilm s304

| OlyJedi Awatar Dempsey
    Mieszka w
    Poznań/Buk
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Nazwijcie mnie szaleńcem... ale wymyśliłem sobie, że skoro można sterować z kompa, to oznacza, że aparat przyjmuje sygnały sterujące z innego źródła niż samo body i jego przyciski... Idąc dalej, gdyby przechwycić te sygnały i podać je na wejście USB body z odpowiedniego układu, możnaby sterować aparatem z zewnątrz (bez komputera, na przykład wężyk). A gdyby pójść jeszcze dalej "Dorobić" drugie kółeczko i spust (dwustopniowy) i taki układ wmontować w grip'a (wiem, do E-500 nie ma gripa i właśnie do tego zmierzam ) - to możnaby uzyskać takie sterowanie z gripa jak E-1 . Są ponoć battery-pack'i niezależnych producentów mocowane do gniazda statywowego. Do takiego battery-packa podłączyć nasz układ symulujący sterowanie z kompa, kabelek do gniazda USB i voila Grip do E-500
    Co Wy na to

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Dempsey
    Nazwijcie mnie szaleńcem... ale wymyśliłem
    {klik}
    kompa, kabelek do gniazda USB i voila Grip do E-500
    Co Wy na to
    Czy ten komputer w BP nie zeżre całego prunda z dodatkowego aku?
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

| OlyJedi Awatar Dempsey
    Mieszka w
    Poznań/Buk
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Poczytałem torchę dokumentację OS... i wydaje się, że drobna kicha... troszkę to chłopaki zamotali... dwa tryby (master, slave), do tego zapis na dysk przez kabelek w obu trybach... Szkoda, że pilot nie ma dwustopniowego spustu to nie byłoby problemu...

A co do oryginalnego pytania - gdyby sygnały sterujące nie były zbyt skomplikowane i nie było całego zamieszania z dwukierunkową komunikacją, to wystarczyłyby zwykłe programowalne układy scalone (zasilanie 5V, niewielki pobór mocy i do tego włączane tylko po włączeniu przycisku). Tak więc o brak prądu bym się nie martwił. Zdaje się, jednak że nie da rady.