anwas do niedawna marzylłm o zakupie 14-54 bo go nie mam, ale coś ostatnio mnie zaczyna ściagać w stronę stalki 50mm obiektywy bardzo różniące się , no ale jak kasy brak to i decyzje bywają dziwne.
Wersja do druku
anwas do niedawna marzylłm o zakupie 14-54 bo go nie mam, ale coś ostatnio mnie zaczyna ściagać w stronę stalki 50mm obiektywy bardzo różniące się , no ale jak kasy brak to i decyzje bywają dziwne.
Ja miałem przejściówke do Nikona i podpinałem 50/1,8.Po półrocznej zabawie mi przeszło.Trochę ze wzgl na brak af, ale tylko trochę.Dobrze się zastanów nad tym zuiko 50 bo ogniskowa 50 w Oly to taka trudna ogniskowa.Niczego tym nie sfotografujesz oprocz portretów a po oglądaniu sampli moim zdaniem jest to obiektyw do tego celu za ostry.Portret wymaga plastyki a ten 50/2 to zyletka.I jeszcze ta cena...Ja natomiast trochę jezdzę po górach czasem i 28 to mi za wąsko.Chodzi za mną 11-22,ale tez sporo kosztuje.
Olkowa ogniskowa 50 mm to 100 dla małek klatki. To jest długość mało poręczna (moim skromnym zdaniem). Do portretu od klatki z piersiami w górę się najlepoiej nadaje, bo żeby objąć w kadrze całą postać, to trza się mocno cofnąć.
Na tyle rzadko używam takiej ogniskowej, że sprawę załatwia mi przejściówka na m42 i obiektyw Helios. Myślę o zmianie Heliosa na jakiś lepszy i jaśniejszy m42. Po kilku miesiącach będę wiedział, jak często używam tego obiektywu (przejściówkę z Lublina mam dobiero od miesiąca). Jeśli w miarę często, kupię na Allegro za grosze lepsze m42.
Ale obiektywu Olkowego 50 mm (ponoć świetnego, sam nie testowałem) nie kupię, bo go nie potrzebuję. W końcu ogniskowa 25 mm zawiera się w 14-45 i 14-54).
Ale dla kogoś kto robi dużo head shotów ZD 50 to super obiektyw.
Ok. 90 proc. zdjęć robię szerokim standardem, więc myślę o zmianie 14-45 na 14-54. Jeśli się pojawi tania stałka 25 mm (wiadomo, że stałki lepiej rysują i są jaśniejsze niż zoomy) to ją kupię.
Rafal, jesli myslisz o zmianie Heliosa na cos lepszego, to polecam ci obiektyw Zenitar 50/1.7, na allegro kupisz do 80 zl, i jak dobrze trafisz (rosyjskie szklo polecam najpierw przetestowac, nie sa stali w jakosci) to bedziesz mial taka "zylete" jak moj :)
Wczoraj bawilem sie nim w pracy, testujac przy roznych przyslonach i zadziwilo mnie to, ze ten obiektyw na wszystkich ustawieniach daje ostry obraz, nawer nie ma zadnych rozmyc, jedynie krawedzie, ale tylko przy 1.7-2.8, od f4 obraz jest ostry w kazdym punkcie :)
Ja myślałem o Pancolarze enerdowskim.
A wracając do tematu, to tablica jest już stara. Nie ma E330, muszli Me-1.
no tablica jest troszkę starawa, ale mam zamiar w między czasie zrobić taką mało stronę internetową (cos w rodzaju FAQ) z akcesoriami do E-system, z opisem c z czym działa.Cytat:
Zamieszczone przez Rafał Czarny
Sądzicie że sie przyda ?
Dobry pomysł. Ktoś ostatnio żalił się, że na forum nie ma takiego zestawienia.
Rafale no daleś mi do myślenia . Ja tak sobie kombinuje ,że ta 50 to jedyny obiektyw ktory pozwoli wycisnąc ze sprzętu max. To jedyny jasny obiektywik powiedzmy bardzo drogi , ale jescze nie z kosmosu za którego pomocą fotki powinny być lepsze niż z kitu i nawet z tego14-54 , a w sumie to chyba o to chodzi ,że jak człek wyda dużo kasy to niech to się przełoży na jakośc zdjec . A ogniskowa rzeczywiscie jakaś mało praktyczna , ale przy odrobinie kombinacji chyba da sie z tym żyć.