Nie wiem czy był, ale jakoś nie kojarze, a tablica fajna
http://www.olympus-europa.com/consum...0_300_1_EN.pdf
Nie wiem czy był, ale jakoś nie kojarze, a tablica fajna
http://www.olympus-europa.com/consum...0_300_1_EN.pdf
było sobie życie
a innowiercy mówią ,że do olka w dalszym ciągu jest mało klamotów.
Robin 102 napisał:
a innowiercy mówią ,że do olka w dalszym ciągu jest mało klamotów.
Robin a probowałeś cos kupic czy jedziesz na tym co dostałeś w marnych set-ach?Żeby dostać matówkę architektoniczną trzeba poprzez Oly.Polska ściągać z Hamburga bo w Polsce nie ma ani jednej.Trwa to w nieskonczoność.Do tego dochodzi kosmiczna cena.A do Nikusia i Canona na Allegro pełno wszystkiego od reki w dodatku połowę tańsze a o zamiennikach innych firm nie wspomne.Oly jest fajny jak ktos nie wychodzi poza set.Zeby kupić głupią fl50 trochę taniej gimnastykowałem sie dwa miesiace.Chcesz sie przekonać????Proponuje zgubić osłone wyświetlacza w swoim nowonabytym E1Mam nadzieję że mi sie to nigdy nie przydazy.Powiem tak EGZOTYCZNY SYSTEM-EGZOTYCZNE PROBLEMY.
male mam wymagania więc jadę na kitach , a i kasy brak , przymierzam się do zakupu obiektywu to zobaczymy jak będzie. Olkomanniak ze mnie od lat i na kontakty z Olympus Polska nie powiem złego słowa , poza tym pieprzonym UPS z który wspólpracują. Wpadnij koniecznie na plener do Białowieży bo masz blisko. Koniecznie !!
Jaki obiektyw zamierzasz nabyć?
Faktycznie sporo tych Olkowych gratów. Dziwi mnie tylko wielka dziura w systemie - nie ma stadardowej jasnej stałki (50mm dla małej klatki, czyli w przeliczeniu na Olka 25mm). To chyba jedyny system, które tego nie ma. Jest np. rybie oko, a nie ma jasnego standardu. Nie ma nawet trochę ciemniejszego.
A to dla wielu fotografów podstawowe szkło.
jedyna dziura powazniejsza jaką widzę to zapowiadane sziełko 14-35 z serii (top pro) gdzie wejdzie w luke między 7-14 i 35-100. A ta stałka w sumie taka za kilka miedziaków mogła by byćZamieszczone przez Rafał Czarny
![]()
było sobie życie
Mam wrażenie że zapowiadany obiektyw 14-35/2 wejdzie na rynek razem z nastepca E1 i to opóznienie jest celowo wywołane przez Olympusa.Ale to tylko takie moje gdybanie...Czy w ogóle bedzie ten nastepca...?
Oprócz takiej dość jasnej stałki za kilka miedziaków (którą bym kupił), jeszcze powinna być super pro ze światłem np. 1,2 (której na pewno bym nie kupił, ale powinna byćA ta stałka w sumie taka za kilka miedziaków mogła by być).
Do Canona stałkę 50mm 1,8 można kupić w Polsce za mniej niż 400 zł. A 50 mm ze światłem 1,4 za ok. 1400zł.![]()