-
Mati niestety nie masz racji, w kartach pamięci do pamiętania wykorzystuje się komórki pamięci i jak w takiej zmienisz wartośc to w żaden sposób nie odczytasz co było wcześniej w tej konkretnej komórce pamięci.
W dyskach magnetycznych głowica przemagnesowuje domeny magnetyczne na dysku. Głowica zmienia ustawienie domen nie zawsze dokładnie w tym samym miejscu na powierzchni dysku, no i domeny też ustawiają się z pewną tolerancją, to właśnie dzięki temu odpowiednimi algorytmami możemy przeszukiwać powierzchnie dysku i wyszukiwać coś co kiedyś zostało zapisane.
To tak w b. wielkim skrócie :wink:
Mati dyski to pamięć magnetyczna, karty pamięci to półprzewodniki.
-
jacek2004 nie masz racji.
Po prostu źle mnie zrozumiałeś. To, że pamięć jest półprzewodnikowa znaczy tyle, że do jej zapsania są użyte elementy takie jak kondensator, rezystor i tranzystor ale w zapisie i tak biorą udział elektrony i ślad po nich zostaje co byś nie zrobił :P
-
to ja w tym miejscu zadam takie pytanie: czy używając nowej karty CF zawsze ją formatujecie w aparacie?
-
kart są juz sformatowane... pozatym tak często ma się nową kartę, że Teoje pytanie fajnie brzmi ;)
-
tak, wiem ;)
ale właśnie ostatnio miałm taki dylemat - ostatecznie nie sformatowałem i wszystko działa, myślałem tylko, że nie wykonałem tego poprawnie.
dzięki za odpowiedź