Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: Format czy All Erase?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

Format czy All Erase?

Chcąc wykasować wszystkie na raz zdjęcia z karty można to zrobić na dwa sposoby. Albo format, albo all erase. Czy różnią się te dwa sposoby? Czy lepiej kasować, czy formatować? Niech ktoś mądry mnie oświeci.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Różnica jest tak sama jak w kopie.
    Przy all erase usówane są tylko nagłówki plików, a reszta pozostaje bez zmian - czytaj ławtiej można je przywróci.
    Przy format jest kasowana cała zawartość i uzupełniana losowo 0 1 lub tylko którą z tych wartości zależy od sprzętu (a w kopie możesz sobie dadać te wartości - przydatne jak chcesz na stałe coś z kompa usunąć).
    Chociaż tak prawdę mówiąc to nie wiem czemu ale w mojej karcie nie widzę różnicy w szybkości działania obu tych komend - może więc robią to samo tylko się inaczej nazywają.
    Ja zawsze daję format - jego przwagą jest to, że (tu znowu odnośnik do kompa) szybciej się nadpisuje miejsce na dysku.
    E-30 14-54, E-500 14-45 i 40-150 + 50_f1:8 manual + FL-36R + SanDisk Extreme 8GB + B&W UV MRC

Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Być może dla fachowców to pytanie zabrzmi głupio, ale czy formatowanie skraca żywotność karty?
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu

Awatar gajos
    Mieszka w
    Warszawa/Wroclaw
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    To nie dyskietka wiec nie
    Oczywiscie mgoe sie mylic...
    Pzdr.
    gajos
    *E-500 + 2 kity + 2x Pretec Cheetah 1GB*

| OlyJedi
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Bez względu na to czy formatujesz czy usuwasz czy zapisujesz czy kasujesz pamięć ma określoną liczbe cykli zapis/odczyt.
    Ale zanim je wykorzystasz na pewno zmienisz kartę bo z tego co gdzie czytałem jest to ponad 100 000.
    E-30 14-54, E-500 14-45 i 40-150 + 50_f1:8 manual + FL-36R + SanDisk Extreme 8GB + B&W UV MRC

Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Dzięki za odpowiedzi. Znaczy się, jak mój humanistyczny umysł zakumał, jedyna różnica to możliwość odzyskania danych po kasowaniu. Zaś formatowanie usuwa dane bezpowrotnie. Czy to jedyna różnica?
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny
    Dzięki za odpowiedzi. Znaczy się, jak mój humanistyczny umysł zakumał, jedyna różnica to możliwość odzyskania danych po kasowaniu. Zaś formatowanie usuwa dane bezpowrotnie. Czy to jedyna różnica?
    nie jedyna, a raczej marginalna, bo bez kilkusetkrotnego kasowania dane ii tak sa do odzyskania...

Przy all erase kasuje wszystkie zdjęcia oprócz tych zabezpieczonych przed kasowaniem

format nie zważa na zabezpieczenie
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Dokładnie.
    Aby skasować zdjęcia najlepiej po formacie zagrać coś i jeszcze raz skasować. Wtedy te pierwsze są nie do odzyskania.

jacek2004
    Gość
    Formatowanie w aparacie (E-1) to na mój gust jest to tzw szybki format, który "zamazuje" FAT podobnie jak all erase, a pliki z fotkami są dalej na karcie, tyle że jak wspomiał grizz format nie patrzy na tzw zabezpieczone zdięcia przed kasowanie i kasuje wszystkie
    Po takim formacie lub all erase zdięcia są do odzystamia np programikiem typu "file recovery"
    Gorzej jak zrobimy tzw full format w czytniku podłączonym do PC.

Grizz CF to nie nośnik magnetyczny więc po analizie domen magnetycznych nie odzyskamy danych skasowanych full formatem

| OlyJedi
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Ale dane takie da się odzyskać.
    Magnetyczny czy nie w zapisie biorą udział elektrony.
    Ich odpowiednia ilość/brak powoduje zapisanie odpowiedniego stanu 0 lub 1. Dla dysków około 10 000 elektronów to 1. W kartak CF mechanizm jest trochę inny ale zasada ta sama.
    Zawsze jakieś elektrony pozostaną i przy odpowiednim sprzęcie można je odzyskać - dlatego to tyle kosztuje