-
Witam,
dziekuję za pomocne informacje, jako amator nie nad wszystkim jeszcze panuję, dlatego mam jeszcze kilka pytań co do zaproponowanych rozwiązań:
1.czy ważny jest konkretny przedział czasu podnoszenia lustra, czy też wystarczy min. 1s - zakres jest do 30s?
2.Jakie znaczenie ma wyłączanien podświetlenia AF?
3.Czy obowiązkowo pracować z włączonymi filtrami redukcji szumów, tak jak sugerują w instrukcji, wiadomo, że wydłuża to czas naświetlania?
4.Jeżeli zastosuję samowyzwalacz powiedzmy 2s to czy obligatoryjnie stosować podnoszenie lustra, jeżeli aparat jest na statywie?
Staszek E-1, 14-54
-
Jest jedna rzecz o której nikt Ci nie wspomniał. Mianowicie to , że zdjęcia nocne najlepiej wykonywać zaraz po zmierzchu. Czyli gdy słońce minimalnie podświetla jeszcze niebo. Po jakimś czasie nabierzesz wprawy i będziesz wiedział jaki to moment gdy niebo nie wyjdzie na zdjęciu czarne (jeśli nie ma chmur) a wyjdzie nietypowo ciemno niebieskie. Taki efekt zazwyczaj prezentuje się lepiej niż czarne niebo w gwiaździstą noc. Wyjątek statnowi noc pochmurna z niską podstawą tychże. Wtedy światła miasta odbiją się w chmurach dając ciekawą łunę. Ja lubię akurat nocne fotografowanie i przerabiałem różne noce , że tak powiem ;)
-
Stanisław - podnoszenie lustra eliminuje drgania jakie jego podniesienie może powodować... Jeśli statyw jest lichej postury, to klapniecie lusterka może nim zatelepać ;-). Moim skromnym zdaniem samo wstępne podniesienie lustra z odpowiednio długim czasem wystarcza (bo można je ustawić na tyle długi czas, że wygasi i drgania od naciśnięcia spustu, jak i drgania od lustra).
Druga sprawa - to filtr odszumiający - wydłuża on ekspozycję dwukrotnie, z tym, że druga połowa czasu to z zamkniętą przesłoną tzw. "dark frame substraction" odjęcie szumu pojawiającego się w tym samym miejscu (zakłócenia przetwornika).
Trzecia rzecz - ustawienie ostrości... ja zazwyczaj robię taki myk, że najpierw ustawiam ostrość w trybie AF na kontrastowym obiekcie w odpowiedniej odległości a następnie przełączam się na MF i zostawiam ostrość ustawioną przez AF... kadruję według potrzeb, naciskam spust i voila ;-)