Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: Jak poprawnie wykonywać zdjęcia nocne?

| OlyJedi
    Mieszka w
    Dębica
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

Jak poprawnie wykonywać zdjęcia nocne?

Witam wszystkich ,
    zapoznałem sie z instrukcją obsługi do E-1 zrobiłem ponad setkę zdjęć nowym nabytkiem, w warunkach oswietlenia dziennego i przy lampie błyskowej i tu nie mam problemów jest w porządku. Kłopoty zaczynają się podczas robienia zdjęć nocnych , bez lampy błyskowej. Oczywiście nie chodzi o jakieś zupełne ciemności , ale o miejskie krajobrazy. Może ktoś poradzi jak podejść do tematu.Na trybach P,A,S,nie mogę ustawić parametrów, bo brakuje światła, dostępny czas jest za krótki kończy się przy 2 sek dla ISO 100, przy maksymalnym otworze przysłony, czyli zostaje tryb M, tutaj mogę ustawić ręcznie dłuższy czas, ale znowu występuje problem z AF, aparat nie może złapać ostrości i nie można zwolnić migawki, czyli co mi pozostaje? tylko ręczne ostrzenie w takich warunkach? Zależy mi na niskich wartościach ISO ze względu na szumy. Proszę o kilka pomocnych wskazówek.

Jeronimo: przenioslem na wlasciwe forum
    stanisław
    E-3+14-54+50-200 swd, FL-50R, E-1+14-54, C5050, Pentacon 1,8/50, Jupiter 3,5/135, Telear 3,5/200 i dużo starego analogowego sprzętu

jacek2004
    Gość
    1. Wyłacz oświetlacz AF
    2. tryb M, przesłona na f8 lub więcej, czas ustawiasz posługując sie "linijką swiatłomierza" w wizjerze.
    3. tryb pomiaru dowolny: punktowy, centralnie ważony lub matrycowy w zależności od planowanego efektu. Najlepiej poeksperymentuj. Na miejski krajobraz najlepiej na początek pomiar matrycowy.
    4. Ostrość najlepiej ustaw manualnie , aby korzystać z AF, musisz pole AF skierować na coś jasnego w kadrze, a to nie zawsze idzie w parze z kompozycją. F8 i więcej pozwoli Ci na uzyskanie odpowiednio dużej GO. Wynik zawsze możesz sprawdzić uzywając funkcji podglądu GO.
    5. Włacz funkcję ponoszenia lustra.
    6. Używaj do wyzwolenia migawki: węzyka, pilota lub samowyzwalacza (w zależności od tego co posiadacz na stanie - samowyzwalacz fabrycznie w komplecie )

No i oczywiście statyw niezbędny Zapisuj w RAW wtedy zawsze na PC zrobisz dodatkowe korekty.

Powodzenia

PS
    Poczytaj również o Image Stacking

Mieszka w
    Nowy Tomyśl
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Witam.

ISO zostaw na najniższym poziomie,migawkę w ustawieniach M bedziesz mógł ustawić wg. uznania a co do AF to proponuję spróbować ustawić ostrość celując w jakieś kontrastowe miejsce w kadrze dzieki czemu AF powinien się wyrobić i zablokować ostrość (chyba ze fotografujesz totalne ciemności ).

Pozdrawiam
    Rychu
    Sprzęt: kiedyś c-4000 teraz
    Canon EOS 300D+grip BG-E1+russian help/Canon EOS 300 ; 50 1.8/17-50 2.8/ Canon 430EX nareszcie jest

jesteś pewny, że w trybie S też masz dostępny tak krótki czas??

Jeśli chodzi o ostrość to musisz znaleźć coś kontrastowego w "okolicy" w mniej więcej takiej odległości od aparatu w jakiej jest to, co chcesz sfotografować i ustawić ostrość na "to coś" a następnie przekadrować. Jeżeli odległości się różnią no to przymknij na max obiektyw (żeby GO była jak największa).

jacek2004
    Gość
    RasteR, rychu_lhotse z tym AF to będzie kłopot choćby na konieczność kadrowania tak aby jeden z trzech pkt AF był na czymś jasnym i kontrastowym. No i przy każdym wciśnięciu migawki AF będzie się nastawiał, co np przy panoramie jest bez sensu. W nocy zdecydowanie polecam manualne ostrzenie.

PS
    Na maxa nie przymykaj przesłony, bo ZD na b. dużych f tracą na jakości optyki.

no ale przecież napisałem, żeby ustawiał ostrość na czymś kontrastowym a później przekadrował.

z tym zamykaniem "na maxa" to racja...

jacek2004
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez RasteR
    no ale przecież napisałem, żeby ustawiał ostrość na czymś kontrastowym a później przekadrowywał
    na statywie? No może z wężykiem da radę, ale z samowyzwalaczem lub pilotem? Jak tu blokować wciśnięcie migawki do połowy?

na statywie i paluchem z wcześniejszym podniesieniem lustra

| OlyJedi
    Mieszka w
    N=52°16 E=20°57
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    a jak się objawia spadek jakości po zamknięciu na maksa?
    szczególnie w zdjęciach nocnych?

Awatar Homek
    Mieszka w
    Galicja
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    ...nie chcę nikogo urazić, ale jak ja miałbym poprawnie wykonywać jakieś zdjęcia nocne, to najpierw zapytałbym żony, a potem zapisałbym się do jakiejś - jedynie poprawnej - partii. No... ale to ja...
    Pozdrawiam. Dariusz Żak