-
Mam Olka C-700 i po "zajechaniu" oryginalnych baterii litowych przez jakiś czas jechałem na bateriach alkalicznych też z IKEA za 10,98zł za 10 szt. Jeden komplet wystarczał na ok 50-60 zdjęć. Oczywiście zależnie od tego czy z błyskiem, czy z włączonym ekranem i ile zdjęć robiłem po jednorazowym włączeniu, bo wysuwanie i chowanie obiektywu też ładnie doi prądzik. Teraz mam akumulatory Energizer i można naprawdę zapomnieć że sie je ładuje. A tak na marginesie powiem o cenach. Mieszkam we Wrocławiu i na giełdzie elektronicznej kupiłem akumulatorki Energizer 1850mAh za 32 zł za 4 szt. Kupiłem też ładowarkę mikroprocesorową z funkcją rozładowania (do 0,9V)i kontrolą deltaU(bardzo ważny parametr przy ładowaniu akumulatorów NiMH). Posiada też funkcję doładowywania, czyli akumulatory mogą stać w niej po naładowaniu dowolnie długo. Ładuje moje akumulatory w 4,5h a kosztowała 45 zł. A żeby było lepiej to kupiłem dwa komplety akumulatorów, które po naładowaniu napewno pozwolą mi na zapełnienie mojej 128MB karty zdjęciami nawet z błyskiem.
-
Rycho, pozwolę sobie zeobić drobną uwagę do Twojego ostatniego zdania... To na ile starczą Tobie akumulatorki zależy m.in. czy używasz displaya, trybu nocnego, trybu zdjatek (Tiff, SHQ, HQ - o ile takie w Twoim aparacie występują, niestety nie znam) no i wielkości fotek (piksele).
W moim aparacie 1 komplet aku 1800 mAh f-y GP wystarcza na 80% karty SM 128 MB przy korzystaniu wyłacznie z displaya i trybu HQ 2288x1712. Mając zawsze w podrózy 2 komplety akumulatorków przy braku możliwości ich ładowania zapisuję średnio półtorej karty, czyli 240-260 fotek.
Pozdr.
-
Juz przedstawialem wczesniej taki problem. Moj Olek C-5050 nie umial sobie poradzic ze zwyklymi bateryjkami, natomiast na akku pieknie smiga. Widzialem w sklepach foto specjalne bateryjki do aparatow cyfrowych... cena pozwoli tylko na skorzystanie w naglej potrzebie :roll: :wink:
Niedawno do mnie przyszla paczuszka z GP PowerBank Smart. Padlo na ta ladowarke, bo po wczesniejszych dyskusjach rzeczywiscie 500-600 cykli zupelnie mi wystarcza, a nie chce mi sie czekac po kilka godzin na naladowanie gooopich akku :P A co jak nagle bede potrzebowal energii? Wtedy taka, co meczy sie od 9-20 godzin na nic sie nie zda, a GP wystarczy 20-30min podladowac i juz sobie pocykam dalej. Nooo chyba, ze nie bedzie mi sie spieszylo, to wrzuce akumulatorki do standardowej, nocnej ladowarki Olka, ktora piesci je przez ~9-10h. Bede sobie chrapal, a rano juz beda pelne ;)
-
qwerty przeczytaj uważnie ostatnie zdanie. Napisałem że napewno mi pozwolą, czyli jeszcze nie spróbowałem takiej kombinacji. Narazie mam nowe akumulatory i je jeszcze formatuję. Najwięcej po naładowaniu zrobiłem 120 zdjęć przy różnych warunkach i ustawieniach i kręciłem trochę filmików. Akumulatory były nadal żywe i lampa ładowała się ok 4s i nie wiem ile jeszcze zrobiłbym zdjęć. Jak będę miał już dokładne wiadomości na temat pojemności moich akumulatorów to dam znać. Pozdrawiam
-
Po załadowaniu akumulatorów 1800 Duracell'a zrobilem ok 50 fotek na HQ w tym kilka z lampa ( ~ 10 ). Troche to mala, albo on taki pradozerny jest albo jakas wada.
-
Dołącze się do dyskusji.
Niektóre aparaciki mają problemy z zastartowaniem na zwykłych paluszkach. Ja robiłem na philipsach nawet 70 zdjątek. Inna sprawa, że wszystko zależy jak kto korzysta z wyświetlacza. Ja szybko nabrałem odruchu wyłączania displaya zaraz po zrobionym zdjątku. Zanim włączę display najpierw myślę co chcę pstryknąć i jak już wiem to załączam. Fakt jeśli chodzi o aku duracella to są tycio gorsze od GP. Jedne z bardziej prądożernych są aparaty HP. Jeszcze jedno na stałe ściemniam wyświetlacz o dwie kreseczki - to też daje niezły efekt. Wyświetlacze w olkach są zwykłymi CCD więc wymagają podświetlania, co znacząco zwiększa ich prądożerność. W sprzedaży natomiast pojawił się nowy aparat kodaka z innym rodzajem wyświetlacza (przyszłość wyświetlaczy należy do tego typu technologii OLED- moim zdaniem) chodzi o model EasyShare LS 633 -3,1 mln pix. Ta technologia pozwala zaoszczędzić nawet 80% energii. Niestety nic nie poradzimy na zasilanie matrycy dobre matryce nadal wykorzystują starszą technologię, ale przez to są czulsze, może to się zmieni za jakiś czas.
Jeszcze w kwestii zasilania. Jeśli można to warto wyłączać aparat w pozycji z najmniejszym zoomem - najkrótszą ogniskową, to pozwala skrócić czas załączania (moim zdaniem strasznie długi w olkach) i zaoszczędzić trochę energii na ustawianie dłuższej ogniskowej - silniczki prądu stałego stosowane w aparatach pobierają przy rozruchu dość dużo mocy (nie tyle co indukcyjne ale jednak - wybaczcie jestem energetykiem - takie zboczenie zawodowe). I jeszcze nie ustawiajcie proszę was opcji full time autofocus. Na razie tyle.
Pozdrawiam
-
a co powiecie na to? mam od paru dni c-720 i akumulatory hama - 2000mAh. wielce sie zdziwilem, kiedy po full naladowaniu (juz ze 3 razy tak bylo) aparacik pozwolil mi na zrobienie jakichs 25-30 zdjec i co gorsza zdychal po tym fakcie bez ostrzezenia :( Wielce szanowna instrukcja mowi o wskazniku poziomu rozladowania baterii, ostrzeganiu przed rozladowaniem itd.itp. Moje cudo nie raczy pokazac nic (wskaznik baterii jest ok) - a tu nagle trach. Ico takiemu zrobic? Wyswietlacza prawie nie uzywam, czasami lampe (30% zdjec), czesciej zooma... :? ...ale 30 zdjec i koniec?!?? hmm... a moze cos jest nie tak? pomozcie!
-
No coz ja przy zakupie akku nie sugerowalem sie haslem "hama jest dla chama", jak to co niektorzy juz mowili, i kupilem prawdopodobnie te same, co Ty masz(2 komplety). I musze powiedziec ze jestem bardzo zadowolony :D
Dopiero co wrocilem znad morza i robilem ile wlezie. I tak dwa razy musialem zmieniac akku, ale wypstrykalem z 250 zdjec i tez kilka filmikow ponagrywalem. Zdjecia byly glownie robione w dzien, ale tez sporo bylo nocnych(dlugie naswietlanie) oraz duzo z fleszem. Nie licze jeszcze tych zdjec, ktore wywalalem na biezaco, ale tych akurat nie bylo duzo :wink:
Laduja sie okolo 2,5 godzinki, ale sa troche goroce po naladowaniu, dlatego nie wiem jak bedzie z zywotnoscia.
-
Ja na Energizer 1850 robie ok 50 z lampą lub ok 150 - 200 bez lampy (Oly 730)
-
Akumulatorki
Ja mam C-4000 do tego dokupiłem akumulatorki PANASONICA 2000 NiMH i ładowarkę procesorową ENERGIZER i jestem bardzo zadowolony... Akumulatorki ładują się w nie więcej jak 3 godziny do pełnego naładowania po czym ładowarka przechodzi w stan "uzupełniania i podtrzymywania" kontrolę naładowania sprawdzam na diodach...
więc polecam zainwestować 200 zł w ładowarkę i 4 paluszki... 2000 NiMH i bedzie dobrze