Jest tu wątek z wyprawy do Chin, i kolega pisał, że bardzo mu brakowało szerokiego kąta.
9-18 da Ci możliwości w poziomie i pionie i we wnętrzach:
Wersja do druku
Jest tu wątek z wyprawy do Chin, i kolega pisał, że bardzo mu brakowało szerokiego kąta.
9-18 da Ci możliwości w poziomie i pionie i we wnętrzach:
Do krajobrazów lepszy jest szeroki kąt 9-18. Tylko niestety jego cena oscyluje w okolicach dwóch tysięcy. W taki wypadku , jak już zostało wcześniej napisane, faktycznie warto zapolować na teleobiektyw 40-150, który spokojnie mieści się w granicach budżetu. Zestaw 14-42 i 40-150 daje naprawdę całkiem spore możliwości.
http://www2.olympus.pl/consumer/208_21614.htm
tu sobie mozesz porównac kąty widzenia wszytkich szkieł.
msz, 14-42(a kiedys 14-54 lub 12-60) i 40-150 3.5-4.5 styka na wyjazdy, lekko i przystepnei cenowo (pomijam nawiasy). stare 40-150 dzis sprzedalem za 600 zł. wiec za tyle albo troche mniej kupisz spokojnie.
chociaz mi akurat jednak czesciej brakuje szerokiego kąta, i mysle ze do 14-54 dokupie kiedys 9-18. i bedzie cacuś.
pozdrawiam!
Opcja z szerokim kątem Zuiko 9-18 to już droższa sprawa, bo nowy jakieś 1850zł, a używany rzadko spotykany i na Allegro schodziły ostatnio za ponad 1700zł, więc gra nie wart świeczki.
Ale nawet mając ten szeroki, to nadal nie mamy teleobiektywu, którym można robić nie tylko zbliżenia, ale i portrety, czego będzie ci brakować, bo chcesz przecież fotografować też ludzi.
Osobiście w takiej sytuacji i zakładając, że nie mogę wydać więcej niż 1200zł - kupiłbym tylko Zuiko 40-150 (nawet tę nową wersję, jest dobra, tylko ciemniejsza), do tego jeszcze dobry filtr polaryzacyjny (np. Marumi DHG CPL) i dobry zapasowy akumulator oraz dużą dodatkową kartę pamięci na dużo ciekawych zdjęć.
i jeszcze zostanie na pamiątki :)
Wow! Wszystkim bardzo dziękuję za odpowiedzi i pomocne linki!
Naprawdę mozna na Was liczyć, tym bardziej jestem wdzięczna za nieodsyłanie do wyszukiwarki:wink:
Wygląda na to że na 40-150 na początek się zdecyduję, a po wakacjach... zobaczymy:-)
Jeszcze raz wielkie dzięki!