-
Ja tez mam zamiar wybrac sie w ten dzien na cmentarz z aparatem i jakims malym dyskretnym statywem bo chyba na statywie mniej poruszonych wyjdzie zdjec. Zamierzam tez zabrac ze soba filtr gwiazdkowy i mozliwe ze szary jakmyslicie czy szary filtr sie przyda ?? pozdrawiam
-
Mysle ze nie, i tak bedzie wystarczajaco ciemno.
-
napiszę tylko parę wskazówek (temat rozległy)
1/ przesłona nie odgrywa większego znaczenia, należy ustawić w zależności od potrzeby uzyskania odpowiedniej głębi ostrości.
2/ długie czasy nie są mile widziane, ale są czasami koniecznością
3/ potrenujcie z balansem bieli, na cmentarzu temperatura barwna będzie poniżej 2500K.
4/ jeżeli czas migawki będzie poniżej 0,5 s. to już zobaczyć można Hot Pixels, trzeba włączyć NS (Redukcję Szumów)
5/ ISO - tutaj trzeba "wyczuć" możliwości swojego aparatu przy dużej rozpiętości tonalnej ekspozycji
6/ w zależności od kadru warto poeksperymentować ze sposobem pomiaru światła, albo najprościej choć nie jest to idealny sposób to użyć (jeżeli się ma) BKT (Bracketing ekspozycji), pomiar ESP tutaj może zawieść.
-
czas... ponizej czy dłuzszy od 0,5 sek? a tak na marginesie... ja właczam NR obligatoryjnie dla czasow dłuzszych od 2 sekund... dla czasow od 1 do 2 sek rzadko - w zaleznosci od warunkow... a dla krótszych prawie wcale... Inne spostrzezenie dotyczy... zmiany barw po zastosowaniu NR... uciekają odrobinke w strone zieleni...
Co do WB to... w nocy nie mam wyczucia :( i mam generalnie na Auto...
-
NR dziala dopiero powyzej 1s, wiec mniej niz 1s NR nic nie daje
-
To zależy od modelu, w c4000 od 0,5s.
-
Wlasnie wrocilem............... Fajne fotki wychodza jak sie nastawi dlugi czas i bedzie machalo aparatem na wszystkie strony :)))))))))))))))))))))