Zbyma72, nie mam więcej pytań :) Nie wpadłem na to, że może to być wynikiem wyboru parametrów zapisu :)
Wersja do druku
Zbyma72, nie mam więcej pytań :) Nie wpadłem na to, że może to być wynikiem wyboru parametrów zapisu :)
Po pierwsze napisałem:
czyli dla Gimpa 100% a dla PSE 12.
Po drugie, zrobiłem zrzuty w trakcie skalowania (poniżej) i nie ma tam nic z tych rzeczy o których Ty piszesz (parametry podpróbkowania, metoda transformacji itp niezrozumiałe dla mnie terminy :shock: ). Jak się ma to co piszesz do tego co wydawałoby się takie proste- ot kliknąć w programie :roll:
Helmuth, w GIMPie przy zapisywaniu pliku do JPG jakość ustawiasz w głównym oknie zapisu, kolejne parametry masz po rozwinięciu zakładki 'Zaawansowane' (w tym samym oknie). Tam jest podpróbkowanie, optymalizacja, itp. - parametry przynależne zapisowi w JPG.
Możesz podrzucić screena, bo nie mogę nic takiego znależć?
edit
Znalazłem!
No to faktycznie, tu jest co ustawiać :-P (+rep dla zbyma)
Kol. helmuth
jeśli mogę coś dodać to o możliwościach, zaletach i wadach skalowania w GIMP-ie napisałem poradnik:
https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=18222
Pozdrawiam
Obraz w PSE przed zmniejszeniem został rozmyty (albo tylko bardziej rozmyty niż w Gimpie).
Dowodem na to jest to że na zdjęciu obrabianym Gimpem wyszła mora na barierkach (z lewej i prawej strony na dole).
Na zdjęciu obrabianym PSE mory nie widać.
A nie mówiłem? :roll:
Czemu większość takich wątków prowadzi do kłótni i osobistych wycieczek?
Helmuth, kup sobie PSE7 i będziesz miał spokój albo zabierz się do studiowania poradników i przekopywania przez kilka tuzinów opcji.
Wybór należy do Ciebie.