Ten materiał to już chyba historia.
Wersja do druku
Jak większość Misiaczku ;)
Chociaż całą linię produkcyjną AGFY zakupiła pewna niemiecka firma. Nadal sa produkowane wszystkie filmy. Jednakowoż mimo te czarnobiałe sa robione w niemczech i są niezłej jakości to te kolorowe są robione w chinach i ich nie polecam.
jaka to firma–?
Zdaje się, że Rollei. Jakoś to nic dobrego nie wróży.
To jak już jesteśmy w temacie slajdów, nie będę zakładał nowego wątku, a zapytam tu: jakie są wasze ulubione slajdy? Do jakiego typu zdjęć polecalibyście dany film? Jak na razie badałem sobie Fuji Velvia 100F, a o większej czułości Sensię 200. Średnio jestem zadowolony z sensii. Może to wina skanu w labie, nie wiem.
Pozdrawiam
Provia 100F, Astia. Agfachrome RSX - nie.
Velvia 50 , Velvia 100 (Fki również) Provia. do krajobrazu.
Wieść niesie, że FUJI i KODAK sa dobre do tego w jakich kolorach maja pudełka
a więc zielenie i niebieskości Fuji zaś żółcie i czerwienie KODAK tu moge polecić GX i VS - jakies pustynne krajobrazy bardzo fajnie sie sprawdzały.
Ale moja ulubiona jest velvia :)
A czemuż to tak, a czemuż to nie? ;) :D
BTW - obecnie Agfa RSX II sprzedawana jest jako Rollei CR PRO, a w zasadzie ten rollei bazuje na RSX'ie.
Pozdrawiam
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Zauważyłem też, że negatyw od Fuji - Superię - lepiej jest jednak "odbijać" na papierach Fuji, a nie Kodaka, bo kodaki dodatkowo ocieplają czerwienie i inne ciepłe barwy. Głównie chodzi mi o ludzkie mordki, bo krajobrazy wychodzą nader dobrze. Ba, dobrze wychodzi na kodakowskiej odbitce buźka dobrze doświetlona, w słońcu. W cieniach już jednak jak po jednym strzemiennym, bardziej w róż ;)
Zresztą, sam już nie wiem. Ale to tak w sumie na marginesie :D
EDIT: A co do Ektachrome, to faktycznie, 100VS bardzo mi się spodobał. Widziałem slajdy z znajomego z podróży z Nepalu i superancko ten slajd wpisał się w tamtejszy koloryt. Nie wiem też, czy przypadkiem ice nam nie puszczał na ostatnim zlocie skanów właśnie z tych kodaczków.
Pozdrawiam
Ja uzywalem SENSIE 100, bez dwoch zdan bardzo dobry slajd- ziarno min. i dobrze oddaje kolory. Czasem uzywalem AGFA RSX II 50. Obydwa te slajdy maja dobre nasycenie kolorow - polecam do krajobrazow i przyrody lacznie z makro. Kumpel uzywa Velvi - tez jest dobry zwlaszcza zima w gorach - snieg itp. Probowalem uzywac Kodaka ale za duzo pomarancza a Fuji za zielone :( pozd.
właśnie tu jest problem, bo znalazłem wcześniej ich www, nawet poczytałem, ale nie dodałem jej sobie do zakładek. Teraz nie mogę znaleźć :( Na pewno to nie rollei, jakas dziwna dwuczłonowa nazwa to była.
Odnośnie slajdów. U mnie w lodóweczce chłodzi się jedna rolka Kodachrome 25 :) Czeka na jakąś specjalną okazję :)
Może tu?: http://www.monochrom.com/cc/monoc/sh...7&locale=en_US ;)
Pozdrawiam