większość za szkłem :)
Z waszych wypowiedzi stwierdzam, że lepiej zainwestować w 12-60.
Jeśli chodzi o późniejszy zakup E-3 to będzie trochę lepiej "chodziło" z 12-60 niż 14-54 czy się mylę?
Wersja do druku
większość za szkłem :)
Z waszych wypowiedzi stwierdzam, że lepiej zainwestować w 12-60.
Jeśli chodzi o późniejszy zakup E-3 to będzie trochę lepiej "chodziło" z 12-60 niż 14-54 czy się mylę?
Kup szkło!!!!!Aparat masz OK.Kupowanie E3 do dotychczasowej szklarni to strata kasy w kontekście oczekiwanej przez Ciebie lepszej jakości fotek.
Kup 14-54 i odkładaj kasę na E-3
Zdecydowanie wybrałbym szkło:)
Hej Ernesth :)
Jeżeli E-330 ci nie szwankuje, postaw na szkła. 14-54mm fajne jest, 12-60mm jeszcze fajniejsze (i droższe), choć jako szeroki kąt na 12mm za dużo beczkuje.
Potem sobie kupisz E-3, może jeszcze w promocji ze szkłem (9-18mm i do plenerków jak znalazł).
Teraz jest nieciekawy czas na zakupy - ceny poszły w górę, ja zdążyłem dosłownie tydzień przed podwyżkami.
Po części rozumiem rozterkę - ale tak realnie patrząc, to co da ci E-3 to stabilizacja w body (rzecz gustu), szybszy i sprawniejszy AF (przy plenerkach to w sumie nie priorytet), uszczelnienie (oo, to miła rzecz), lepsze ISO (jak kto lubi), inne kolory niż z matrycy w E-330 (wciąż nie mogę przełknąć tej pigułki). Reszta, jak ergonomia i funkcjonalność (wizjer, kółka), też nie są do pogardzenia. Lecz samym body zdjęć nie zrobisz - zatem szkła to priorytet.
Aha - E-3 będzie sprawniej chodziło w przyszłości z 12-60mm (SWD) - szybciej ostrzy.
Hello
E-330 nie szwankuje. Nie oszczędzam go ale szanuje. W kwietniu 2 latka mu miną i może zrobiłbym mu prezent kupując przyzwoite szkiełko.
Dzięki za pomoc w wyborze. E-3 poczekać może na rzecz szkiełka.
Rozejrzę się po rynku cenowym i kupię nie wiem do końca czy 14-54 czy 12-60 niby to tylko/aż 1 000 różnicy.
Jestem trochę za 14-54 a teraz mam pytanko czy czy starszą wersję czy II. Szukałem na forum ale nie znalazłem. Jak było to proszę o wyrozumiałość i podpięcie linka.
Bierz 12-60. Jest szerszy, dłuższy, ma SWD. Kiedyś jak zmienisz puchę to dostanie prawidziwego kopa autofocus. Choć na E-330 w porównaniu z kitem to i tak bedzie rakieta :) Jesli masz ten 1000 zł wiecej - tylko 12-60.
Bez zastanowienia. Szkło od pełnej dziury na kazdej ogniskowej rysuje pięknie.
Nie pożałujesz- pstrykniesz kilka fotek 12-60 i raz ze go juz nie zdejmiesz bo pokryje pratycznie całe uzywalne pasmo na codzień, dwa ze odkryjesz na nowo ostrość w fotografii.
Oddaję głos za szkłem.
Przed zakupem sprawdź na jakiej ogniskowej najczęściej robisz zdjęcia i kup szkło w takim zakresie.
Kup E-3.
Sprzedaj gratisa (np 9-18 za 1500 pln).
I dokup 14-54.
ps. masz czas do wtorku :-)
jeżeli dużo używasz LV to przesiadka może zaboleć