Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 47

Wątek: E-3 czy 12-60

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Ernesth
    Mieszka w
    Krynica-Zdrój
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

E-3 czy 12-60

Pomóżcie w wyborze...
    Aktualnie posiadam E-330 i dwa kitowe 14-42 i 40-150 i chciałbym "zmodernizować" sprzęt. Nie od razu Rzym zbudowano więc nie mogę pozwolić sobie na E-3 i 12-60 ... więc która z opcji na początek da mi widoczną lub odczuwalną różnicę.

Kupić
    - E-3 i pstrykać na kitowych. 12-60 bądź 14-54 będzie musiało poczekać
    - 12-60 (bądź 14-54) i robić na E-330 a E-3 za jakiś (pewnie długi) czas kupić.

Chyba, że Olympus zrobić promocje E-3 i 12-60 w cenie E-3 ale na to się nie zanosi.

Pozdrawiam
    Wojtek
    Jedno nieostre zdjęcie to pomyłka. Dziesięć nieostrych zdjęć to eksperyment. Sto nieostrych zdjęć to styl

pozdrawiam Wojtek

jungli
    Gość
    Rzucilbym sie na gleboka wode od razu kupujac E3, dlaczego? ano dlatego, ze z doswiadczenia wiem, ze potem lepiej sie zakupuje szkla niz kolekcjonujac najpierw szklarnie, a potem kupujac lepsza puche, zawsze z czegos trzeba zrezygnowac w tym drugim przypadku, a ciezko sie pozbywac jakiegos fajnego szkla np. Majac puche zaczynasz w pewnym sensie od zera, precyzujesz wymagania i po kolei, gdy Cie stac zakupujesz sloiki.
    Ale przeciez nie mowie, ze tak ma byc, w kazdym razie fajnie, ze idziesz do przodu.

hej

| OlyJedi
    Mieszka w
    Piła
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Ja bym postawił na 12-60.
    Przydatny zakres ogniskowych i bdb jakość szkła.
    Twoje zdjęcia więcej zyskają, robiąc je lepszym szkłem, niż "lepszą" puchą.
    Oczywiście E-3 kusi (sam się skusiłem), ale najpierw nabyłem 14-54 do E-330.
    Przejście z kita było widoczne na zdjęciach, a 330 to dobry sprzęt.

| OlyJedi Awatar rumpel
    Mieszka w
    Pierściec
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Moja odpowiedź jest prosta jak sztyl łopaty

Jeśli nie wiesz czego Ci potrzeba, to znaczy tylko, że tego nie potrzebujesz.

Wybacz, za mój trochę zgryźliwy styl, ale uważam że jeśli Ty sam nie potrafisz określić potrzeb, to żadna tutaj wypisywana rada nie ma sensu.
    Jeśli focisz świadomie, to wiesz gdzie brakuje twego szpeju.
    A jeśli zakup ma na celu tylko odświeżenie parku maszyn, to kup cokolwiek - to co rozważasz, każde z osobna godne jest uwagi.

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    To my mamy wiedzieć czego Ty potrzebujesz? E-330 to zacny aparat jest, szkła masz przynajmniej przyzwoite. Ja bardzo lubię zestaw E-330 + 14-54, zrobiłem tym wiele zdjęć i zakup 14-54 dałby Ci chyba najwięcej w sensie cena/możliwości ale to z mojego punktu widzenia. Mam E-330 i E-3 i jakbym miał pozostać przy E-330+14-54 lub E-3+14-45 zdecydowanie wybrałbym to pierwsze.
    Teraz zakup E-3 jest dyskusyjny. Z jednej strony kończy się promocja i nie wiadomo co będzie dalej - można więc zyskać wartościowy gratis, z drugiej obecnie cena E-3 jest 1 000zł wyższa niż była jeszcze niedawno...

Cytat Zamieszczone przez jungli Zobacz posta
    w kazdym razie fajnie, ze idziesz do przodu.
    hmmm - kupowanie nowych klamotów to tylko kolejne rzeczy - potrzebne bądź nie. W żadnym razie nie widzę tego jako pójście do przodu...
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Ernesth
    Mieszka w
    Krynica-Zdrój
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez rumpel Zobacz posta
    Wybacz, za mój trochę zgryźliwy styl, ale uważam że jeśli Ty sam nie potrafisz określić potrzeb, to żadna tutaj wypisywana rada nie ma sensu.
    Jeśli focisz świadomie, to wiesz gdzie brakuje twego szpeju.
    nie gniewam się.

brakuje mi z pewnością jasności szczególnie w 14-42 myślałem również o zakupie 14-54 bo jest tańszy niż 12-60 a oferuje "podobne wartości", choć pewnie teraz małą wojnę rozpocznę o wyższości 12-60 nad 14-54 lub odwrotnie.

w puszce:
    ISO bo w E-330 to nie poszaleje za bardzo, stabilizacji, wytrzymałość, wodoszczelność (częste plenerki) chyba nie ma sensu wymieniać wszystkich za.

Chodzi o to czy w ogóle jest sens podpinać pod E-330 ZD 12-60 czy może faktycznie 14-54 bo tańszy ... wtedy szybciej byłoby E-3
    Jedno nieostre zdjęcie to pomyłka. Dziesięć nieostrych zdjęć to eksperyment. Sto nieostrych zdjęć to styl

pozdrawiam Wojtek

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar wujek.samo.h
    Mieszka w
    Lublin, Poland, Poland
    Siła reputacji
    42
    Moja galeria
    wiem że się powtarzam, ale moja przygoda z Olympusem zaczęła się od dylematu - Nikon D80 + kit, czy Oly 510 + ZD 14-54. Zadecydowałem, że biorę zestaw z lepszym szkłem. Ba!14-54 kupiłem i miałem w łapach o jakiś tydzień wcześniej niż puchę. Ja wybrałbym ZD 12-60, bo różnice między e330 a e3 nie są aż takie wielkie (w jednym i drugim masz matrycę Panasa, choć trochę inaczej działa w e330; odchylany, choć trochę inaczej, ekran). Skok jakościowy przy wymianie szkieł, zauważysz od razu.
    MK

rocco
    Gość
    Kup szkło.
    Dobre szkło to podstawa, pucha może zaczekać.

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    OMG, samemu musisz to wypośrodkować... Kup se Sigmę 1,4 - masz jasno i możesz używać niskiego iso ;p

Mam E-330 z kitem, E-Trzydziestka już na mnie czeka, będę jej używać z kitem :] [bo kitem robię może z 5% zdjęć ;p].
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

| OlyJedi Awatar marecki
    Mieszka w
    Kielce
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Może jakieś głosowanie statystyka ci podpowie. Ja kupiłbym szkło. Body myślę że ci fotek nie poprawi. E-330 uważam za fajny aparat, ma wszystko co potrzebne.
    mente et malleo

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów