Witaj Kruszon!
Zmień baterie na nowe i zobacz czy objawy powtarzają się.
Pozdrawiam
Wersja do druku
Witaj Kruszon!
Zmień baterie na nowe i zobacz czy objawy powtarzają się.
Pozdrawiam
Kruszon, sprawdź czy masz dekielek na obiektywie. OM-10 z założonym dekielkiem nie zwalnia migawki (z tego co pamiętam). To jest taki myk, żeby móc założyć częściowo naświetlony film i przewinąć go do ostatniej zrobionej klatki.
Z założonym dekielkiem OM-10 nie działa. Tak mi się przynajmniej wydaje. Jak napisałem głupotę to mnie poprawcie i zbanujcie. :wink:
Kruszon, to bateria.
Mój OM-4 niestety nie wstał po wymianie baterii. Światłomierz owszem działa, ale naciąg migawki i spust nadal zablokowane. Czyli czeka go serwis...
Witajcie raz jeszcze;)
Oba moje :grin:kochane:grin: OMki chodzą już jak należy;) Dziękuję za pomoc Drughi & suchar;) no i Czarnemu też za dobre chęci
ale nawet z dekielkiem OM-10 działa:mrgreen: jeszcze raz wielkie THX;)
:esystem:i OM-System;)
Nie ma sprawy Ziomuś:wink:
Kupiłem sobie OM-10. Okazyjnie, za 49zł. Ponoć wszystko sprawne. Dotarł dziś. Otworzyłem pokrywę filmu, a tam do połowy wypstrykana Superia 100. Zamknąłem, naciągnąłem, strzeliłem, lustro podniosło się, i opadło do połowy. I wisi tak w połowie. Battery check nie piszczy. Wyciągnąłem baterie i włożyłem nóweczki wręcz z drugiego OM-10. Nadal nie mogę naciągnąć spustu. Lustro nie opadło. Battery check nie piszczy. Co zrobić?
Sprawdź styki. Jak "tutejsze" rady nie pomogą, to zostaje serwis. Zerknij tu jak masz problemy ze znalezieniem serwisu w pobliżu.
Będzie "dobszzz" ;)
Pozdrawiam
To chyba baterie.
Wyciągnąłem baterie i.. opadło. Później znów w drugiej się zawiesiło, znów opadlo. Jaja. Kupię drugi komplet nówek i może będzie śmigać, choć ten OM10 bardziej sterany niż myślałem.
Niech ktoś mi wytłumaczy jak działa to wszystko w OM10. Bo OM1 jest w pełni mechaniczny i wszystko jasne. Natomiast czym kieruje elektronika w OM10? Co powoduje bezpośrednio zawieszanie się tego lustra? I czym to leczyć w razie czego?
pozdrawiam
Ja bym również obstawiał baterie, ale jeśli są dobre ,to sprawdź jeszcze , tak jak pisał heyahero styki w komorze baterii - czy nie są zaśniedziałe, lub czy nie ma luzów między baterią a nakrętką ( możesz włożyć dla pewności jakieś sreberko ;) by był pewny kontakt ).
Jeśli jednak to nie pomoże , to sobie daruj naprawy w serwisach, zwłaszcza że korpus kupiłeś za 49 zł :).
A poniżej masz link do instrukcji OM-10 w pdf-ie.
http://www.butkus.org/chinon/olympus...ympus_om10.htm