Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 26

Wątek: Olympus OM-4 - nie mogę przewinąć filmu

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria

Olympus OM-4 - nie mogę przewinąć filmu

Godzinę temu chciałem wyjść na zdjęcia z OM-4. OM-4 dawno nie już używałem, więc wziąłem go do ręki i zauważyłem, że baterie się rozładowują. Wtedy jeszcze, na starych bateriach, udało mi się raz przewinąć film (samą dźwignię, bo film nie był założony). Niestety, od kiedy przełożyłem do niego baterie z OM-20, które jeszcze były sprawne (SR44), więcej nie udało mi się filmu przewinąć. Ot, ta dźwigienka się zablokowała. Mogę ją odchylić o jakieś 45 stopni i dalej nie, jest wyraźny opór. Na dodatek widzę właśnie, że choć baterie piszczą pięknie przy Battery Check'u, to światłomierz nie działa w ogóle. Czy ktoś wie, o co chodzi? Może jest to spowodowane rozładowanymi bateriami?
    Pzdr

PS. Tego samego posta dałem na http://korex.net.pl/forum gdyż zależy mi na czasie. I tak już mam godzinę opóźnienia :/
    Strona WŁASNA | Blog Portret Ulicy
    "Fotografujemy rzeczy, by usunąć je z umysłu" - Franz Kafka

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    mam tak samo w om2 - dostałem odpowiedź, ze to kwestia bateri...

pomaga reset - w om2 jest przy bagnecie

p.s. om10 to zablokowałem sobie na amen[*]
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez grizz Zobacz posta
    mam tak samo w om2 - dostałem odpowiedź, ze to kwestia bateri...

pomaga reset - w om2 jest przy bagnecie

p.s. om10 to zablokowałem sobie na amen[*]
    O, jeśli to kwestia baterii, to całe szczęście. Jutro kupię nowe i pofocę jutro. Gdzie jest reset w tym aparacie to ja prawdę mówiąc nie wiem (a raczej nie pamiętam), ale nawet jeśli bym go zresetował, to baterie i tak zdaje się są już padnięte, więc nic to nie zmieni. Dzięki grizz.
    Pzdr
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    grizz, ale rozumiem, że odnosiłeś się do nie działającego naciągu filmu, a nie tylko do nie działającego światłomierza?
    Ostatnio edytowane przez suchar ; 29.12.08 o 21:00 Powód: Automatyczne scalenie postów

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    A, nie, to nie to. Niewracające lustro w OM-kach to standard przy padającej baterii. Mi się jednak zablokowała dźwigienka naciągu filmu, z czym jeszcze do czynienia nie miałem.

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Chyba miałem tak samo... tylko, ze teraz odziwo om2 zaczeła działać na tej samej baterii O_o

W om10 jednak mam to samo co Ty :/ -ale tam nie ma resetu, wiec nie wiem czy pomoże.

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez grizz Zobacz posta
    Chyba miałem tak samo... tylko, ze teraz odziwo om2 zaczeła działać na tej samej baterii O_o

W om10 jednak mam to samo co Ty :/ -ale tam nie ma resetu, wiec nie wiem czy pomoże.
    Zagadka się chyba powoli rozwikłuje. Na korexie napisano mi, że to wygląda, jakby migawka została naciągnięta i niewyzwolona przez padające baterie. I tak rzeczywiście było, bo ją naciągnąłem przed wymianą baterii, ale już nie wyzwoliłem, bo i baterie padły, a spust jest elektroniczny. Jutro wymienię baterie i zobaczymy.
    Pzdr

| OlyJedi Awatar Morlok
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez suchar Zobacz posta
    Zagadka się chyba powoli rozwikłuje. Na korexie napisano mi, że to wygląda, jakby migawka została naciągnięta i niewyzwolona przez padające baterie. I tak rzeczywiście było, bo ją naciągnąłem przed wymianą baterii, ale już nie wyzwoliłem, bo i baterie padły, a spust jest elektroniczny. Jutro wymienię baterie i zobaczymy.
    Pzdr
    Ja w OM-40 mialem taki sam objaw.Pomogła wymiana baterii. OM-4 niestety jest żarłoczny
    Automaty liczą, liczą, liczą .....na człowieka.

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Pi-er17 Zobacz posta
    Ja w OM-40 mialem taki sam objaw.Pomogła wymiana baterii. OM-4 niestety jest żarłoczny
    Mam nadzieję, że u mnie też tak będzie. Jest żarłoczny, ale też nie przesadnie. Przede wszystkim jednak, ma spota

Awatar KruszoN
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez suchar Zobacz posta
    A, nie, to nie to. Niewracające lustro w OM-kach to standard przy padającej baterii. Mi się jednak zablokowała dźwigienka naciągu filmu, z czym jeszcze do czynienia nie miałem.
    Witam mam małe pytanko a mianowicie posiadam 2 modele OM-10 jeden standardowy srebrny a drugi czarny ale tez zwykła wersja(ta bez datownika) miałem problem przy robieniu zdjęć w tym czarnym na 24 klatki udało mi się wypstrykać 15 bo po tej 15tej lustro się podnosiło ale nie chciało opadać. Dźwięk był wydawany nawet gdy dałem na "Off" w aparacie. Stwierdziłem że to wymiana baterii ale nie mam pewności dlatego piszę o radę co z tym zrobić?
    Co najdziwniejsze że dzisiaj przytrafiło mi się to samo podczas fotografowania srebrnym OM-10 gdzie zaczęło się tak dziać po zamontowaniu Tele Convertera x2 firmy Soligor. Używałem go wcześniej i wszystko działało poprawnie jednak przy robieniu zdjęć lustro sie podnosiło a nie opadało. Kiedy odczepiłem obiektyw(wraz z converterem) lustro opadło. Czy może to byc wina Tele Convertera? Czy to Tele może nie funkcjonować poprawnie ze względu na stan baterii? Bo kiedy zdjąłem Tele i podpinałem różne obiektywy bez niego aparat działał poprawnie! Proszę o pomoc i pozdrawiam wszystkich Olympusoclubowiczów
    Panasonic & Olympus - Ideas for Life...
    E-3, 14-54 II, 70-300, 40-150, FZ8