Z tym przełączaniem na MF przy zakładaniu osłony - to kompletna bzdura w przypadku 30/1,4. Tam nie ma żadnej części ruchomej, a miejsce mocowania to korpus obiektywu. Machnęli się w instrukcji szablonowo.
Wersja do druku
Z tym przełączaniem na MF przy zakładaniu osłony - to kompletna bzdura w przypadku 30/1,4. Tam nie ma żadnej części ruchomej, a miejsce mocowania to korpus obiektywu. Machnęli się w instrukcji szablonowo.
Kris dobrze gada, przecież ten obiektyw jest IF i nie kręci frontowym elementem.
A jak wyglada sprawa odnosnie przełanczania na MF podczas ściągania szkiełka i zakładania? bo też gdzieś o tym w instrukcji pisało. Bo to, że do zakładanai osłony to nie ma nic to chyba oczywiste <lol>Tak się mi pokręciło i byłem przekonany, że chodzi o to czy przy zdejmowaniu przełanczac...:)
Przełącznika AF/MF nie ruszam [zawsze mam AF], a szklo zdejmuje i zakladam czesto prz wlaczonym aparacie. Na razie dziala ;p
Ja też tak robię, lecz zauważyłem, ze aparat lubi zgłupiec jak się go nie wyłonczy a pozatym mam włączoną opcję ''reset lens'' dzięki czemu po wyłączeniu obiektyw ustawia sie na nieskończonosc i soczewka jest bliżej brzegu = mniej ewentualnych paprochów w obiektywach.
Tez mam 'reset lens' wlaczone, ale jak mam szybko zmienic szkla to trudno, zdjecie wazniejsze ;)
Mi aparat zglupial kilka razy, nie widzial obiektywu, ale nie tylko, gdy zmienialam obiektywy przy wlaczonym aparacie - przy wylaczonym tez sie zdarzało...
Mi czasami głupieje przy zmianie obiektywu przy włączonym aparacie, ale dzieje się tak nie tylko z tą sigmą ale i z ZIUKami. Jak zgłupieje do wyłączam i włączam.
Etam, windows głupieje czasami, samochód czasami nie chce zapalić, czasem zapałki nie działają, przerzutka czasem się zatnie, płyta przeskoczy, pilot nie przełączy...
Tylko wszystko to normalka, a biednej sigmie wciąż się obrywa...
:wink:
Względem "doostrzania ręcznego" - (znalazłem wśród papierów polskie "ksero" instrukcję :
"Możliwa jest manualna korekta ostrości, nawet gdy obiektyw pracuje w trybie strojenia automatycznego. Gdy aparat jest ustawiony w trybie One-Shot AF można ostawiać ręcznie po zasygnalizowaniu przez aparat gotowości pomiaru AF, ze spustem migawki naciśniętym do połowy."
Zakładam że tu jest zgodność z instrukcją . Więc sobie odpuszczam zawracanie głowy tym szczegółem. Z odkręcaniem tulipana to jednak chyba pojechali za bardzo :-P
.
A przeczytales moj post...? :roll: