Ok może żle to ująłem,trzeba podnieść wbudowaną lampę żeby wyzwolić FL-kę:wink:
Wersja do druku
nieee.. nie ma fal radiowych - jest komunikacja błyskiem.
na potwierdzenie można podać przykład lamp podwodnych UFL1 czy UFL2
wyzwalane sa TYLKO po podłączeniu ŚWIATŁOWODOWEGO KABLA łączącego lampę w aparacie z lampą zewnętrzną...
gdyby wyzwalane były radiowo nie trzeba było by nic łączyć
osobną sprawą jest fakt, że fale radiowe pod wodą rozchodzą się tragicznie. Okęty podowdne, zeby pogadać z dowództwem zawsze musiały wypływac na powierzchnię. Długa fala jeszcze jakoś się nadawała do komunikacji.
nie wiem czy na krótki dystans by działało pod wodą wyzwalanie radiowe na odleglosci metra... ciekawe....
w kazdym razie RC to wbrew pozorom wyzwalanie błyskiem lampy
bo to nie RADIO CONTROL tylko REMOTE CONTROL
można przecież zrobic eksperyment - otworzyć lampe w aparacie tak aby wyzwoliłe FL36 R, a potem zasłonić swiatło z lampy wyzwalającej i zobaczyc czy błysk będzie wyzwolony czy nie,,,
Też tak myślę. Zmęczyłem już akumulatory w lampie próbując wszelkich ustawień i tak jak pisze Epi nie można wyzwolić lampy zew. bez błysku wbudowanej. Tryb rc moze służy tylko do przesyłania ustawień. Nie udało mi się również wzbudzić automatycznie trybu rc w lampie ustawiajac ten tryb w aparacie. Po ustawieniu trybu rc w body i zadaniu parametrow pracy to samo trzeba zrobic w lampie; lampach. Przy blysku komunikacyjnym o sile LO niema mowy o wplywie wbudowanej lampy na oswietlenie sceny o ile ta znajduje się 1,5m od obiektu. Ciekawe czy pseudodyfuzor na wbudowanej nie zakłuci pracy w tym trybie bo dla bliskich obiektow o odblaskowej powierzchni ten blysk czesto nie pozostaje bez znaczenia.
no mówiłem że długie :) może powinienem powiedzieć ekstremalnie długie :D
Extremely low frequency - długości fali 10–100 tys. km
podczas II Wojny Światowej Niemcy mieli na terenie Polski Radiostację do gadania z Ubotami na Atlantyku. też jakies długaśne fale...
myślę jednak że w lampach jest krótsza częstotliwość ;)
Jeśli nie ma radia to na jakich 4 kanałach body może się komunikować z lampą?
I jak przed pierwszym błyskiem nawiązuje się komunikacja body-lampa?
Okręty nie musiały sie wynurzać transmisja na falach VLF, dłuuuuugotrwała z użyciem dłuuuuuuugich anten rozwijanych z latających po okręgach nad wodą samolotów.
cała informacja do lampy jest przekazywana poprzez system błysków.
w całym systemie błysków sa osobne informacje dla wszystkich kanałów...
też musiały się wynużac żeby pogadać na krótszej fali...
z resztą podałem to tylko jako przykład że krótka fala w wodzie jest do bani...
Co nie zmienia faktu, ze interesuje mnie jak wyzwalanie radiowe działało by w fotografii podownej - na przykład na odległości metra, od nadajnika do odbiornika. czy by zadziałało...
moze się mylę - ale empirycznie wychodzi na to że to błysk wyzwala a nie radyjko...
Lampa zewnetrzna komunikuje się w trybie RC z body przez podczerwień, widać że błyska w tym trybie regularnie. Nie wiem natomiast jak aparat "czyta" te sygnały od lampy. coś w tym jest skoro moze być np 5 lamp i kazda działac w innym trybie. Jak przy pomocy jednego błysku kazda z tych lamp zanim wykonasz zdjęcie ustawi się w żądany tryb skoro komunikacja jet tylko świetlna? Coś tu nie gra i nie trzeba być bystrzakiem żeby tego nie zauważyć.
Conrad, widzisz w podczerwieni? :D
A tak na serio to łatwo sprawdzić czy świeci w IR, aparatem/kamerą ze zwykłej komórki.