Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 30

Wątek: FL-36 a FL-36R?

| OlyJedi Awatar format
    Mieszka w
    Katowice
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

FL-36 a FL-36R?

Witam serdecznie,

Jestem posiadaczem e500-tki i noszę się z zamiarem zakupu lampy. No i mam tu mały zgryz - różnica cenowa między fl36, a fl36r jest bardzo niewielka, a nie ukrywam, w przyszłości zamierzam zmigrować korpus na e3, więc bezprzewodowe wyzwalanie mogłoby mi się przydać, ale... czy fl-36r ma normalną stopkę umożliwiającą współpracę z korpusami nieobsługującymi bezprzewodowego wyzwalania? Słowem, czy będę mógł z niej już dziś korzystać jak z normalnej FL-36 ?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Gundi
    Mieszka w
    Muszyna / Kraków
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Tak.

(dziesięć znaków...)

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Tak, to ta sama lampa, tylko mozliwa jest praca z nowymi body na odleglosc. Reszta ta sama :]
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

| OlyJedi Awatar dominius
    Mieszka w
    Chocianów
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Nie wiem jak z FL-36 ale FL-36R posiada tryb SL wiec można ją wyzwalać zdalnie za pomocą wbudowanej lampy. Przetestowane na E-510 . Pozdrawiam.
    E-30,E-510,C-770UZ, ZD14-42, ZD 40-150 f3.5-4.5,ZD14-54,FL-36R, HLD-4,TCON-17, MCON-40, Marumi-CPL
    Moja galeria foto: http://fotowonder.digart.pl/digarty/

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar ConradDS
    Mieszka w
    Rorvik Vikna Norge
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Wątek stary jak mój aparat ale wole zapytać tutaj leniwych jak ja bo instrukcję mam po angielsku a szare komórki strajkują dzisiaj. Tryb rc w lampie fl36r działa na zasadzie fotoceli? Mam włączony w lampie tryb rc, mamy tu ustawienia od C1A do C4C( czyli c1a-c1c,c2a-c2c,c3a-c3c, c4a-c4c). Body ustawione mam tak: tryb rc on/A- AUTO błysk na FP,B- TTL czułość HI,C- M, 1/1, CH1. Tryb MANUAL . Lampa przedem do aparatu, mryga sobie niesmialo podczerwono, pstrykam i zero reakcji. W trybie SL tzn jak podniose wbudowaną lampę smiga aż miło, nie wazne jak stoi, 5 mb od puszki. Coś nie tak z moim body czy coś źle robię?
    Ostatnio edytowane przez ConradDS ; 25.02.11 o 13:14
    E-30, 5d MkII, Nj1

| OlyJedi Awatar romek1967
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    158
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez ConradDS Zobacz posta
    Wątek stary jak mój aparat ale wole zapytać tutaj leniwych jak ja bo instrukcję mam po angielsku a szare komórki strajkują dzisiaj. Tryb rc w lampie fl36r działa na zasadzie fotoceli? Mam włączony w lampie tryb rc, body ustawienia tryb rc on/A- AUTO błysk na FP,B- TTL czułość HI,C- M, 1/1, CH1. Tryb MANUAL . Lampa przedem do aparatu, mryga sobie niesmialo podczerwono, pstrykam i zero reakcji. W trybie SL tzn jak podniose wbudowaną lampę smiga aż miło, nie wazne jak stoi, 5 mb od puszki. Coś nie tak z moim body czy coś źle robię?
    na mój nos wszystko OK, błysk lampy slave wyzwalany jest przez błysk wbudowanej o ile pamiętam. Mój Metz 58 AF-1 tez nie błyśnie dopóki nie podniosę wbudowanej lampki.
    The question is: What is a Mahna Mahna?

Mieszka w
    Rorvik Vikna Norge
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    W takim razie po co jest tryb rc skoro nie działa. Chyba jednak nie jest ok skoro w trybie Slave działa jak się wyłączy rc w body. W lampie jest rc i sl, na sl działa jak fotocela na rc przy zadnym ustawieniu nie działa. po co mi slave gdy robie portret i nie potrzebuje błysku z wbudowanej. Liczyłem na rc ale nie wiem co jest ze nie działa.
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    No dobra, wiem już o co chodzi. Ten tryb tak działa. lampy komunikują się błyskiem. Można zminimalizować błysk komunikacyjny z wbudowanej, ale nie bedzie bez niej działać komunikacja z zewnetrznymi lampami. Ustawienia w body sa do pogrupowania lamp i przypisania im roznych parametrow pracy. Jak chce bez błysku to pozostaje kupic wyzwalacz radiowy na sanki i odbiorniki. Przez chwile się łudziłem że olki flki przez radio wzbudzają . A szkoda.
    Ostatnio edytowane przez ConradDS ; 25.02.11 o 13:40 Powód: Automatyczne scalenie postów
    E-30, 5d MkII, Nj1

| OlyJedi Awatar Roby
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Z tego co pamiętam tryb RC lampy uruchamiasz też fleszem wbudowanym

| OlyJedi Awatar lukasz78
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Widać, że mamy piątek.
    Lampa w trybie RC komunikuje się z korpusem za pomocą fal radiowych, nie jest wyzwalana błyskiem. Wbudowaną trzeba otworzyć żeby menu lampy w aparacie było aktywne.

W modelu E-3 fotografujący musi jedynie uaktywnić „tryb RC” (Zdalnego sterowania) stanowiący opcję w menu Foto 2 oraz podnieść wbudowaną lampę aparatu. W lampach błyskowych FL-50R bądź FL-36R, należy nacisnąć przycisk MODE i poczekać aż na wyświetlaczu lampy pojawi się wskazanie “RC”. Jeśli wyświetlacze aparatu fotograficznego i lampy błyskowej wskazują, że urządzenia komunikują się ze sobą na tym samym kanale...

http://www2.olympus.pl/consumer/208_21427.htm
    Ostatnio edytowane przez lukasz78 ; 25.02.11 o 13:57

Mieszka w
    Rorvik Vikna Norge
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Tak, już to odkryłem. Wnioski wyciągnięte z tej sytuacji:
    Skoro w trybie SL lampa działa bez względu na ustawienia rc w body to w tym trybie(SL) lampa blyska zawsze tak jak jest ustawiona w menu wlasnym. W trybie RC aparat steruje błyskiem lampy wg wlasnych ustawien, czyli:
    1. Body w trybie RC + lampa w trybie RC = pełna kontrola nad błyskiem.
    2. Body w trybie RC + lampa w trybie SL = brak kontroli parametrów błysku z poziomu aparatu

Inny wniosek jest taki ze lampa w trybie SL zachowuje sie tak samo bez względu na tryb i ustawienia pracy aparatu.
    Jeśli się mylę to proszę o lincz.
    E-30, 5d MkII, Nj1

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów